Ο λαός αποφάσισε να μην μιλήσει στις φετινές Ευρωεκλογές, αφού η αποχή αγγίζει, με τα μέχρι τώρα στοιχειά, το ποσοστό-ρεκόρ του 48%. Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με μια διαφορά κοντά το 4% από τη ΝΔ. Το απόγευμα και με την δημοσιοποίηση των exit poll το κλίμα στην Ιπποκράτους ήταν πανηγυρικό αφού έφερνε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πρώτο με διαφορά κοντά στο 6.5%.

Αυτές οι εκτιμήσεις διαψευστήκαν με την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.

Στο πρωτοφανές, όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό της εποχής στάθηκε στη δήλωση του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Είναι σαφές ότι οι πολίτες επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν. Οι όποιοι ενθουσιασμοί στέκονται μακριά από το μήνυμα του κόσμου. Θα υπηρετήσω το συμφέρον του τόπου» δήλωσε από το Ζάππειο.

«Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εδώ και καιρό εκλογές, αλλά από σήμερα αυτό το αίτημα γίνεται λαϊκή απαίτηση», δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε «Η διαμαρτυρία του κόσμου, η οργή του, η αγανάκτησή του, έγινε δίψα για μια νέα αρχή. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο το οποίο εναποθέτει στο Κίνημά μας».

Χαμένος της εκλογικής διαδικασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ που είδε τα ποσοστά του να κατρακυλούν λίγο κάτω από το 5%. Άνοδος για το ΛΑ.Ο.Σ, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ολοκλήρωσαν την έκπληξη που ξεκίνησαν από τις ημέρες των δημοσκοπήσεων αφού με ποσοστό που ξεπερνάει το 3% εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο 91,03% της Επικράτειας λαμβάνουν:

Κόμμα Ποσοστό

ΠΑΣΟΚ 36,74%
ΝΔ 32,66%
ΚΚΕ 8,20%
ΛΑΟΣ 7,06%
ΣΥΡΙΖΑ 4,63%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,43%

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκλέγουν απο οχτώ ευρωβουλευτές, ΚΚΕ και ΛΑ.Ο.Σ απο δύο, ενω ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι απο έναν.

Επιμέλεια: Θανάσης Ράλλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube