Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Πεπ Γκουαρντιόλα να μιλήσει καταλανικά αμέσως μετά τη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ντιναμό Κιέβου και την πρόκριση στους «16» του Champions League. Ακόμη περισσότερα σχόλια όμως, ακούστηκαν όταν δικαιολόγησε την πράξη του, επικαλούμενος ότι η Καταλωνία είναι ξεχωριστή χώρα.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Ντιναμό-Μπαρτσελόνα 1-2 στο Κίεβο, ο τεχνικός των «μπλαουγκράνα» μίλησε στη μητρική του γλώσσα. Από την UEFA δεν είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας για να μεταφράσει τα όσα έλεγε, γεγονός που ενόχλησε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.
Ο Γκουαρντιόλα αμύνθηκε της επιλογής του λέγοντας: «Είμαστε μια ξεχωριστή χώρα και μιλάμε ξεχωριστή γλώσσα. Όταν εμείς οι Καταλανοί βρισκόμαστε εκτός της πατρίδας μας συνεννοούμαστε στη μητρική μας γλώσσα», με τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Το θέμα απασχόλησε στο φύλλο της Πέμπτης την εφημερίδα «Marca», η οποία εκδίδεται στη Μαδρίτη, ενώ φιλοξενούνται σχόλια στα οποία αναφέρεται ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν πολιτικές εντάσεις.
Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης