Η Ατλέτικο Παραναένσε έγινε η δεύτερη ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου και θα αντιμετωπίσει σε έναν βραζιλιάνικο «εμφύλιο» τη Σάο Πάουλο (απέκλεισε με συνολικό σκορ 5-2 τη Ρίβερ Πλέιτ). Η Ατλέτικο απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τη Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό και σε συνδυασμό με το υπέρ της 3-0 από τον πρώτο αγώνα στη χώρα του καφέ πανηγύρισε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στις 6 και 13 Ιουλίου.
Οι γηπεδούχοι με τη συμπαράσταση των φιλάθλων τους που κατέκλυσαν το στάδιο «Γιαλίσκο» πίεσαν για να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ και τα κατάφεραν στο 25’ όταν ο Σολ έστρωσε τη μπάλα στον Παλένσια και αυτός με σουτ από τα δέκα μέτρα άνοιξε το σκορ. Στο υπόλοιπο διάστημα του πρώτου μέρους η Γουαδαλαχάρα, η οποία είχε στη σύνθεσή της τρία μέλη της εθνικής ομάδας Μεξικού (ο τερματοφύλακας Σάντσες, ο αμυντικός Σαλσίδο και ο μέσος Μοράλες) που επέστρεψαν απευθείας από τη Λειψία με το αεροπλάνο του προέδρου της ομάδας για να αγωνιστούν στον μεγάλο αγώνα, πίεσε ασφυκτικά για ένα δεύτερο γκολ. Παρ’όλα αυτά ο Σολ και ο Παλένσια δεν βρήκαν στόχο, ενώ η προσπάθεια του Μπράβο κόπηκε πάνω στη γραμμή από αμυντικό των Βραζιλιάνων.
Στην επανάληψη οι παίκτες της Σίβας αύξησαν την πίεσή τους αποζητώντας το δεύτερο γκολ, ωστόσο σε μια αντεπίθεση στο 65’ ο Λίμα έγινε αποδέκτης της μπάλας από τη συνεργασία των Αλοΐσιο και Μαρκάο και από κοντά «έγραψε» το 1-1 γέρνοντας την πλάστιγγα σαφώς προς το μέρος της Ατλέτικο. Στο 80ο λεπτό ο ίδιος παίκτης έδωσε θριαμβευτικό τόνο στην πρόκριση της ομάδας του, ενώ το μόνο που κατάφεραν οι Μεξικανοί ήταν να σώσουν τα προσχήματα ισοφαρίζοντας με πέναλτι του Παλένσια στο 85’. Το τελικό 2-2 έδωσε στην Παραναένσε την πρόκριση, που αποτελεί βάλσαμο για την κάκιστη πορεία της εντός των τειχών, όπου βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην 45χρονη ιστορία του θεσμού που δύο ομάδες από την ίδια χώρα θα τεθούν αντιμέτωπες στον τελικό, ενώ το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες θα καταλήξει για πρώτη φορά σε βραζιλιάνικα χέρια μετά το 1999, όταν νικήτρια ήταν η Παλμέιρας του Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Η ομάδα που θα κατακτήσει το αποκαλούμενο και Champions League της Λατινικής Αμερικής θα λάβει μέρος στο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA που θα διεξαχθεί στο Τόκιο από τις 11 ως τις 18 Δεκεμβρίου και στο οποίο έχουν ήδη καπαρωμένη μια θέση η Λίβερπουλ (Πρωταθλήτρια Ευρώπης), η Σάπρισα από την Κόστα Ρίκα (Πρωταθλήτρια Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής) και η Σίδνεϊ FC (Πρωταθλήτρια Ωκεανίας), τις οποίες θα πλαισιώσουν αργότερα οι πρωταθλήτριες Ασίας και Αφρικής.
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης