Προβάρει την ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο Τροντ Σόλιντ στο αποψινό (23:00, ALPHA) φιλικό με τις «νυχτερίδες» στο «Μεστάγια». 4-2-3-1 το σχήμα που θα επιλέξει ο Νορβηγός τεχνικός. Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα στη χθεσινή προπόνηση. Και επίσημα έπιασε λιμάνι ο Ντάνι, που υπέγραψε για 2+1 χρόνια. Ανοικτό το ενδεχόμενο απόκτησης κι άλλου επιθετικού άφησε ο Σόλιντ: «Αν ο σύλλογος θέλει να πάρει κι άλλον επιθετικό, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα», τόνισε. Στην Οσέρ κατέληξε ο Λουιντουλά. Να βάλει νερό στο κρασί της η Σταντάρ Λιέγης για να τελειώσει η μεταγραφή Ντραγκουτίνοβιτς περιμένουν οι πρωταθλητές. Αποκαλυπτήρια στο Καραϊσκάκη με Καλλιθέα στις 18/8.
Πρόβα ενδεκάδας με Βαλένθια
Σε ένα γήπεδο όπου πριν από τέσσερα χρόνια αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο ηττήθηκε με 2-1 για τη φάση των ομίλων του Champions League επιστρέφει απόψε (23:00, ALPHA) ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν και πάλι στο Μεστάγια τη Βαλένθια, σε ένα φιλικό που δίνει στον Τροντ Σόλιντ την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την ομάδα του. Δεδομένου και του ότι το Σάββατο αναχωρούν για τις πατρίδες τους προκειμένου να ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες τέσσερα σημαντικά στελέχη της ομάδας, οι Οκκάς, Κωνσταντίνου, Τζόρτζεβιτς και Μάριτς, ο Νορβηγός τεχνικός θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει τους (θεωρητικά) βασικούς στο ματς με τη Βαλένθια και όχι σε αυτό που θα γίνει το Σάββατο με την Ουντινέζε.
Πρόθεση του Τροντ Σόλιντ είναι να παρατάξει την ομάδα του με το 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Νικοπολίδης και στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Κωστούλας (θα πάρει τη θέση του Καψή που έχει μικροενοχλήσεις) και Γεωργάτος. Στολτίδης και Τουρέ θα είναι το δίδυμο των αμυντικών χαφ και μπροστά τους θα κινούνται Καφές, Ριβάλντο και Τζόρτζεβιτς. Μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Κωνσταντίνου.
Η Βαλένθια βρίσκεται σε καλό επίπεδο ετοιμότητας, αφού συμμετέχει στον έναν από τους τρεις τελικούς του Ιντερτότο διεκδικώντας μια θέση στο Κύπελλο UEFA (ηττήθηκε με 1-0 από το Αμβούργο στο πρώτο ματς). Το καλοκαίρι απέκτησε αρκετούς παίκτες με κυριότερες προσθήκες τους Εντού (Αρσεναλ) και Κλάιφερτ (Νιούκαστλ), ενώ αποχώρησαν εξίσου πολλοί (πχ. Κοράντι, Φιόρε). Στο ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Κανιθάρες, Αγιάλα, Βιθέντε, Μπαράχα, Αλμπέλδα, Αϊμάρ, Μίστα και Ντι Βάιο, ενώ προπονητής της είναι ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες.
Καλά στοιχεία από Αρούνα στην προπόνηση
Θετικά στοιχεία έδειξε ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα στην πρώτη του προπόνηση με τον Ολυμπιακό στο βοηθητικό γήπεδο της Βαλένθια. Ο βραχύσωμος Νιγηριανός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την ταχύτητά του και την τεχνική του, ωστόσο μειονέκτημά του είναι το γεγονός πως είναι κοντός (1,66μ.) και αδύναμος (δεν αντέχει στις κόντρες). Μάλιστα στο προπονητικό διπλό σημείωσε ένα γκολ, ενώ ένα ακόμη του ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η ετυμηγορία του Τροντ Σόλιντ για την απόκτηση ή όχι του 22χρονου άσου θα αργήσει, καθώς από μια προπόνηση δεν μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Πολύ σημαντικό για το μέλλον του Μπαμπαγκίντα θα είναι το σαββατιάτικο φιλικό με την Ουντινέζε, στο οποίο αναμένεται να πάρει χρόνο συμμετοχής.
Ο Τροντ Σόλιντ μιλώντας για τον νεαρό Νιγηριανό είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε πολλά από μια προπόνηση. Θα μείνει μαζί μας για τρεις μέρες και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί στο παιχνίδι με την Ουντινέζε, στο οποίο θα λείπουν αρκετοί παίκτες στις εθνικές τους ομάδες».
Το προφίλ του Μπαμπαγκίντα
Ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1982 στην Καντούνα της Νιγηρίας και ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας. Γρήγορα ακολούθησε τα χνάρια του μεγάλου του αδερφού, Τιγιάνι που αγωνίστηκε με επιτυχία στον Άγιαξ και την εθνική. Πρώτος του σταθμός σε ηλικία 7 ετών ήταν τα τσικό της ομάδας Σούτινγκ Σταρς. Το 1996 με… μέσο τον αδερφό του μετακόμισε στο Άμστερνταμ και στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Στο πρωτάθλημα των νέων σημείωσε 15 γκολ σε 30 αγώνες στα 14 του χρόνια! Ο Λουίς Φαν Γκάαλ που τον είχε ξεχωρίσει από εκείνη την περίοδο τον πήρε μαζί του στη Μπαρτσελόνα το 1997 και τον προώθησε στη Μπαρτσελόνα Β’, που αγωνιζόταν στη Segunda Division. Στα 11 πρώτα παιχνίδια έβαλε 21 γκολ και ο Φαν Γκάαλ τον πήρε στην προετοιμασία των ανδρών (μαζί με τον Ριβάλντο) και έπαιξε σε κάποια φιλικά. Οι απαιτήσεις, ωστόσο των «μπλαουγκράνα» δεν του άφηναν ελπίδες για καθιέρωση και έτσι παραχωρήθηκε στην Τεράσα και την Κάντιθ, όπου η εξέλιξή του «πάγωσε». Πέρυσι μετακόμισε στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, όπου ως συμπαίκτης του Γιάγια Τουρέ είχε 8 συμμετοχές και 2 γκολ. Έχει μια συμμετοχή χωρίς να σκοράρει με την εθνική ομάδα της Νιγηρίας. Αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, αλλά κατά προτίμηση στα δεξιά.
Καάνεν: «Ταλαντούχος επιθετικός»
Εγκωμιαστικά σχόλια για την αξία του Μπαμπαγκίντα έκανε μιλώντας στη Sportday ο προπονητής του στη Μέταλουργκ, Τομ Καάνεν: «Μεγάλο του προσόν είναι η ταχύτητα. Είναι αρκετά κοντός και έχει άνεση στο κοντρόλ της μπάλας. Μπορεί να παίξει ως σέντερ φορ, αλλά και πίσω από τους δύο επιθετικούς. Τα καταφέρνει αρκετά καλά και ως δεξιός εξτρέμ. Είναι ήσυχος τύπος με αίσθηση του χιούμορ. Μπαίνει γρήγορα στο κλίμα της ομάδας και είναι σοβαρός επαγγελματίας. Το όνειρό του είναι να κάνει καριέρα σε έναν μεγάλο σύλλογο. Για να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να μην είναι καλός παίκτης. Σε αυτές τις ομάδες όμως ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος», δήλωσε σχετικά ο Ολλανδός τεχνικός.
Σόλιντ: «Έμπειρος ο Ντάνι»
Ικανοποιημένος από την απόκτηση του Ντάνι (υπέγραψε την Πέμπτη για 2+1 χρόνια και αναχώρησε για την Ισπανία, ενώ θα τεθεί στη διάθεση της ομάδας την άλλη εβδομάδα) δήλωσε ο Τροντ Σόλιντ: «Πήραμε κάποιες πληροφορίες από την Ισπανία και μιλήσαμε με τον Ριβάλντο και τον Λέμενς. Αφού μαζέψαμε όλες τις πληροφορίες κάναμε τις επαφές, ο παίκτης συμφώνησε κι έτσι έχουμε έναν ακόμη επιθετικό, έναν πολύ έμπειρο παίκτη». Όσον αφορά στο ενδεχόμενο απόκτησης άλλου επιθετικού είπε: «Εγώ δουλεύω με αυτούς που έχω. Αν ο σύλλογος θέλει να πάρει κι άλλον επιθετικό, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εγώ θέλω τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αλλά το τι θέλω εγώ δεν είναι και αυτό που μπορεί να κάνει η διοίκηση».
Ελπίδες για Ντραγκουτίνοβιτς
Στη Σταντάρ Λιέγης έχει πετάξει πλέον το μπαλάκι ο Ολυμπιακός όσον αφορά στην υπόθεση του Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς. Οι «ερυθρόλευκοι» είδαν την τελευταία τους πρόταση, ύψους 900 χιλ. ευρώ να απορρίπτεται και ειδοποίησαν το βελγικό σύλλογο πως δεν πρόκειται να καταθέσουν βελτιωμένη πρόταση. Ο παίκτης με δηλώσεις του στον Τύπο της χώρας ξεκαθάρισε πως θέλει να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό, ενώ επεσήμανε πως δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ούτε και να μεταγραφεί στην Άντερλεχτ που έχει ενδιαφερθεί για εκείνον: «Αν η μεταγραφή χαλάσει, θα παίξω τον τελευταίο μου χρόνο στη Σταντάρ (το συμβόλαιό του λήγει το επόμενο καλοκαίρι). Δεν πρόκειται να πάω στην Άντερλεχτ. Είναι μια ομάδα εφάμιλλη της Σταντάρ, ενώ ο Ολυμπιακός είναι ένας νέος κόσμος που ανοίγεται για μένα», τόνισε σχετικά. Η αίσθηση που υπάρχει στον βελγικό Τύπο είναι πως τελικά η Σταντάρ θα απαντήσει θετικά στην τελευταία πρόταση του Ολυμπιακού, υπό τον κίνδυνο να χάσει τον παίκτη σε έναν χρόνο χωρίς να καρπωθεί χρήματα.
Όσον αφορά στην φερόμενη ως εναλλακτική λύση του Ντραγκουτίνοβιτς, τον Κροάτη Μίκουλιτς, που παίζει στη Γκενκ, δεν απασχολεί τον Ολυμπιακό, αφού άλλωστε αγωνίστηκε με την ομάδα του στο UEFA και έχασε το δικαίωμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκούς αγώνες με άλλη ομάδα φέτος.
Αποκαλυπτήρια με Καλλιθέα
Κόντρα στην Καλλιθέα θα πραγματοποιήσει την πρώτη εν Ελλάδι εμφάνισή του και μάλιστα μπροστά στο κοινό του ο Ολυμπιακός. Το συγκεκριμένο φιλικό που γίνεται στα πλαίσια της μεταγραφής του Τάσου Κυριάκου οριστικοποιήθηκε για τις 18 Αυγούστου στο «Καραϊσκάκη». Τρεις μέρες μετά, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Εσπανιόλ, πρώην ομάδα των Λέμενς και Ντάνι.
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης