Την πεποίθησή του ότι η Εθνική Ελλάδας θα επανέλθει στις επιτυχίες, εξέφρασε ο Τραϊανός Δέλλας σε δηλώσεις του στον SuperΣΠΟΡ FM. «Η Εθνική θα βρει τον δρόμο της. Τίποτα δεν τελείωσε σε σχέση με την πρόκριση», τόνισε ο «Κολοσσός», ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε ελληνική ομάδα είπε: «Προτεραιότητά μου είναι να παραμείνω στο εξωτερικό, όμως στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται».

Ο Έλληνας διεθνής αμυντικός μίλησε αρχικά για τον απολογισμό της χρονιάς σε προσωπικό επίπεδο και στάθηκε στον τραυματισμό του, ο οποίος δεν του επέτρεψε να βοηθήσει στην προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας. «Ήταν μία επιτυχημένη χρονιά. Μπόρεσα και έπαιξα πολλά παιχνίδια με την ομάδα μου. Ωστόσο, Οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν ότι χειρότερο, κυρίως λόγω του τραυματισμού μου. Ήρθε σε ένα σημείο που δεν έπρεπε. Είναι σίγουρο ότι για έναν ποδοσφαιριστή ότι ένας τραυματισμός είναι ότι χειρότερο μπορεί να του τύχει», τόνισε ο Κολοσσός.

Μιλώντας για την Εθνική Ελλάδας, ο Δέλλας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα βρει στη συνέχεια τον δρόμο της. «Τα αποτελέσματά της δεν ήταν αυτά που περιμέναμε. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Τίποτα δεν τελείωσε. Υπάρχουν πιθανότητες και θα τις εξαντλήσουμε όλες. Το ταμείο γίνεται στο τέλος και τότε θα το κάνουμε και εμείς», ενώ σε συνάρτηση με τον τραυματισμό του που στέρησε τις υπηρεσίες του από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συμπλήρωσε: «Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για κάθε ποδοσφαιριστή που θέλει να βοηθήσει αλλά δεν μπορεί. Πόσο μάλλον στην Εθνική ομάδα».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ακόμη ελπίδες πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2006, ο πρώην παίκτης της Ρόμα τόνισε: «Η Εθνική είναι μία ομάδα ψυχολογίας. Όταν έχεις φιλοδοξίες και στόχους κάθε αρνητικό αποτέλεσμα σε επηρεάζει. Ωστόσο δεν πρέπει να κολλάμε στο άσχημο αποτέλεσμα. Η πρόκριση δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Αυτός ο όμιλος είναι δύσκολος και μέχρι το τέλος θα παιχτούν τα πάντα. Δεν περίμενα ότι η Ουκρανία θα ξεχωρίσει. Η Δανία για εμένα είναι η πιο ολοκληρωμένη ομάδα. Για να πετύχεις όμως χρειάζεται και η τύχη».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Δέλλας παραμένει απαισιόδοξος παρά την προσπάθεια που γίνεται. «Με στεναχωρεί το γεγονός ότι βγαίνω αληθινός σε κάποια θέματα. Είναι κρίμα για τον κόσμο, τους ποδοσφαιριστές και όσους αγαπάνε το ποδόσφαιρο να μην υπάρχει καμία βελτίωση σε τίποτα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσοι αγαπάνε το ελληνικό ποδόσφαιρο δε βλέπουν καμία βελτίωση. Άλλοι πάλι που το βρίσκονται στη μέση βλέπουν ένα βήμα βελτίωσης, ενώ τέλος όσοι αδιαφορούν βλέπουν ότι όλα έχουν αλλάξει ριζικά. Εγώ σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεν είδα να αλλάζει κάτι σε συνάρτηση πάντα με αυτό που κάνει η ελληνική ομάδα. Το να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα και να έχεις ένα ποδόσφαιρο το οποίο δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό και αξιόπιστο δεν είναι και ότι καλύτερο. Αν έβλεπε ο κόσμος μία προδιάθεση στο να αλλάξει κάτι ίσως μετά από δύο χρόνια να γινόταν κάτι. Από τη στιγμή που βλέπουν να μένουν όλα στα ίδια ο κόσμος δεν έχει τόσο μεγάλο ενθουσιασμό».

Για τις μεταγραφές που έγιναν από τις ελληνικές ομάδες, ο Δέλλας είπε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η προσαρμογή των ποδοσφαιριστών. «Το θέμα των εντυπώσεων δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο γιατί όλα θα φανούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Επομένως είναι νωρίς να πούμε το οτιδήποτε. Είμαι της γνώμης ότι όποιο όνομα κι αν είσαι, όποια φανέλα κι αν έχεις φορέσει στο παρελθόν δεν μετράει και τόσο. Οι καταστάσεις και οι συνθήκες δουλειάς αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα. Παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο. Όσο πιο εύκολα προσαρμοστούν οι ξένοι παίκτες, οι οποίοι κάνουν τη διαφορά σε ένα πρωτάθλημα, τότε μόνο θα μπορέσουν να αποδώσουν καλά στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό ισχύει για όλα τα ονόματα που ήρθαν σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ», ενώ για το αν παίζει ρόλο ο οπαδισμός σε μία μεταγραφή ξεκαθάρισε: «Παίζουν πολλοί παράγοντες σε μία μεταγραφή. Το να πουλάς οπαδιλίκι δεν μου αρέσει. Είναι κάτι που δεν έκανα ποτέ και δεν βρίσκω το λόγο. Το να τιμάς τη φανέλα που φοράς ικανοποιεί τον κόσμο. Δίνεις τον εαυτό σου και από εκεί και πέρα εισπράττεις το χειροκρότημα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ο «κολοσσός» υπογράμμισε ότι θέλει να παραμείνει στο εξωτερικό. «Το μυαλό μου είναι στο να παραμείνω στο εξωτερικό και αυτό θα επιδιώξω. Όταν κάποια στιγμή γίνουν προτάσεις θα τις εξετάσω και θα αποφασίσω. Πάντα ξέκοβα ότι θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα, ωστόσο άφηνα μία μικρή πιθανότητα μήπως τελικά αυτό γίνει. Στο ποδόσφαιρο γίνονται τα πάντα και δεν πρέπει να λες ποτέ», είπε.

Για την προσπάθεια που κάνει ο Ντέμης Νικολαΐδης ο Τραϊανός είχε να πει καλά λόγια. «Η ΑΕΚ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για μεγάλα βήματα. Νομίζω ότι με το μοντέλο που έχει ο Ντέμης στο μυαλό του θα βοηθήσει την ομάδα να ορθοποδήσει στα επόμενα χρόνια και να «χτυπήσει» μεγάλους παίκτες», τόνισε και για τις μεταγραφές της «Ένωσης» συμπλήρωσε: «Από τους Ιταλούς παίκτες που ήρθαν στην ΑΕΚ ξέρω τον Τσιρίλο. Είναι δυνατός παίκτης, έμπειρος που ξέρει καλά την θέση του. Για την δουλειά που τον έχει επιλέξει η ΑΕΚ είναι μία καλή λύση, εφόσον μπορέσει να προσαρμοστεί».

Σε ερώτηση για την επιστροφή του Θοδωρή Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ, ο Δέλλας δήλωσε ότι θα ωφελήσει τον «δικέφαλο του Βορρά». «Η ηλικία του, του επιτρέπει να κάνει αυτό το κλείσιμο στην καριέρα του. Έχει εμπειρία από τις ομάδες που αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Ξέρουμε όλοι ποιος είναι ο Θοδωρής. Η μεγάλη εμπειρία του θα βοηθήσει πολύ τον ΠΑΟΚ και είναι πολύ καλή επιλογή. Το μόνο που του εύχομαι είναι να είναι γερός».

Τέλος ο Τραϊανός Δέλλας μίλησε για τη μεταγραφή του Ελευθερόπουλου στην Μίλαν. «Και μόνο που θα κάνει προπόνηση με τη Μίλαν, ο Ελευθερόπουλος θα γίνει καλύτερος. Θα έχει να αντιμετωπίσει παίκτες μεγάλης αξίας. Είναι μεγάλο βήμα για αυτόν. Οι άνθρωποι που τον επέλεξαν ξέρουν την δουλειά τους και θα είδαν κάτι που δεν το πρόσεξαν οι ιθύνοντες των ελληνικών ομάδων», κατέληξε.

Επιμέλεια: Μπάμπης Πουλούτσης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube