Αιώνια στα «σαλόνια» της Α1 θα αγωνίζεται η ΑΕΚ, που κέρδισε τον Ηλυσιακό με 64-63 και παρέμεινε στην κατηγορία. «Νικητής» μπορεί να αισθάνεται και ο Ηλυσιακός, αφού παρά την ήττα του, θα αγωνίζεται και τη νέα σεζόν στην Α1, χάρη στο… Περιστέρι, που έπαιξε για την τιμή του, κερδίζοντας τα Τρίκαλα που υποβιβάστηκαν. Πιο ψύχραιμη στο τέλος η Ένωση που είχε για κορυφαίους τους Νικολαΐδη και Δορκοφίκη. Την ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση έχασαν Χατζής και Αθανάσουλας. Πανηγύρια από όλους με το άκουσμα της κόρνας. Με καθυστέρηση μίας ώρας άρχισε το ματς καθώς έσπασε το ταμπλό σε κάρφωμα του Τουντζιαράκη.
To ματς:
Ντέρμπι από την αρχή ήταν ο αγώνας στο κλειστό του Ελληνικού, αφού ΑΕΚ και Ηλυσιακός έδειξαν να μην είναι επηρεασμένες από την καθυστερημένη έναρξη του αγώνα. Μετά τα πρώτα πέντε λεπτά, το σκορ ήταν 11-11, με την Ένωση να βρίσκει λύσεις από τον Τορίν Φράνσις και τους φιλοξενούμενους να ευστοχούν από τα 6,25μ. Στη συνέχεια, όμως, η ομάδα του Στέργιου Κουφού έκανε σερί 7-0 και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα (18-11), για να πάει προηγούμενη 20-15 στο τέλος της πρώτης περιόδου.
Καλύτερα μπήκε η ΑΕΚ στο δεύτερο δεκάλεπτο και με επιμέρους 10-3 πέρασε και πάλι μπροστά στο σκορ (25-23). Η Ένωση είχε «σφίξει» την άμυνα της, ο Γκέκος επέλεξε να παίξει ζώνη, κάτι που «βραχυκύκλωσε» τους αντιπάλους του. Ενδεικτικό, ότι σε εξίμισι λεπτά, ο Ηλυσιακός είχε πετύχει μόνο ένα μακρινό τρίποντο με τον Χατζή. Ο άλλοτε αρχηγός της ΑΕΚ ήταν αυτός που κρατούσε την νυν ομάδα του στο παιχνίδι, όπως και τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που της έδιναν δεύτερες επιθέσεις. Έτσι, με το εύστοχο τρίποντο του Σιούτη (6ο για την ομάδα του) ο Ηλυσιακός έφερε και πάλι το παιχνίδι στα ίσα (29-29), 2,06’’ πριν τη λήξη της δεύτερης περιόδου. Τελικά, η ΑΕΚ οδηγήθηκε με προβάδισμα τριών πόντων στο ημίχρονο (32-29), αφού οι επιλογές του Σάκη Καρύδα ήταν κάκιστες για τους φιλοξενούμενους. Ο Έλληνας γκαρντ επιχείρησε δύο σουτ τριών πόντων που κατέληξαν airball, ενώ και στην τελευταία επίθεση δεν οργάνωσε σωστά το παιχνίδι.
Όπως έκλεισε το ημίχρονο, έτσι μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο η ΑΕΚ που με τον Πρόδρομο Νικολαΐδη πήρε προβάδισμα επτά πόντων (38-31), αλλά η απάντηση όμως, ήρθε από τον Κάρτερ με 4 συνεχόμενους πόντους και τον Χατζή που με το τρίτο τρίποντό του έφερε το ματς στα ίσα (38-38), τέσσερα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου. Σε εκείνο το σημείο όμως, ο Περικλής Δορκοφίκης ανέλαβε δράση και με 7 συνεχόμενους πόντους έκανε το 45-40 για την ΑΕΚ. Όμως, η Ένωση «κατάφερε» και δέχθηκε έξι συνεχόμενους πόντους μέσα σε 45’’ και έτσι το προβάδισμα που είχε στο τέλος της τρίτης περιόδου ήταν ενός πόντου (47-46).
Στο ίδιο τέμπο ξεκίνησε και η τελευταία περίοδος με τον Μελς (αυτή τη φορά) να προσφέρει ζωντάνια και πόντους στην Ένωση, ενώ από την άλλη πλευρά ο Κάρτερ είχε«ξυπνήσει» και συνέβαλλε επιθετικά για τον Ηλυσιακό. Προς το τέλος το ματς, ο ρυθμός ήταν ανεξέλεγκτος, και οι δύο ομάδες έκαναν βιαστικές επιθέσεις και πολλά λάθη και γι’ αυτό, 3:16’’ πριν από το τέλος το σκορ ήταν 58-58. Τρεις πόντοι του Γκριν έκαναν το σκορ 61-58 για να απαντήσει άμεσα ο Κάρτερ με δίποντο, 44’’ πριν το τέλος το παιχνιδιού. Ο Γκιν έχασε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, όμως και ο Νίκος Χατζής ευστόχησε στη μία από τις δύο και έτσι η ΑΕΚ ήταν μπροστά με 62-61, δέκα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος και είχε τη μπάλα στην κατοχή της. Στο νέο φάουλ που έγινε στον Γκριν, δεν λάθεψε και το σκορ πήγε 64-61.
Το «ανόητο» φάουλ του Μακ πάνω στον Αθανασουλα σε σουτ τριών πόντων, δεν στοίχισε στην ΑΕΚ, αφού ο παίκτης του Ηλυσιακού ευστόχησε στις δύο από τις τρεις βολές και έτσι η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 64-63.
Τα δεκάλεπτα: 15-20, 32-29, 47-46, 64-63
ΑΕΚ (Μ. Γκέκος): Μαρίνος, Γκριν 16, Νικολαΐδης 11, Μαζέικα, Μακ 1, Παπαντωνίου 7, Μελς 9, Δορκοφίκης 11, Γκιζογιάννης, Καλλινικίδης 5, Τουντζιαράκης, Φράνσις 4
Ηλυσιακός (Σ. Κουφός): Κάρτερ 10, Καρύδας 1, Κάμινγκς 6, Παπανικολάου, Γαλιώτος, Χατζής 13, Αθανασούλας 7, Σιούτης 7, Βιδάλης, Χάντερ 11, Ιωάννου 5, Κασελάκης 3
*Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας (!) ξεκίνησε ο αγώνας. Ο Τουντζιαράκης (της ΑΕΚ) κάρφωσε δυνατά κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και ράγισε το ταμπλό με αποτέλεσμα να χρειαστεί αλλαγή.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής