Η Εθνική ομάδα Εφήβων αναχώρησε το πρωί της Τρίτης για την πόλη Μετζ της Γαλλίας, όπου από την Πέμπτη ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18. Η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε η αντίστοιχη ομάδα (που πλέον ως επί το πλείστον ανήκει στη Νέων Ανδρών) στη διοργάνωση του Πύργου και της Αμαλιάδας το περασμένο καλοκαίρι. Ο άνθρωπος που είχε οδηγήσει το ελληνικό συγκρότημα στην κορυφή της Ευρώπης πέρυσι και στη δεύτερη θέση του κόσμου φέτος, ο Γιώργος Βλασσόπουλος, είναι και πάλι στο τιμόνι των Εφήβων. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την πορεία της Εθνικής.

-Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας αυτής;
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την καλή παράδοση που έχουμε δημιουργήσει ως χώρα τα τελευταία χρόνια με τη δεύτερη θέση το 2007, την πρώτη πέρυσι, το ασημένιο φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

-Μπορεί η φετινή Εθνική Εφήβων να καταφέρει να δώσει συνέχεια;
«Μπορούμε… Αρκεί να μείνουμε συγκεντρωμένοι, να κοιτάμε τα παιχνίδια ένα-ένα, χωρίς να βλέπουμε απ’ ευθείας στη… γραμμή τερματισμού. Αν προχωρήσουμε βήμα-βήμα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε μακριά στη διοργάνωση».

-Η αποστολή της ελληνικής ομάδας δεν κρίνεται εύκολη. Υπάρχουν αρκετά δυνατοί αντίπαλοι. Σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουμε την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία.
«Είναι ομάδες που έχουμε αντιμετωπίσει και γνωρίζουμε ουσιαστικά ως Παίδες πρόπερσι, ή πέρυσι ως Έφηβοι. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».

-Πρώτος αντίπαλός μας είναι η Τουρκία.
«Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Η ίδια αυτή ομάδα ουσιαστικά κατέκτησε πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων. Θα είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε με νίκη, να μπούμε το με το δεξί σε μια διοργάνωση που έχει πολλές καλές ομάδες, πολλούς υπολογίσιμους αντίπαλους. Όλα τα παιχνίδια θέλουν προσοχή».

-Πόσο δύσκολη ήταν η προετοιμασία της ομάδας, δεδομένης και της παρουσίας σας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, της δικής σας, αλλά και τεσσάρων παικτών;
«Δεν ήταν κάτι δύσκολο αν αναλογιστούμε ότι αυτή η ομάδα δουλεύει όλο το χρόνο. Δεν δουλεύει ένα μήνα το καλοκαίρι. Υπάρχουν κλιμάκια, προπονήσεις, φιλικά σχεδόν κάθε Τετάρτη και κάθε μήνα προγραμματίζαμε ένα τριήμερο προπονήσεων. Τις δύο-τρεις πρώτες εβδομάδες τα παιδιά δούλεψαν με τον Δημήτρη Αβδάλα κανονικά το πρόγραμμα και με την επιστροφή από τη Νέα Ζηλανδία, μπήκαν στην ομάδα και τα άλλα τέσσερα παιδιά. Ευτυχώς υπήρχε ο χρόνος και να ξεκουραστούν λίγο, αλλά και να δουλέψουμε. Έχουν επανέλθει και πιστεύω πως όλη η ομάδα είναι έτοιμη να διεκδικήσει κάτι καλό στη διοργάνωση. Ήταν κάτι που φάνηκε και στα φιλικά με τη Σερβία και ιδιαίτερα στο δεύτερο».

*Τη δωδεκάδα της ελληνικής ομάδας απαρτίζουν οι: Παπαπέτρου, Κουκούλας (Ηλυσιακός), Χρυσικόπουλος (Άρης), Αντωνάκης (ΑΕΚ), Κανονίδης (Πανιώνιος), Καββαδάς (Ιωνικός Ν), Καπινιάρης, Μοτσενίγος (Πλάτωνας), Κατσίβελης, Γεωργάκης (Μαντουλίδης), Καραθανάσης (Ολυμπιακός), Αγγελόπουλος (Ίκαρος Καλλιθέας). Αντίπαλοι στην πρώτη φάση είναι οι Τουρκία, Λετονία και Βουλγαρία.

Α’ Όμιλος: Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Σλοβενία
Β’ Όμιλος: Ισπανία, Κροατία, Ουκρανία, Γερμανία
Γ’ Όμιλος:Τουρκία, Ελλάδα, Λετονία, Βουλγαρία
Δ’ Όμιλος: Λιθουανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ρωσία.

Οι τρεις πρώτες ομάδες καθενός ομίλου προκρίνονται στη δεύτερη φάση, όπου σχηματίζονται δύο νέα γκρουπ των έξι. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες καθενός προκρίνονται στα προημιτελικά και ακολουθούν οι νοκ άουτ αγώνες. Οι δύο τελευταίες ομάδες της διοργάνωσης (15η και 16η) υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Βαθμολογία Stoiximan GBL: 8η σερί νίκη για Παναθηναϊκό, καυτός ΠΑΟΚ και οριακές νίκες για ΑΕΚ, Άρη Betsson

Ξανθόπουλος: «Δείξαμε τον χαρακτήρα μας ως ομάδα»

Μίλιτσιτς: «Δείξαμε προσωπικότητα στο τέλος»

Αταμάν: «Ελπίζω στο μέλλον να είμαστε μαζί με οπαδούς του Ολυμπιακού» - Tι είπε για Λεσόρ

Ζιάγκος: «Είμαστε περήφανοι για την προσπάθεια των παικτών, να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για καλύτερο ελληνικό μπάσκετ»

Λύγισε το Περιστέρι Betsson στην παράταση σε επική «σκυλομαχία» ο Άρης Betsson

Χολμς: «Μετρούσα τις μέρες για να επιστρέψω, είδα φιλμ από αγώνες της Euroleague για να μπω στο κλίμα»

Λούκιτς: «Χάσαμε 3-4 λέι απ στο δεύτερο ημίχρονο που ούτε οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν περίμεναν»

Ζούρος: «Χάσαμε τον έλεγχο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, να διορθώσουμε τα κενά»

Έδειξε πόσο έλειψε: Όσα έκανε ο ορεξάτος Χολμς στην επιστροφή του μετά από σχεδόν δύο μήνες