Έναν μεγάλο νικητή κι ένα μεγάλο χαμένο είχε ο πρώτος αγώνας της σειράς των τελικών της Α1. Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε με 73-54 τον Ολυμπιακό και απέκτησε προβάδισμα 1-0 στην κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά και στην ψυχολογία έναντι του «αιωνίου» αντιπάλου. Το www.sport-fm.gr αναλύει τον αγώνα και την επόμενη μέρα, λίγο πριν τη δεύτερη μάχη στο ΣΕΦ την Κυριακή.
Πήρε προβάδισμα και αυτοπεποίθηση
Οι «πράσινοι» αποδείχτηκαν πολύ πιο αποφασισμένοι και διαβασμένοι για να φτάσουν στη νίκη. Με άριστη ομαδική λειτουργία, που ξεκινούσε από την άμυνα και ολοκληρωνόταν ιδανικά στην επίθεση, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς κυριάρχησαν στο παρκέ του ΟΑΚΑ. «Κλείδωσαν» τα ατού των αντιπάλων, ειδικότερα τους Τεόντοσιτς και Τσίλντρες, φύλαξαν πολύ καλά τη ρακέτα τους ελέγχοντας και τα ριμπάουντ (48-30) και δεν επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να πετύχουν εύκολα καλάθια, παρά μόνο με κόπο και ιδρώτα, ενώ στην επίθεση κυκλοφορούσαν εξαιρετικά και ταχύτατα την μπάλα, «διάβαζαν» τις αδυναμίες του Ολυμπιακού και αναζητούσαν την καλύτερη επιλογή με καθαρό μυαλό. Η διαφορά έφτασε στο +26 και ποιος ξέρει πόσο ακόμη ψηλότερα θα μπορούσε να πάει, αν δεν ερχόταν η φυσιολογική χαλάρωση των τελευταίων λεπτών.
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μοίρασε συγχαρητήρια για μία εμφάνιση που χαρακτήρισε σχεδόν τέλεια, αλλά οι πρωταθλητές γνωρίζουν καλά πως απλώς έκαναν το πρώτο βήμα για το δωδέκατο πρωτάθλημα τα τελευταία 13 χρόνια και δεν θα έχει καμία αξία, αν δεν ακολουθήσουν άλλα δύο. «Έχει πολύ δρόμο αυτή η σειρά», έλεγαν μετά το ματς οι «πράσινοι», που θέλουν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ και την «εύθραυστη» ψυχολογία των αντιπάλων για να φτάσουν στο 2-0 την Κυριακή στο ΣΕΦ.
Πληγωμένος
Για τον Ολυμπιακό η χθεσινή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ ήταν φετινό limit down. Ομάδα δίχως αρχή και τέλος, με παίκτες που εύκολα έχαναν τη συγκέντρωσή τους και έγιναν έρμαιο στις ορέξεις των αντιπάλων. Με εξαίρεση ένα καλό πεντάλεπτο στο τέλος της πρώτης περιόδου, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κάκιστοι. Με πολλές αμυντικές αδυναμίες, λανθασμένες επιλογές στην επίθεση, που βραχυκύκλωνε σχεδόν σε κάθε κατέβασμα της μπάλας, αλλά και χωρίς βοήθεια από τον πάγκο τους. Η παροιμιώδης αστοχία στα τρίποντα, με το… ιστορικό 0/23, δεν είναι η μοναδική αιτία της βαριάς ήττας, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα σουτ έγιναν βεβιασμένα, πάνω σε άμυνα ή με την εκπνοή των 24 δευτερολέπτων.
«Είμαστε θυμωμένοι. Δεν φανήκαμε αντάξιοι της προσπάθειάς μας, του κόσμου και των προέδρων μας», τόνισε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που συγκεντρώνει τα περισσότερα βέλη για την εικόνα του Ολυμπιακού, δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι παίκτες είναι άμοιροι ευθυνών (κάθε άλλο). Το τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι το παιχνίδι της Κυριακής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με τον προπονητή των «ερυθρολεύκων» να δίνει έμφαση στο ψυχολογικό κομμάτι, καθώς είναι δύσκολο να αλλάξουν πολλά πράγματα σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι παίκτες στις μεταξύ τους συζητήσεις αναγνωρίζουν πως αδίκησαν τους εαυτούς τους με το πρόσωπο που έδειξαν και θέλουν να επανορθώσουν. Ο προσεχής αγώνας είναι χωρίς αύριο, αφού από το 2-0 δεν υπάρχει επιστροφή. Η διάθεση των εισιτηρίων αρχίζει την Παρασκευή, αλλά αποτελεί ερωτηματικό αν το ΣΕΦ θα γεμίσει, καθώς ο κόσμος είναι απογοητευμένος.