Με «σβηστές μηχανές», ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ, με 1-0 και επέστρεψε στα επιτυχημένα τα αποτελέσματα. Σκόρερ για τους «πράσινους» ο Βαγγέλης Μάντζιος στο 14’. Δεν εντυπωσίασε με το «τριφύλλι» με την απόδοση του. Μέτριος και ο «δικέφαλος», παρόλο που είχε κάποιες καλές στιγμές. Το παιχνίδι στο μικροσκόπιο. Περίπου 35.000 κόσμος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με το κλασικό 4-4-2, αλλά με… εκπλήξεις από τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Οι Κονσεϊσάο και Μάντζιος ήταν στην αρχική ενδεκάδα, παρά το γεγονός ότι όλα έδειχναν ότι ο Ιταλός θα ξεκούραζε τον Βραζιλιάνο και θα άφηνε στον πάγκο τον νεαρό επιθετικό, λόγω του πρόσφατου μικροτραυματισμού του.
Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι του Γιώργου Κωστίκου παρατάχθηκαν με το γνωστό 4-5-1 και μοναδικό προωθημένο τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς πιο δυνατά από τον ΠΑΟΚ και πίεσε από την αρχή. Αποτέλεσμα… να σκοράρει νωρίς. Στην πρώτη καλή φάση που δημιούργησαν οι παίκτες του «τριφυλλιού» ευτύχησαν να βρουν δίχτυα. Στο 14’ ο Γκονζάλες με υπέροχη «σκαφτή» πάσα έβγαλε τετ α τετ τον Μάντζιο. Ο 22χρονος κατέβασε πολύ ωραία με το στήθος και με αριστερό πλασέ, μέσα από την περιοχή, νίκησε τον Φερναντέζ «γράφοντας» το 1-0.

Ένα λεπτό νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε πάρει κεφάλι στο σκορ, αλλά η κεφαλιά του Μαλαδένη, από το ύψος της μικρής περιοχής, πέρασε άουτ.

Από εκεί και πέρα, ο ρυθμός έπεσε. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία, αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Ο «δικέφαλος» ήταν άψογα στημένος αμυντικά, με αποτέλεσμα να… αναχαιτίζει κάθε επιθετική προσπάθεια των αντιπάλων τους. Μπροστά, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν, λόγω της πίεσης της ομάδας του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αλλά και του γεγονότος ότι η άμυνα των «πρασίνων» ήταν ψηλά, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Κωστίκου να βγαίνουν σε θέση οφσάιντ. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς άλλη καλή φάση και οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ να είναι 1-0.

Αργό τέμπο

Στην επανάληψη, ο ρυθμός έπεσε ακόμη περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να έχει την υπεροχή, αλλά αυτή ήταν ανούσια. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι έριξε στο παιχνίδι τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, αντί του Βαγγέλη Μάντζιου που δεν μπορούσε να βγάλει όλο το ματς. Ωστόσο, ο Νιγηριανοπολωνός, παρόλο που κυνηγούσε τις φάσεις δεν μπορούσε να γίνει επικίνδυνος.

Οι "πράσινοι" είχαν την ευκαιρία να "καθαρίσουν" το παιχνίδι, αλλά ο "Μανώλης" την πέταξε στα σκουπίδια. Στο 62' ο επιθετικός του "τριφυλλιού" βρέθηκε μόνος του με τον Φερναντέζ, αλλά την τελευταία στιγμή ο Ακιέλ του πήρε την... μπουκιά από το στόμα και έδιωξε σε κόρνερ.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βγει μπροστά. Κάποιες στιγμές τα κατάφερε, αλλά δεν ήταν κι’ αυτός απειλητικός. Μοναδική εξαίρεση, η φάση του 64’. Τότε, ο Σαλπιγγίδης, μετά από φάση διαρκέιας στα καρέ του «τριφυλλιού», βρέθηκε «φάτσα» με τον Γκαλίνοβιτς, αλλά νικήθηκε από τον Κροάτη.

Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του κ. Τεροβίτσα, δεν άλλαξες απολύτως τίποτα. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 1-0, χάρη στο γρήγορο γκολ του Μάντζιου και οι περίπου 35.000 φίλοι του που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, έφυγαν ικανοποιημένοι μόνο με το αποτέλεσμα, που ήταν άλλωστε και το ζητούμενο.

Το φιλμ του αγώνα.

Πως έπαιξαν

Παναθηναϊκός

Με το καθιερωμένο πλέον 4-4-2 παρέταξε την ομάδα του ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Την εστία των «πρασίνων» υπερασπίστηκε ο Μάριο Γκαλίνοβιτς. Στο δεξί άκρο της άμυνας αγωνίστηκε ο Βύντρα, στο αριστερό ο Δάρλας, με τους Μόρις και Κώτσιο να αποτελούν το δίδυμο των κεντρικών αμυντικών. Ο Νίλσον ξεκίνησε δεξιά στη μεσαία γραμμή και ο Σέριτς στην απέναντι πλευρά. Ο Φλάβιο Κονσεϊσάο ήταν το μοναδικό αμυντικό χαφ της ομάδας και δίπλα σε αυτόν σε πιο ελεύθερο ρόλο, κινούταν ο Έκι Γκονζάλες. Μάντζιος και Παπαδόπουλος αποτέλεσαν τη «γραμμή κρούσης».

ΠΑΟΚ

Με ελαφρώς πιο αμυντικογενές σχήμα, το 4-5-1, ξεκίνησε την ομάδα του ο Γιώργος Κωστίκος. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Φερνταντέζ, με τους Ακιέλ και Χαραλάμπους να αποτελούν τα δύο πλάγια μπακ. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί ήταν οι Χασιώτης και Ουντέζε, ενώ Ηλιάδης και Ζαγοράκης αγωνίστηκαν μπροστά τους, στα αμυντικά χαφ. Ακόμη πιο μπροστά από τους αυτούς τους δύο κινούταν ο Μαλαδένης ο οποίος έβγαινε συχνά στην επίθεση σαν «κρυφός» επιθετικός. Στα δεξιά του ήταν ο Φουτσίνι και στα αριστερά του ο Κωνσταντινίδης. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ άλλαξε το σχήμα του σε 4-4-2 με τον Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος μπήκε στη θέση του Ηλιάδη να αγωνίζεται σαν δεύτερος επιθετικός.

Ο MVP

Μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακός, αλλά βοήθησε τα μέγιστα στη νίκη του Παναθηναϊκού. Ο Εκι Γκονζάλες με την υπέροχη μπαλιά που έβγαλε στον Μάντζιο, στο 14’, έδωσε… μισό γκολ στον νεαρό επιθετικό και αυτός το εκμεταλλέυτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Αργεντινός προσπάθησε να μοιράσει περισσότερα… λουκούμια. Άλλες φορές του βγήκαν και άλλες όχι.

Ο διαιτητής

Ο Βασίλης Τεροβίτσας σε γενικές γραμμές ήταν καλός. Βέβαια, ο Παναθηναϊκός δικαιούται να μιλά για λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ, στο δέυτερο ημίχρονο όταν ο Παπαδόπουλος στη συνέχεια της φάσης έδωσε έτοιμο γκολ στον Ολισαντέμπε. Ωστόσο, η φάση είναι στην ευθύνη του πρώτου βοηθού, κ. Δάλλα.

Διονύσης Δεσύλλας, Ακης Στρατόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube