Το 1ο Διεθνές Σιρκουί Καρτ Πάτρας γίνεται θεσμός και ανοίγει το δρόμο στα σιρκουί πόλης
Αποστολή στην Πάτρα
Το να μετατραπεί το κέντρο μιας ελληνικής πόλης σε σιρκουί καρτ, δεν είναι εύκολη υπόθεση γι’ αυτούς που ανέκαθεν τα βλέπουν όλα δύσκολα. Είναι βέβαια και η απίστευτη γραφειοκρατία, με τον ένα να μεταφέρει τις ευθύνες των αποφάσεων στον άλλο, που δημιουργεί τέλματα και αναβλητικότητα. Στην Πάτρα φέτος, όλα αυτά ξεπεράστηκαν. Για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια ομοψυχία από όλους τους φορείς, το Δήμο, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τον ΑΟΠ (τοπική αγωνιστική λέσχη) και τον κόσμο. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα –είναι αλήθεια- ξέρουν να γιορτάζουν, χρόνια τώρα με το καρναβάλι. Και γι’ αυτούς, εφόσον το αποφάσισαν, δεν ήταν καθόλου δύσκολη υπόθεση να υλοποιήσουν το 1ου Διεθνές Σιρκουί Καρτ Πάτρας. Μπορεί να μην ήρθαν τελικά οι 9 ξένες συμμετοχές που είχαν δηλωθεί και που δικαιολογούσε απόλυτα το όρο «Διεθνές» να μην ήρθαν και να έτρεξαν 86 Ελληνες, ωστόσο του χρόνου, μια και αναμένεται να γίνει θεσμός η διοργάνωση, θεωρώ ότι θα σπεύσουν οι ξένοι να πάρουν μέρος.
Σόου μονοθεσίων
Μπορεί το μενού του Σαββατοκύριακου να είχε ως κυρίως πιάτο τους αγώνες κάρτ σε όλες τις κατηγορίες, εντούτοις τα ορεκτικά ήταν που άνοιξαν την όρεξη των θεατών για κάτι παραπάνω. Και αναφέρομαι στα μεγάλα μονοθέσια κάθε είδους που έκαναν περάσματα στη διαδρομή των 920 μέτρων στο κέντρο της πόλης. Εκεί ήταν ο 17χρονος Γιώργος Κατσίνης ο οποίος τρέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Formula BMW, που αναδεικνύει νέα ταλέντα οδηγών αγώνων. Εκεί ήταν και τα τρία μονοθέσια Formula Gloria με κινητήρες Yamaha, με ένα εκ των οποίων ο Πλάτων Μαρλαφέκας της τοπικής εταιρείας αναψυκτικών Λουξ (μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης), κέρδισε έναν αγώνα προ ημερών στο Μουτζέλο της Ιταλίας. Σόου όμως δεν έδωσαν και τα δύο πρωτότυπα οικολογικά μονοθέσια, βρετανικής κατασκευής αλλά ελληνικής συναρμολόγησης. Η ιδέα ανήκε σε δύο Κεφαλονίτες που βρήκαν Βρετανούς μηχανικούς που οποίοι κατασκεύασαν μονοθέσια που κινούνται με βιοκαύσιμα. Το ένα φορά κινητήρα Ford 1.6 lt που καίει βιοντίζελ (ανακυκλωμένα λάδια παντός τύπου με φυτικά προϊόντα) και το άλλο επίσης Ford 2.0 lt που καίει καύσιμο Ε85 βιοαιθανόλης. Εκπέμπουν πολύ λιγότερα καυσαέρια από τα συνηθισμένα μονοθέσια, είναι αποδοτικά σε ισχύ και θα προσφέρονται είτε σε εταιρείες που θέλουν να πληρώσουν ένα ποσό ετησίως για να διαφημίζονται, είτε σε ιδιώτες για να τα αγοράσουν και να τα τρέξουν. Στόχος είναι να δημιουργεί ένα πρωτάθλημα ενιαίο με τέτοια μονοθέσια στην Ελλάδα και γιατί όχι ένα Πανευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο πρωτάθλημα, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση. Αναμφίβολα το κίνητρο είναι η οικολογία, που ολοένα και περισσότερους ευαισθητοποιεί στη χώρα μας. Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας, βρισκόταν σε περίοπτη θέση και το μονοθέσιο που κατασκευάζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, με αμάξωμα από ανθρακονήματα, με το οποίο συμμετέχουν στο διαγωνισμό Formula Student. Μπράβο στους φοιτητές που δείχνουν με την πράξη τους ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο αιτήματα, διαδηλώσεις και καταλήψεις. Πάντως οι διοργανωτές έπρεπε να φροντίσουν ώστε να υπάρξει ένας χώρος για να κάνουν σβούρες τα μονοθέσια, μια και ο καπνός και το καμένο λάστιχο ενθουσιάζουν. Δεν πειράζει. Ας γίνει του χρόνου.
Σημαντικά ονόματα στην Πάτρα
Στην Πάτρα το περασμένο διήμερο συγκεντρώθηκε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα μας στο διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Εκτός του Γιώργου Κατσίνη που τρέχει στη Formula BMW, εκεί ήταν και ο 23χρονος Στέφανος Καμιτσάκης που έτρεξε φέτος στην ιταλική Formula 3 αλλά σταμάτησε τη συνεργασία του με την αγωνιστική ομάδα που προετοίμαζε το αυτοκίνητο και τώρα σκέφτεται το μέλλον του. Πάντως οδήγησε κι αυτός στο σιρκουί μια Formula Renault. Ένα επίσης σημαντικό πρόσωπο, που κρατά χαμηλούς τόνους και δεν έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα, ο Βαγγέλης Αρβανιτάκης ήταν κι αυτός εκεί. Ο νεαρός Ελληνας μηχανολόγος ανήκει στο τμήμα αεροδυναμιστών της Brawn GP, της ομάδας που προηγείται στα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών στη Formula 1! Εχουμε κι άλλους Ελληνες και Κύπριους που δουλεύουν στην F1 (σε Ferrari, Red Bull κ.α), οι οποίοι αποδεικνύουν ότι σο εξωτερικό αναγνωρίζονται οι δυνατότητές τους και βρίσκουν δουλειά σε κορυφαία πόστα, τη στιγμή που στην Ελλάδα το ταλέντο και οι δυνατότητές τους «θάβονται» στην αναζήτηση εργασίας.
Άψογη διοργάνωση
Το 1ο Διεθνές Σιρκουί Καρτ Πάτρας (P.I.C.K.) διοργανώθηκε από τον Α.Ο.Π., υπό την θεσμική επίβλεψη και πιστοποίηση των ΕΛ.Π.Α./ΕΘ.Ε.Α., C.I.K/F.I.A., από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και το Δήμο Πατρέων. Πέρασε πλέον στην ιστορία ως μία διοργάνωση που σχεδιάστηκε και τελέστηκε με απόλυτη επιτυχία και που έκανε «θόρυβο» όπως είπε ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας. Ανάλογο θόρυβο με το καρναβάλι και που κάνει την Πάτρα να ακούγεται γερά στην Ελλάδα. Μακάρι το παράδειγμα αυτό, της μετατροπής δηλαδή του κέντρου μιάς πόλης σε σιρκουί να βρει ανταπόκριση και από άλλες περιφερειακές πόλεις της χώρας μας.
Όλοι νικητές – οι πρώτοι που ξεχώρισαν
Για την ιστορία του θέματος, στην κατηγορία Elevator, νικητής στον πρώτο αγώνα αναδείχθηκε ο Βασίλης Ζάχος με δεύτερο τον Γιάννη Πλάντζα και τρίτο το Νίκο Ζάχο. Στο δεύτερο αγώνα πάλι κέρδισε ο Βασίλης Ζάχος με δεύτερο το Νίκο Ζάχο και τρίτο τον Λευτέρη Κυδωνάκη. Στην κατηγορία Extreme πρώτευσε ο Σέρκος Μοβσεσιάν και ακολούθησαν οι Αντώνης Ορφανός και Γιώργος Αϊβαζόγλου. Στην κατηγορία KF3 στον πρώτο αγώνα πρώτος αντίκρισε την καρό σημαία ο Δημήτρης Βασιλέρης, αφήνοντας πίσω του τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Στράτο Γαλανόπουλο. Στον δεύτερο αγώνα η τριάδα άλλαξε, με πρώτο τον Διαμαντόπουλο, δεύτερο τον Γαλανόπουλο και τρίτο τον Στέφανο Ευμορφόπουλο. Στην κατηγορία Mini πρώτευσε ο Αλέξανδρος Ντρίο και ακολούθησαν οι Χρήστος Σαγανάς και Αλέξανδρος Γουλιώνης. Στον δεύτερο αγώνα επικράτησε ο Θόδωρος Ζαχαρέλης με δεύτερο τον Αλέξανδρο Λεβισιανό και τρίτο τον Φώτη Σωτηρόπουλο. Τέλος, στην κατηγορία Super, νικητής του πρώτου αγώνα ήταν ο Μίκης Καλογεράτος, με δεύτερο το Νίκο Σκρέκα και τρίτο το Νίκο Κατσιμπέρη. Στο δεύτερο αγώνα κέρδισε και πάλι ο Καλογεράτος έχοντας πίσω του τους Τάσο Γριπιώτη και Γιώργο Τσερανίδη. Την παράσταση πάντως έκλεψαν οι λιλιπούτιοι οδηγοί της κατηγορίας Mini, ηλικίας 8-12 ετών.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής - Σταυρούλα Σάββα