Πανέτοιμη για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών, που ολοκληρώνεται απόψε στη Ρόδο, είναι η Ελλάδα. Το συγκρότημα του Κώστα Μίσσα αντιμετωπίζει τη Γαλλία στον τελικό της διοργάνωσης (21:00) με στόχο το χρυσό μετάλλιο. Η νίκη-πρόκριση επί της Ισπανίας στον χθεσινό ημιτελικό μετά από επική αντεπίθεση στο δεύτερο ημίχρονο σήμανε την εξασφάλιση τουλάχιστον του αργυρού μεταλλίου, αλλά στο μυαλό όλων είναι μόνο η κορυφή. Οι δίκαιοι πανηγυρισμοί κόπασαν μόλις πέντε λεπτά μετά τη λήξη του ημιτελικού, καθώς το βλέμμα στρέφεται στη Γαλλία.

Οι «τρικολόρ» συνέτριψαν την Ιταλία στον δεύτερο χθεσινό ημιτελικό και θέλουν επίσης το τρόπαιο. Το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα που έχει νικήσει την Ελλάδα σε οκτώ αγώνες στο τουρνουά λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο για τους διεθνείς. Όχι βέβαια πως χρειάζονται έξτρα κίνητρα. Η προοπτική της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου και η στήριξη του κόσμου που αναμένεται να κατακλύσει και απόψε το Βενετόκλειο αρκούν για να δώσουν φτερά στους καταπονημένους σωματικά και ψυχολογικά παίκτες της ελληνικής ομάδας.

Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν και όλοι είναι πανέτοιμοι για να προσφέρουν. Ακόμη και ο Νίκος Παππάς που έσφιξε τα δόντια και παρά το ελαφρύ διάστρεμμα που υπέστη στη δεύτερη περίοδο του ημιτελικού επέστρεψε και αγωνίστηκε στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. Ο Χάρης Γιαννόπουλος χρειάστηκε (λόγω υπερέντασης) δύο ώρες μετά το χθεσινό ματς για να δώσει δείγμα για τον προβλεπόμενο έλεγχο ντόπινγκ, αλλά απόψε ετοιμάζεται ως αρχηγός να σηκώσει το τρόπαιο.

Ένα τρόπαιο που θα δώσει συνέχεια στις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ αυτό το καλοκαίρι. Πέμπτη θέση για τις Γυναίκες στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας (με προπονητή τον Κώστα Μίσσα), δεύτερη θέση των Ανδρών στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ιταλίας, ασημένιο μετάλλιο από τους Εφήβους στο Μουντομπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας και τώρα τουλάχιστον αργυρό μετάλλιο από τους Νέους στη Ρόδο.

Διαιτητές του σημερινού αγώνα-όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής-θα είναι οι Βολόντιμιρ Ντραμπικόφσκι (Ουκρανία), Ζόραν Σουτούλοβιτς (Σερβία) και Πετάρ Ομπράντοβιτς (Βοσνία/Ερζεγοβίνη).

*Είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα προκρίνεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών. Το 1992 είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στη χώρα μας, ενώ δέκα χρόνια μετά ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Λιθουανία.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube