H οικογένεια Σταϊνμπρένερ, ιδιοκτήτες της αμερικανικής ομάδας μπέιζμπολ New York Yankees θέλει να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Τότεναμ και προσφέρει 450νεκατομμύρια λίρες για να "δελεάσει" τον Τζο Λιούις, ισχυρό άνδρα των "σπιρουνιών".
Το ενδιαφέρον ξεκίνησε μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη των Yankees, Τζορζ Σταϊνμπρένερ σε ηλικία 80 ετών την περασμένη εβδομάδα που είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβουν την ομάδα οι δύο γιοί του, Χαλ και Χανκ.
Ο Χανκ Σταϊνμπρένερ ήταν ποδοσφαιριστής στην ομάδα του κολλεγίου του και είχε κάνει κίνηση για την αγορά της Λονδρέζικης ομάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 χωρίς επιτυχία.
Τότε η πρόταση ήταν για την απόκτηση του 33% των μετοχών της Τότεναμ και έδινε 20 εκατομμύρια λίρες αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη σε τέτοιες δοσοληψίες υπομονή και απέσυραν την προσφορά τους, κάτι που ο Χανκ ακόμα μετανιώνει.
Αφού είδε πως ο Σταν Κρένκε, ιδιοκτήτης των Ντένβερ Νάγκετς έχει καταφέρει να αποκτήσει το 29.9% της συμπολίτισσας των «σπιρουνιών», Άρσεναλ, «αναθερμάνθηκε» το ενδιαφέρον του και πλέον κάνει γερό «μπάσιμο» αφού η οικογένεια του θέλει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον αθλητισμό επενδύοντας μεγάλα κεφάλαια στο αγγλικό ποδόσφαιρο και την Τότεναμ ειδικότερα.
Όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση επέκτασης στον χώρο του ποδοσφαίρου ο Χανκ Σταϊνμπρένερ δήλωσε πως: «Η μοναδική περίπτωση να ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο είναι να αποκτήσουμε τις μετοχές κάποιας πολύ μεγάλης ομάδας από την Ευρώπη, έχοντας προτίμηση στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ. Είναι σίγουρα μέσα στους επόμενους στόχους μου αυτό».
Μια εξέλιξη που ευνοεί την αλλαγή ιδιοκτησίας στην Τότεναμ είναι η απώλεια 500 εκατομμυρίων λιρών της εταιρίας του 73χρονου ιδιοκτήτη της ομάδας του δυτικού Λονδίνου, Τζο Λιούις που εδρεύει στις Μπαχάμες. Αυτή η απώλεια που προήλθε από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού, Bear Stearns,τράπεζα τις οποίας κατείχε μετοχές ο ισχυρός άνδρας των «σπιρουνιών».
Με βάση αυτή την ζημιά που είχε ο Λιούις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «δελεαστεί» από την προσφορά των αμερικανών.
Επιμέλεια: Κώστας Πασχαλίδης