Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των γυναικών κατέκτησε την πέμπτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας και γνώρισε τη σημαντικότερη διάκριση της ιστορίας της. Έτσι, ο Κώστας Μίσσας βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει στο επίσημο site της ΕΟΚ για αυτήν την επιτυχία, χαρακτηρίζοντάς τη αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς από όλες τις παίκτριες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Επίσης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στο μέλλον του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ και στις προσπάθειες για διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010.


Αναλυτικά:

- Ξεκινώντας η διοργάνωση, τι περιμένατε ότι θα πετύχει η Εθνική ομάδα και φανταζόσασταν ότι, τελικά, θα καταλάμβανε την πέμπτη θέση;

Εμείς, ξεκινώντας την προετοιμασία μας, βλέπαμε τους στόχους μας βήμα βήμα. Αρχικά, όταν ξεκίνησαν οι αγώνες, θέλαμε να περάσουμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες. Μετά, πιστεύαμε ότι μπορούμε να περάσουμε στις οκτώ, με τις παίκτριες να αποδεικνύουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν φτάσαμε στα προημιτελικά, θεωρώ ότι ‘διαβάσαμε’ καλά τη Γαλλία, θεωρούσαμε ότι ήταν από τις καλές ομάδες και ότι, μέσα από την άμυνά μας, θα μπορούσαμε να τη σταματήσουμε. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε, αυτό το αγγίξαμε, αλλά δεν το ολοκληρώσαμε.

- Ποιο ήταν το «κλειδί», προκειμένου η Εθνική να κάνει αυτή την πορεία στο Ευρωμπάσκετ;

Η Εθνική ήταν ομάδα, μέσα και έξω από το γήπεδο. Είχε καλό κλίμα, ενώ, παράλληλα, υπήρχε ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, σε θέματα τακτικής. Είχε υπομονή σε όλα τα παιχνίδια.

- Τι είπατε στις παίκτριες όταν η ομάδα ήταν έντεκα πόντους πίσω στο τελευταίο ματς με την Ιταλία, το οποίο έδινε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;

Να έχουν υπομονή και να λειτουργήσουν, όπως στα υπόλοιπα ματς. Όταν ισοφαρίσαμε, δεν πίστευα ότι μπορούσε να χαθεί το παιχνίδι.

- Πως ξεπεράστηκε η ήττα από τη Γαλλία στον προημιτελικό, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ήρθε και, τελικά, η Εθνική έκανε ακόμα δύο νίκες, που την έστειλαν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος;

Η διαχείριση είχε ξεκινήσει από την αρχή. Σε ένα τουρνουά, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ποτέ το προηγούμενο παιχνίδι και πρέπει να κοιτάμε το επόμενο, άσχετα με το αποτέλεσμα. Έτσι δουλέψαμε και μετά τον αγώνα με τη Γαλλία.

-Ποιο ήταν το πιο κολακευτικό σχόλιο που σας είπαν για την Εθνική ομάδα;

Μετά τον αγώνα με την Ιταλία, ήρθε ο κομισάριος, μου έδωσε το χέρι και μου είπε: "Τόσα χρόνια παρακολουθώ μπάσκετ και, πρώτη φορά, είδα, για κάθε δευτερόλεπτο, μια ομάδα να ξέρει τι θα κάνει σε άμυνα και επίθεση".

- Τι μπορεί να γίνει για να επενδύσει το γυναικείο μπάσκετ σε αυτήν την επιτυχία;

Ήδη, μειώθηκαν οι ομάδες στην Α1 και στην Α2 των γυναικών, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο των πλέι οφ, υπάρχει προβληματισμός για την κοινοτική, ενώ θα πρέπει να γίνουν επαφές, προκειμένου να δείξει το πρωτάθλημα της Α1 κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Αυτά πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ομοσπονδίας. Οι σύλλογοι, από την άλλη, θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και οι παράγοντες τη νοοτροπία τους. Μια 16χρονη παίκτρια θα πρέπει να βάλει προτεραιότητα το μπάσκετ και, αν συμβεί αυτό, θα υπάρξει μια μεγαλύτερη βάση και θα φέρει καλύτερη ποιότητα, με περισσότερα κορίτσια. Υπάρχει ταλέντο και μέλλον από την πλευρά των αθλητριών, αλλά θα πρέπει να μπουν όλα σε ένα πρόγραμμα. Αν τα πράγματα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, θα υπάρχει από κάποιες το κίνητρο να πάνε να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Χρειάζεται, όμως, θυσίες...

-Ακολουθεί η πρόκληση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Αναμφισβήτητα, πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου να υπάρχει μια καλή παρουσία στη διοργάνωση.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Stoiximan GBL: Τα βλέμματα στο ΣΕΦ για το νεμπούτο Μόρις στον Ολυμπιακό και δυνατή αναμέτρηση στη Θεσσαλία!

Βαθμολογία Stoiximan GBL: 8η σερί νίκη για Παναθηναϊκό, καυτός ΠΑΟΚ και οριακές νίκες για ΑΕΚ, Άρη Betsson

Ξανθόπουλος: «Δείξαμε τον χαρακτήρα μας ως ομάδα»

Μίλιτσιτς: «Δείξαμε προσωπικότητα στο τέλος»

Αταμάν: «Ελπίζω στο μέλλον να είμαστε μαζί με οπαδούς του Ολυμπιακού» - Tι είπε για Λεσόρ

Ζιάγκος: «Είμαστε περήφανοι για την προσπάθεια των παικτών, να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για καλύτερο ελληνικό μπάσκετ»

Λύγισε το Περιστέρι Betsson στην παράταση σε επική «σκυλομαχία» ο Άρης Betsson

Χολμς: «Μετρούσα τις μέρες για να επιστρέψω, είδα φιλμ από αγώνες της Euroleague για να μπω στο κλίμα»

Λούκιτς: «Χάσαμε 3-4 λέι απ στο δεύτερο ημίχρονο που ούτε οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν περίμεναν»

Ζούρος: «Χάσαμε τον έλεγχο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, να διορθώσουμε τα κενά»