Τα…βάσανα των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, έλαβαν τέλος, καθώς η αποστολή του «δικεφάλου του Βορρά» έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με τους παίκτες της ομάδας να δείχνουν πως δεν έχουν διάθεση για πολλά λόγια στην παρούσα φάση. Στην Κωνσταντινούπολη με άδεια ο Ακιέλ. Καλύτερα είναι ο Μαλαδένης, ο οποίος από Δευτέρα επιστρέφει στις προπονήσεις. Πολύ κοντά στην ανανέωση του συμβολαίου του ο Σαλπιγγίδης. «Ο πρόεδρος θέλει να με κρατήσει κι εγώ θέλω να μείνω. Δεν έχω πετύχει στον ΠΑΟΚ αυτά που θέλω. Ο κύκλος είναι ανοιχτός», δήλωσε ο 24χρονος επιθετικός.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη

Η αποστολή του ΠΑΟΚ έφτασε στις 15:30 το απόγευμα της Πέμπτης στο διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η προετοιμασία της ομάδας επί αυστριακού εδάφους θεωρήθηκε επιτυχημένη, αν και οι παίκτες κατά την άφιξή τους δεν θέλησαν να κάνουν πολλές δηλώσεις, δείχνοντας πως δεν έχουν διάθεση για πολλά λόγια, στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Απών από την αποστολή ο Φατίχ Ακιέλ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με άδεια. Ο Δημήτρης Ζωγραφάκης, δήλωσε πως η προετοιμασία ήταν πολύ δύσκολη, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση πως ο ΠΑΟΚ θα παρουσιαστεί διαφορετικός στο φετινό πρωτάθλημα. «Ήταν δύσκολο το κομμάτι της προετοιμασίας μας στην Αυστρία. Σιγά- σιγά αρχίζουμε και βρίσκουμε το ρυθμό μας. Έπεται συνέχεια. Ευχόμαστε όλοι να κυλήσουν τα πράγματα όπως ξεκίνησαν, θετικά. Ο ΠΑΟΚ θα είναι διαφορετικός στο νέο πρωτάθλημα. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε πράγματα Υποσχέσεις μπορούμε να δώσουμε πολλές, στην πράξη πρέπει να το αποδείξουμε. Πιστεύω ότι η ομάδα θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές», δήλωσε ο μέσος του «δικεφάλου». Με τη σειρά του, ο Στέλιος Ηλιάδης τόνισε πως το επίπεδο της ομάδας όσον αφορά την τακτική αλλά και τη φυσική κατάσταση είναι αρκετά ικανοποιητικό, προσθέτοντας πως φτάνοντας στη νέα του ομάδα βρήκε οικογενειακό κλίμα. «Η ομάδα έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, τόσο σε ότι αφορά την τακτική, όσο και από άποψη φυσικής κατάστασης. Μένει να δώσουμε ακόμη κάποια φιλικά παιχνίδια για να είμαστε όσο γίνεται πιο έτοιμοι για τις υποχρεώσεις της νέας περιόδου. Ευελπιστούμε όλοι ότι φέτος θα δούμε έναν διαφορετικό ΠΑΟΚ, με όλα τα καινούργια πρόσωπα που υπάρχουν στις τάξεις του. Στον ΠΑΟΚ βρήκα ένα πολύ καλό οικογενειακό κλίμα και αυτό με ευχαριστεί».

Κολλημένος με τον ΠΑΟΚ

Την επιθυμία του να παραμείνει στον ΠΑΟΚ εκφράζει μέσω της Sportday ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης που αναμένεται να απαντήσει θετικά στην πρόταση επέκτασης του συμβολαίου του ως το 2009. Παράλληλα ζητά να υπάρξει άμεση εξέλιξη στην υπόθεσή του και ξεκαθαρίζει πως ακόμη και δεν υπάρξει αίσια έκβαση, θα συνεχίσει στον ΠΑΟΚ, αφού έχει συμβόλαιο ως τον Δεκέμβριο του 2006.

«Με το τέλος της περιόδου έγιναν δύο συζητήσεις με τον πρόεδρο προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Αυστρία ο πρόεδρος έγινε συγκεκριμένος. Αρα αυτό που απομένει είναι να επιστρέψω, να συζητήσω με τους ανθρώπους μου και -πάνω απ' όλα- να τελειώνουμε γρήγορα. Δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά. Λεπτομέρειες, που δεν νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα Αυτό που ζήτησα είναι ότι πρέπει να τελειώσουμε τις συζητήσεις μέχρι το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Είναι γεγονός ότι δεν θέλω να ξεκινήσω τη σεζόν δίχως την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση στον στόχο. Είτε τελειώσουμε θετικά είτε αρνητικά, οι συζητήσεις μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο πρέπει να έχουν τελειώσει. Δεν πρέπει να επηρεάζεται η ομάδα από εξωγενείς παράγοντες. Και να μην τα βρούμε αν κάτι δε πάει καλά, εγώ δεν φεύγω από τον ΠΑΟΚ. Έχω ούτως ή άλλως συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2006. Αρα δεν υπάρχει λόγος για να πιέσουμε την κατάσταση περισσότερο. Το κλίμα μεταξύ μας είναι άριστο. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος θέλει να με κρατήσει, εγώ σίγουρα δεν είμαι αρνητικός. Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό για μένα. Να γνωρίζω ότι η ομάδα που αγαπώ με θέλει και φροντίζει για αυτό πολύ νωρίτερα από τη λήξη του συμβολαίου μου. Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ. Δεν το συζητώ για πρόταση από το εξωτερικό. Θέλω να μείνω εδώ. Στον ΠΑΟΚ φέτος ήρθαν πολλοί και καλοί ποδοσφαιριστές και οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες. Σίγουρα είναι ένας συνδυασμός γεγονότων που με κρατά στον ΠΑΟΚ. Απλά είναι τα πράγματα. Δεν έχω πετύχει στον ΠΑΟΚ αυτά που θέλω. Ο κύκλος είναι ανοιχτός», τόνισε σχετικά.

Αναφερόμενος με την απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός, που πολλοί απέδωσαν σε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της διευθέτησης του θέματος με το συμβόλαιό του, είπε: «Η στάση που κράτησα είναι προσωπική επιλογή. Ετσι αισθάνθηκα και έτσι έπραξα. Σίγουρα δεν έχει να κάνει με τις συζητήσεις του συμβολαίου. Άλλο η ομάδα και άλλο τα προσωπικά μου. Ποτέ δεν έχω δημιουργήσει προβλήματα στην ομάδα και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό. Αλλωστε, υπάρχει πλέον ένας άνθρωπος που νομιμοποιείται να έχει το περιβραχιόνιο του αρχηγού (Ζαγοράκης). Τον ψήφισαν όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και είναι χρήσιμος περισσότερο από όλους τους άλλους. Ο ΠΑΟΚ έχει αρχηγό τον αρχηγό της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Οταν, για παράδειγμα, μιλάει στον διαιτητή, έχει ειδικό βάρος, το οποίο κανένας μας δεν έχει».

Όσον αφορά στη συνεργασία του με τον Μαχμούτ Σικαμπάλα, που όπως δήλωσε φιλοδοξεί με τις πάσες του να τον βοηθήσει να χριστεί πρώτος σκόρερ: «Έμαθα για τα καλά του λόγια και τον ευχαριστώ. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Και εγώ τον θεωρώ μεγάλο ταλέντο. Εχει στοιχεία που δύσκολα συναντάς. Απλώς όλα αυτά πρέπει να τα αποδείξουμε στο γήπεδο. Νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα και όχι τον Σαλπιγγίδη μόνο. Εύχομαι ο στόχος του να γίνει πραγματικότητα. Κάθε χρόνο έχω αυτόν τον στόχο. Πόσο μάλλον όταν η ομάδα έχει ιδιαίτερα επιθετικά χαρίσματα, όπως φέτος. Το ζητούμενο βέβαια είναι να πετύχει ο ΠΑΟΚ τους στόχους του. Δηλαδή, μπορώ εγώ να μην είμαι ικανοποιημένος, αν πετύχω π.χ. 40 γκολ και υπάρχει κάποιος άλλος με 41; Δύσκολα. Η ατομική διάκριση έρχεται μόνο μέσα από την ομαδική. Και αυτό πρέπει να κάνουμε φέτος όλοι».

Ερωτηθείς για τους στόχους του φετινού ΠΑΟΚ, ο «Σάλπι» προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους: «Φέτος η ομάδα είναι @2@ βελτιωμένη σε μεγάλο βαθμό, οι επιλογές που έγιναν είναι πολύ καλές και είναι λογικό να φαίνομαι πιο φρέσκος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά από την άλλη, δεν θέλω να μπω στη λογική τού "όλοι δουλεύουν για τον Σαλπιγγίδη. Είναι κάτι που έχει μια βάση, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε την παρουσία όλων, για να προχωρήσουμε και να παίξουμε ποδόσφαιρο υψηλών απαιτήσεων. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ φέτος. Δεν πρέπει στην παρούσα φάση να πούμε ότι πάμε για πρωτάθλημα. Δεν είναι σωστό να θέσουμε στόχους από τώρα. Το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Ετσι, ώστε να μη χάσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, στο τέλος θα χάσουμε τα πάντα. Ως ομάδα πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερα τέρματα. Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε υψηλούς στόχους. Ως ομάδα έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε φάσεις και να πετυχαίνουμε γκολ. Ομως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανασταλτική μας λειτουργία. Είναι κάτι που πρέπει να κάνει όλη η ομάδα. Να συντονιστεί, με σκοπό να προσέχει τα μετόπισθεν».

Ο 24χρονος άσος δεν δείχνει να προβληματίζεται από τις όποιες αδυναμίες έχει παρουσιάσει η ομάδα του ως τώρα: «Αν δεν έβλεπα αυτή την περίοδο λάθη, θα ήμουν προβληματισμένος. Από την προετοιμασία βλέπεις τις αδυναμίες σου και τις δουλεύεις. Ετσι ώστε να παρουσιαστείς στους επίσημους αγώνες πολύ καλύτερος. Νομίζω ότι στα φιλικά της Ελλάδας θα παρουσιάσουμε πολύ καλύτερη εικόνα. Και, βέβαια, όταν ξεκινήσουν τα επίσημα. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ βελτιωμένη τη φυσική μου κατάσταση. Αισθάνομαι πολύ πιο δυνατός. Νομίζω ότι και σε αυτό το κομμάτι έχουμε δουλέψει πολύ καλά φέτος. Εχει γίνει συστηματική δουλειά. Το μόνο που φοβάμαι είναι τον κακό μας εαυτό. Τίποτε άλλο. Χρειαζόμαστε μια καλή αρχή. Να μην πάθουμε τα περσινά. Αυτό που ζήσαμε πέρυσι μας δυνάμωσε. Έχουμε πιο ισχυρά βιώματα. Και ήταν μία χρονιά μαθημάτων. Πλέον είμαστε πολύ πιο έμπειροι και έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε. Και φέτος πιστεύω ότι υπάρχουν οι βάσεις για να αντιμετωπίσουμε κάποιες άσχημες καταστάσεις».

Παρά την πολύ καλή πορεία του ΠΑΟΚ στα φιλικά και την ενίσχυση στις μεταγραφές, η κίνηση των διαρκείας δεν είναι αρκετά ικανοποιητική. Πώς αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός ο Σαλπιγγίδης; «Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η διοίκηση προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κόσμο για να στηριχτεί η ομάδα. Νομίζω ότι τα φιλικά του Αυγούστου, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν στην Τούμπα, θα δώσουν το έναυσμα για να έρθει και περισσότερος κόσμος στο γήπεδο. Εμείς τον θέλουμε δίπλα μας. Ελπίζω να πουληθούν, και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Υπάρχει και η εικόνα της γεμάτης Τούμπας, που τη χρειαζόμαστε. Άλλος ΠΑΟΚ εμφανίζεται όταν η Τούμπα είναι γεμάτη. Σου ανεβάζει την ψυχολογία η γεμάτη Τούμπα».

Τέλος αναφερόμενος στην μη κλήση του στην εθνική ομάδα από τον Ότο Ρεχάγκελ τονίζει. «Δεν γνωρίζω, πρώτα απ' όλα, γιατί δεν με καλεί. Αλλά δεν σκέφτομαι πονηρά. Δεν θέλω αν συμβεί αυτό, να μην είμαι συγκεντρωμένος στην Εθνική. Να έχω αλλού το μυαλό μου. Ίσως έχει καλύτερη άποψη, πιο σφαιρική ο προπονητής για τους άλλους. Τους έχει και πιο κοντά, τους βλέπει και καλύτερα. Τι να πω; Δεν το πάω όμως στο πονηρό με τίποτα».

*Πέμπτη και Παρασκευή οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν ρεπό. Στις προπονήσεις θα επιστρέψουν το Σάββατο.

**Καλύτερα είναι η υγεία του Χρήστου Μαλαδένη, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια προπόνησης στον αυχένα. Ο ποδοσφαιριστής δεν θα αγωνιστεί στο φιλικό με τον Ηρακλή και θα επιστρέψει στις προπονήσεις από Δευτέρα.

***Κοντά στην έξοδο της Τούμπας βρίσκεται ο Ηλίας Ελευθεριάδης, καθώς ο παίκτης αναμένεται να παραχωρηθεί δανεικός στην Καστοριά.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης, Άκης Στρατόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube