Να επαναλάβει το θρίαμβο του 1995 στην Αθήνα και να στεφθεί για δεύτερη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια έχει ως στόχο η Εθνική Εφήβων που αναμετράται σήμερα (10:30 πμ, ΕΤ1) με τις ΗΠΑ στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας. Το συγκρότημα του Γιώργου Βλασσόπουλου ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Αυστραλίας με 84-69 στον ημιτελικό του Σαββάτου και θα βρει μπροστά της τους Αμερικανούς, από τους οποίους είχε ηττηθεί με 85-69 στη δεύτερη φάση του τουρνουά.

Οι Έλληνες διεθνείς παρουσιάζονται αποφασισμένοι για τη ρεβάνς και ίσως αυτή τη φορά να έχουν τη βοήθεια του Ζήση Σαρικόπουλου, ο οποίος καθημερινά ανεβάζει ρυθμούς. «Ο τελικός είναι μια σπουδαία πρόκληση και θα δώσουμε τα πάντα για να φέρουμε το χρυσό στην Ελλάδα. Από εμάς εξαρτάται», δήλωσε ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας.

Ο σημερινός τελικός είναι ο 17ος στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων και μόλις ο τέταρτος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Ελλάδα έχει πανηγυρίσει την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που έγινε το 1995 στην Αθήνα, το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών το 2005 στην Αργεντινή και τη δεύτερη θέση στο Μουντομπάσκετ Ανδρών το 2006 στην Ιαπωνία.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, μέλος της χρυσής φουρνιάς του 1995 μαζί με παίκτες όπως οι Ρεντζιάς, Κακιούζης, Χατζής κ.α τόνισε πως «… το θέμα δεν είναι τι θα γίνει στον τελικό, γιατί η ομάδα είναι ήδη πετυχημένη. Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να δουλεύουν, να βελτιώνονται καθημερινά στα βασικά και να μαθαίνουν το μπάσκετ. Παίκτες όπως ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης, ο Ντικούδης και άλλοι έγιναν γνωστοί στα 23 τους, άρα είναι πολύ νωρίς να επαναπαυτούν. Μακάρι 3-4 παιδιά από αυτά να στελεχώσουν μελλοντικά την εθνική Ανδρών, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν και οι 12».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube