Χωρίς άγχος, αλλά με προσμονή για το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας εμφανίστηκε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παραμονές της αναμέτρησης με την Γεωργία για τα προκριματικά του Euro 2012. Παράλληλα ο Πορτογάλος τεχνικός έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων διεθνών, ενώ αναφέρθηκε και στον Τιμούρ Κετσπάγια. Στα αγωνιστικά, ερωτηματικό αποτελεί η θέση του δεξιού μπακ με τους Σεϊταρίδη και Βύντρα να «μονομαχούν».

«Ξέρουμε ότι ακόμα οι παίκτες δεν είναι 100% έτοιμοι και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό όμως αφορά τον αγωνιστικό ρυθμό γιατί όλοι έχουν ποιότητα και ικανότητες. Σε αυτό δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι φυσικό να υπάρχει άγχος τώρα που ξεκινούν οι επίσημες υποχρεώσεις γιατί γνωρίζουμε καλά πως αυτά τα παιχνίδια οδηγούν στην τελική φάση. Αυτό που πρέπει εμείς οι προπονητές να κάνουμε είναι να μην μετατρέψουμε το άγχος σε νεύρα, αλλά σε θέληση και συγκέντρωση. Εγώ από την πλευρά μου είμαι 25 χρόνια προπονητής. Δεν έχω κανένα άγχος. Έχω μόνο προσμονή για το παιχνίδι», είπε αρχικά.

Αναφερόμενος στην ομάδα της Γεωργίας, είπε: «Ξέρουμε τη Γεωργία, έχει παίκτες που παίζουν σε μεγάλα ξένα πρωταθλήματα όπως η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία, άρα έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αντεπεξέλθουμε γιατί δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Η Γεωργία είναι ομάδα που έχει σφιχτή άμυνα και παίζει με αντεπιθέσεις. Έχει παίκτες κινητικούς που βγαίνουν μπροστά. Πρέπει να επιβάλουμε τον ρυθμό μας, να έχουμε υπομονή και αυτοπεποίθηση και να είμαστε καλά οργανωμένοι όταν αυτοί θα βγαίνουν στις αντεπιθέσεις. Σεβόμαστε τον αντίπαλο. Θα δείξουμε την ποιότητα και τις ικανότητές μας και εύκολα ή δύσκολα θα νικήσουμε. Θα επιτεθούμε. Μπορεί η Γεωργία να μην έκανε καμία νίκη στα προκριματικά, αλλά στα τρία τελευταία παιχνίδια της δεν έχει χάσει. Το πιο σημαντικό είναι τι θα κάνουμε εμείς».

Σε ερώτηση για τον Τιμούρ Κετσπάγια, ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε: «Είναι προπονητής που ξέρει την ελληνική κουλτούρα. Έχει δείξει δείγματα δουλειάς. Πέρσι ξεκίνησε να εργάζεται στην Ελλάδα. Εμείς το ξέρουμε αυτό αλλά πρέπει να συγκεντρωθούμε στη δουλεία μας».

Από κει και πέρα, ο Σάντος αναφέρθηκε και στο επόμενο παιχνίδι με την Κροατία: «Δεν θα αγχωθούμε επειδή μετά τη Γεωργία έχουμε ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι με την Κροατία. Οι παίκτες της Ελλάδας είναι συνηθισμένοι στα μεγάλα παιχνίδια και έχουν παραστάσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν χρειάζεται να αγχωθούμε. Αυτό που πρέπει να δείξουμε είναι διάθεση και θέληση για να κάνουμε μια καλή αρχή στα προκριματικά. Εγώ με έξι βαθμούς θα είμαι ευχαριστημένος. Με δύο νίκες. Με τέσσερις δεν θα είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αυτό που θέλω είναι σε κάθε ματς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ακόμα κι αν δεν κερδίζουμε».

Ερωτηθείς για το αρχικό σχήμα που θα παρατάξει, ο Φερνάντο Σάντος απέφυγε να απαντήσει κάνοντας πλάκα με τους δημοσιογράφους: «Θα ήθελα πολύ να απαντήσω. Θα σας έλεγα μόνο αν μου λέγατε ότι δεν θα το γράψετε. Αν δεν το γράφατε, όμως, δεν θα ήσασταν καλοί δημοσιογράφοι. Πάντως, δεν θα έχουμε πολλές αλλαγές σε σχέση με το φιλικό με τη Σερβία».

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Πορτογάλος τεχνικός δοκίμασε το 4-4-2 με ρόμβο στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ερωτηματικό υπάρχει στη θέση του δεξιού μπακ, εκεί όπου ο Σάντος δοκίμασε αρχικά τον Λουκά Βύντρα και στη συνέχεια πέρασε τον Γιούρκα Σεϊταρίδησε μια προσπάθεια να κάνει πιο επιθετική την δεξιά πτέρυγα. Στις υπόλοιπες θέσεις φαίνεται πως το τοπίο είναι ξεκάθαρο.

Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Σηφάκης. Αριστερά ο Σπυρόπουλος και δεξιά ένας εκ των Σεϊταρίδη ή Βύντρα. Κεντρικό δίδυμο θα είναι οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Σε ρόλο αμυντικού χαφ θα είναι ο Κατσουράνης και μπροστά του ο Σαμαράς. Ο Καραγκούνης θα είναι στα αριστερά, ο Τοροσίδης δεξιά και το επιθετικό δίδυμο θα αποτελέσουν οι Γκέκας και Σαλπιγγίδης.

Ρεπορτάζ: Τάσος Χαλκιόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube