Οι τελικοί της Α1 τελείωσαν με τον Παναθηναϊκό να στέφεται πρωταθλητής για 30ή φορά στην ιστορία του, πανηγυρίζοντας το τριπλ κράουν και τον Ολυμπιακό να αναζητεί τις αιτίες που έμεινε για έβδομη συνεχή σεζόν χωρίς τίτλο. Η επόμενη μέρα στους δύο «αιώνιους» περιλαμβάνει αρκετή ξεκούραση για τους παίκτες, αλλά σημαντικές αποφάσεις για τις διοικήσεις και τα τεχνικά τιμ τους. «Ήρθα στην καλύτερη ομάδα», δήλωσε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νικ Καλάθης κατά την άφιξή του. «Πράσινος» και ο Τέπιτς, μείζον θέμα αυτό της παραμονής του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Διάθεση στήριξης του Παναγιώτη Γιαννάκη στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι θα διατηρήσουν έναν κορμό και θα προχωρήσουν σε προσθαφαιρέσεις.

Σκέφτεται ήδη το… 31ο

Μία πολύ δύσκολη σεζόν έλαβε τέλος για τον Παναθηναϊκό, αλλά το τριπλ κράουν ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους. Οι πανηγυρισμοί θα κρατήσουν για λίγες ακόμη ημέρες (αρκετοί παίκτες το γιόρτασαν σε γνωστό κλαμπ τα ξημερώματα, ενώ η μεγάλη... φιέστα θα γίνει στα μπουζούκια την Πέμπτη) προτού οι παίκτες «σκορπιστούν» σε όλα τα σημεία του ορίζοντα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Επειδή όμως το αύριο δεν μπορεί να περιμένει, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος ο σχεδιασμός με σκοπό τη διατήρηση της ομάδας στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η μεταγραφή του Μιλένκο Τέπιτς είναι κλεισμένη, ακολουθεί αυτή του Νικ Καλάθη που ήρθε για να περάσει από εξετάσεις και να υπογράψει, ενώ υπάρχει μία ακόμη σειρά ζητημάτων που θα συζητηθούν στην καθιερωμένη συνάντηση του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Δημήτρη Ιτούδη στα γραφεία της ΒΙΑΝΕΞ.

Θέματα που «καίνε» είναι αυτά του συμβολαίου του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, στον οποίο θα γίνει πρόταση ανανέωσης (ο Λιθουανός έχει ήδη προτάσεις στα χέρια του), καθώς και των παικτών που θα αποχωρήσουν από την ομάδα, πέραν φυσικά του Φραγκίσκου Αλβέρτη, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στην ομάδα από άλλο πόστο. Η συμφωνία με τον Ντρου Νίκολας είναι δεδομένο πως θα ανανεωθεί (είχε υπογράψει για 1+1), σε αντίθεση με αυτή με τον Ντούσαν Κέτσμαν, η αποχώρηση του οποίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Βέβαια, όλα τα θέματα αυτά θα πρέπει να περιμένουν για λίγες ημέρες, αφού ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα μεταβεί στη Σερβία, όπου η μητέρα του νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας.

Πείσμωσαν στο λιμάνι…

Η δυσαρέσκεια για τη διαιτησία είναι δεδομένη, η πικρία για τη συμπλήρωση επτά χρόνων χωρίς τίτλο μεγάλη, αλλά στον Ολυμπιακό δεν τα παρατούν. Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος πείσμωσαν και αναμένεται να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να ισχυροποιήσουν την ομάδα τους για την επόμενη περίοδο. Προς το παρόν, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να στηριχτεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης και να παραμείνει στη θέση του προπονητή, αν και φήμες συνδέουν την επικείμενη αποχώρηση του Ετόρε Μεσίνα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την ομάδα του Πειραιά.

Όπως και να έχει, δεν αναμένονται μαζικές αποχωρήσεις παικτών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Όλα συνηγορούν στο ότι θα διατηρηθεί ένας βασικός κορμός παικτών (π.χ Παπαλουκάς, Βούιτσιτς, Χαλπερίν, Τεόντοσιτς, Σχορτσανίτης, Βασιλόπουλος, Έρτσεγκ, Πρίντεζης) και θα υπάρξουν κάποιες προσθαφαιρέσεις που θα κρίνει απαραίτητες ο προπονητής. Ένα βασικό ζήτημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους Αμερικανούς. Το συμβόλαιο του Λιν Γκριρ εκπνέει και είναι άγνωστο αν θα ανανεωθεί, ενώ ο Τζος Τσίλντρες έχει συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια και δηλώνει θετικός στο ενδεχόμενο παραμονής. Η αλήθεια πάντως είναι πως δεν έχει προσφέρει τα προσδοκώμενα και ο ίδιος έχει πάντα την προσοχή του στραμμένη στο ΝΒΑ. Αν προκύψει κάποια καλή ευκαιρία με ένα καλό συμβόλαιο έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στις ΗΠΑ, βάσει της συμφωνίας που είχε κάνει το προηγούμενο καλοκαίρι. Καυτό ζήτημα είναι και αυτό του συμβολαίου του Γιάννη Μπουρούση που λήγει και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι συζητήσεις με τη διοίκηση για την ανανέωσή του.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube