Αδυνατώ να καταλάβω τη λογική των ελληνικών καναλιών τη Μεγάλη Εβδομάδα να βάζουν ταινίες με Ρωμαίους, Εβραίους και τέτοια. Πολύ αίμα, δράση, φτώχια, ο κακός Ρωμαίος εξουσιάζει και ο καλός Χριστιανός υπομένει τη μοίρα του. Εντάξει, η υπερπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι, «ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», είναι κάτι σαν το «Δύο Ξένοι» και το «Ντόλτσε Βίτα» -που θα παίζονται, θα παίζονται…-, αλλά, τελοσπάντων, «κολλάει» με το πνεύμα των ημερών.

Γράφει (με ευλάβεια) ο Νίκος Ράλλης

Οι ταινίες, όμως, με Ρωμαίους, τις κελεμπίες και τις στρατιές, με μονομάχους, με την Κλεοπάτρα, το Βαραββά και τον Δημήτριο, με ποια λογική προβάλλονται(;), δεν έχω καταλάβει.

Έτσι, για πλάκα, θα ήθελα κάποια στιγμή να δω μία ταινία με Ρωμαίους που τσουγκρίζουν αυγά και σουβλίζουν αρνιά και τον εκατόνταρχο να εύχεται Χριστός Ανέστη στον Αυτοκράτορα. «Άντε, Αληθώς ο Κύριος Τυπολάτριους (από το Αστερίξ είναι αυτός)», να του απαντάει εκείνος και κρααααακ (ήχος από τσούγκρισμα αυγών)! Να σπάει ο Τυπολάτριους το αυγό του Καίσαρα και να τον στέλνει για τιμωρία στα σύνορα να αναχαιτίσει τις βάρβαρες φυλές. Μάταια, όμως. Θα μείνω με την ελπίδα.

Πάλι, λοιπόν, έχουμε να δούμε …έπη. «Ο Δημήτριος και οι μονομάχοι» (1954) με τον Βίκτορ Ματσιούρ. Τον Έλληνα σκλάβο, ο οποίος μετά το θάνατο του αφέντη του καταδικάζεται να εκπαιδευτεί ως μονομάχος στις ρωμαϊκές αρένες. Εκεί, η πίστη του στον Χριστό θα δοκιμαστεί όχι μόνο γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσει ξιφομάχους και άγρια θηρία στην αρένα, αλλά και την σατανική και φιλήδονη (ουάου!) Μεσσαλίνα (Σούζαν Χέιγουορντ) και τον παράφρονα αυτοκράτορα Καλιγούλα (Τζέι Ρόμπινσον).



Τα τελευταία χρόνια, προφανώς, επειδή ήταν απαίτηση του φιλοθεάμων κοινού, η ταινία της Fox προβάλλεται μεσημέρι και όχι πρωινές ώρες, με τα ελληνικά κανάλια (πότε το Star, πότε το ALTER) να κάνουν τη χάρη σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Πάμε παρακάτω, αν και ήδη, ήδη λέγω, χαίρομαι που στην UEFA αποφάσισαν για ακόμη μία χρονιά (οι ιερόοοοοσυλοι) να έχει Τσάμπιονς Λιγκ και Europa League τις μέρες της …νηστείας. «Βαραββάς» (1963), με τον Άντονι Κουίν να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον κεντρικό ρόλο του βασανισμένου από τα προσωπικά του ηθικά διλήμματα, Βαραββά. Οι Βιτόριο Γκάσμαν, Σιλβάνα Μανγκάνο, Έρνεστ Μποργκνάιν, Τζακ Πάλανς και Βαλεντίνα Κορτέζε, καθώς και η απαράμιλλη σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Φλάισερ θα μας αποζημιώσουν και με το παραπάνω (πάλι). Πάρτε, λοιπόν, τη λεκάνη με το μείγμα για τα Πασχαλινά κουλουράκια, στηθείτε μπροστά στην τηλεόραση και περάστε ένα ευχάριστο απόγευμα… «Δεν αντέχετε αυτή η μυρωδιά της αμμωνίας ρε μάνααααα!!!»



Έχει και Κλεοπάτρα (αχ, αυτή η μύτη της…) το πρόγραμμα, ε; Λογικό. Άλλωστε, είναι στενά συνυφασμένη με τις Άγιες τούτες μέρες. «Κολλάει» ρε παιδί μου! Πώς να το κάνουμε; «Κλεοπάτρα» (1963), λοιπόν, με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, σε μία μια από τις διασημότερες, με θέμα τη ζωή της Βασίλισσας του Νείλου, ταινία.



Εκπληκτική…

Τι άλλο έχουμε τώρα; Ψάχνω, σκέφτομαι… Α! «Ο Βασιλεύς των βασιλέων» (King of Kings, 1961) σε σκηνοθεσία του Νίκολας Ρεϊ με τον Τζέφρει Χάντερ στο ρόλο του Χριστού. Ναι, αυτή μάλιστα! Είναι επίκαιρη.



Ωχ! Λάθος βίντεο αδέρφια! Εδώ είμαστε:



Πάμε και σε μία ταινία-σταθμό! «Jesus Christ Superstar» (1973). Η ταινία (και η μουσική) που άλλαξε τα δεδομένα στις θρησκευτικές ταινίες, αλλά δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής από τους «φανατικούς Χριστιανούς»… Τέντ Νίλι στο ρόλο του Ιησού, Καρλ Άντερσον στο ρόλο του Ιούδα Ισκαριώτη και Ιβόν Έλιμαν στο ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας!



Φοβεροί, τι άλλο να πω; Τέλος, για το εξαιρετικό «Life of Brian» των Monty Pythons ας μην το συζητήσουμε γιατί θα με πιάσουν τα διαόλια μου, μέρες που είναι... Κανένα κανάλι, δεν το έδειξε ποτέ και μάλλον δε θα το δούμε ποτέ... Εκτός του ότι είναι αρκετά εριστικό (αλλά δεν υπάρχει), έχει και μια σκηνή που βλέπουμε το …πράμα (με το μπαρδον) του ήρωα. Αν το δείξει κάποιο κανάλι είναι δεδομένο ότι θα «κόψει» τη συγκεκριμένη σκηνή και τότε (ναι, αλήθεια λέω) θα χαθεί όλη η πλοκή.



Λοιπόν! Αυτά! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. Καλή όρεξη, αλλά μην φάτε πολύ γιατί δύσκολα χάνονται τα κιλά και πλησιάζει και καλοκαίρι! Και μια συμβουλή. Μην κλειστείτε στο σπίτι και βλέπετε ταινίες μπροστά στο χαζοκούτι! Να περάσετε καλά…

Τα λέμε στο nikos.rallis@hotmail.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Αλεξάνδρα Νίκα: Οι προετοιμασίες για το παιδικό δωμάτιο της κόρης τους ξεκίνησαν

Αθηνά Οικονομάκου: Στο ατελιέ της Κριθαριώτη για την πρόβα νυφικού της!

Σιμώνη Χριστοδούλου: Η θυελλώδης σχέση της με τον σύζυγό της Αντρέα Γεωργίου, η βάφτιση και το όνομα της κόρης τους

Ελένη Μενεγάκη: Από την Ισπανία στέλνει ένα μήνυμα μέσω των στίχων των Gipsy Kings

Παύλος Σταματόπουλος: Πήγε για φαγητό με τη Σίσσυ Χρηστίδου και βρήκε ένα... μήνυμα στο αυτοκίνητό του

Γιάννης Τσιμιτσέλης: Ο επικός λόγος που συνεργάζεται με τη Γερονικολού και η τρολ ατάκα για τον γάμο της Μπάρκα

Κατερίνα Λιόλιου: Έσβησε κεράκια στο καμαρίνι της λίγο πριν από την πρεμιέρα της - Οι ευχές του συντρόφου της

Γιάννης Αϊβάζης: Η εντυπωσιακή γυναίκα που του έχει κλέψει την καρδιά και η πρώτη κοινή εμφάνιση

3+1 ζώδια που επιστρέφουν (σχεδόν) πάντα σε πρώην

Ο Αρναούτογλου σε mood Eurovision: Χορεύει το «Jalla» με την Antigoni και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό