Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο της αύξησης των διαιτητών στα παιχνίδια του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Ζεπ Μπλάτερ. Ο πρόεδρος της FIFA, με αφορμή την πολυσυζητημένη φάση με το χέρι του Ανρί στο Γαλλία-Ιρλανδία, έθεσε θέμα ποσοτικής επάρκειας των «ανθρώπων με τα μαύρα» κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έτσι, δεν απέκλεισε το «πείραμα» με τους έξτρα βοηθούς στο Europa League να επεκταθεί και στα γήπεδα της Ν. Αφρικής.
«Υπάρχει έλλειψη πειθαρχίας και σεβασμού μέσα στο παιχνίδι, αφού κάποιοι παίκτες προσπαθούν διαρκώς να “κλέψουν”. Καταλαβαίνουμε ότι η ανθρώπινη φύση σε οδηγεί μερικές φορές σε προσπάθειες να πάρεις πλεονέκτημα με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά αυτό δεν είναι καλό και πρέπει να το καταπολεμήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπλάτερ.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο έναν άνθρωπο μέσα στον αγωνιστικό χώρο που μπορεί να “παρέμβει” σε αυτό το θέμα και εκείνος, εκτός του ότι έχει μόνο δύο μάτια, πρέπει να λάβει και τις αποφάσεις του άμεσα», εξήγησε ο ίδιος και κατέληξε: «Με αυτά τα δεδομένα, το θέμα του ελέγχου του παιχνιδιού είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να μη μας απασχολήσει».
Αφού παραδέχθηκε, λοιπόν, πως στις τάξεις της ομοσπονδίας έχει αρχίσει ήδη να «ωριμάζει» η ιδέα, τα παιχνίδια του Μουντιάλ να διεξαχθούν με επιπλέον διαιτητές, ο Μπλάτερ αποκάλυψε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα μελετηθεί προσεκτικά από τους αρμοδίους μέσα στη χρονιά: «Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση, για να δούμε αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο και κατά πόσο η εφαρμογή του είναι ρεαλιστική ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, εξάλλου, αναφέρθηκε και στο θέμα της χρησιμοποίησης του ριπλέι για τη «διελεύκανση» των επίμαχων φάσεων, τασσόμενος εναντίον της άποψης ότι αυτή θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση:
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ανθρώπινη φύση του ποδοσφαίρου και όχι να στραφούμε στην τεχνολογία. Με τη χρήση του ριπλέι, το ματς θα πρέπει να σταματάει, για να μπορεί ο διαιτητής να κοιτάζει τις κάμερες», σημείωσε, για να αντιτείνει: «Αντίθετα, αν βρισκόταν κάποιος, για παράδειγμα, πίσω από την εστία της Ιρλανδίας στο περίφημο παιχνίδι με τη Γαλλία, θα μπορούσε να είχε δει το χέρι του Ανρί και να είχε αποφευχθεί όλο αυτό που ακολούθησε».
Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός