Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 26 του. Θα το κάνει σε 15 ημέρες από σήμερα. Ήδη, όμως, έχει φορέσει 73 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες της. Ο Νίκος Ζήσης άκουσε χθες τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιόνας Καζλάουσκας, να ανακοινώνει πως θα είναι ο δεύτερος αρχηγός της ομάδας μετά τον Αντώνη Φώτση. Ο παίκτης της Σιένα μίλησε στο www.sportfm.gr και δήλωσε «πιο ώριμος από ποτέ και έτοιμος να αναλάβω ευθύνες».Παράπτωμα από «Σόφο». Όσο για τους στόχους της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ο Έλληνας γκαρντ ξεκαθαρίζει πως «πάμε για μετάλλιο. Αυτή η ομάδα έχει βαριά φανέλα και πρέπει να την τιμήσουμε».

Συνέντευξη στον Αντώνη Κατσίκη

Η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη μια νέα προσπάθεια με σκοπό να φτάσει και πάλι στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης έπειτα από τρία χρόνια. Τα οποία, σύμφωνα με τον Νίκο Ζήση είναι πολλά. «Το 2007, στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης τερματίσαμε τέταρτοι. Έναν χρόνο αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για ένα σουτ δεν μπήκαμε στην τετράδα. Οπότε, θεωρώ πως φέτος είναι η ώρα να επιστρέψουμε στις επιτυχίες και να ανέβουμε στο βάθρο και πάλι».

Αν αναλογιστεί κανείς, όμως, τις απουσίες της ομάδας, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι. Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής και Βασιλόπουλος θα είναι εκτός κάτι όμως που «δεν μας αγχώνει. Έχουμε σημαντικές απουσίες. Δύο από τους ηγέτες της ομάδας λείπουν αλλά έχουμε από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης και γενικά έναν πάρα πολύ ποιοτικό ρόστερ. Θεωρώ πως έχουμε τη δυνατότητα και το ταλέντο να καλύψουμε τις απουσίες αυτές» τόνισε ο Ζήσης, ο οποίος πλέον θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και ως δεύτερος αρχηγός να μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους, όχι μόνο την εμπειρία του αλλά και το τι σημαίνει να φορά τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. «Νιώθω μεγάλη ευθύνη. Νιώθω πως πρέπει να δείξω στα νέα παιδιά τι σημαίνει Εθνική. Η φανέλα της Εθνικής Ελλάδος είναι βαριά και πρέπει όλοι να το καταλάβουν αυτό. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο σέβονται αυτή την ομάδα. Όπως με βοήθησαν και εμένα οι παλιότεροι όταν είχε πρωτοέρθει στην ομάδα, έτσι θα βοηθήσω και εγώ τους καινούργιους. Πάνω από όλα πρέπει να γίνουμε ομάδα».

Μέχρι στιγμής και μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες επίπονης προετοιμασίας «όλα πηγαίνουν καλά. Αυτό που θέλουμε είναι να βρούμε την ταυτότητα μας. Είναι κάπως δύσκολο λόγω των απουσιών και του νέου προπονητή αυτό αλλά θα τα καταφέρουμε. Εδώ και χρόνια στην ομάδα ήταν τα ίδια πρόσωπα και ο ίδιος προπονητής και αυτός φέτος αλλάζει. Οπότε, χρειάζεται μια παραπάνω προσπάθεια».

Όσο για το τι έχει αλλάξει στην ομάδα φέτος, ο 26χρονος γκαρντ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αφού «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε τι έχει αλλάξει. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο. Από τα φιλικά κιόλας να πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το Ευρωμπάσκετ. Παιχνίδι με το παιχνίδι, προπόνηση με την προπόνηση θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Θα πρέπει να γίνουμε ομάδα. Ομάδα που να ξέρει να κερδίζει. Θεωρώ πως υπάρχει χρόνος αλλά και η ποιότητα για να το καταφέρουμε αυτό».

Και όταν πια ολοκληρωθεί η προετοιμασία. Τα φιλικά και οι δεκάδες προπονήσεις. Θα ξεκινήσουν τα ματς. Στόχος της Εθνικής στην Πολωνία, σύμφωνα με τον δεύτερο αρχηγός της, είναι «το μετάλλιο. Κάθε χρόνο και σε κάθε διοργάνωση πηγαίνουμε για το μετάλλιο. Από την εμπειρία μου ξέρω πως το χιαστί ματς είναι αυτό που μετράει. Πρέπει σε εκείνο το ματς να είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη. Τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά». Όσο για το μήνυμα που θέλει να στείλει στους αντιπάλους μας είναι πως «δεν μας φοβίζει κανένας και τίποτα».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube