Η διαφορά κλάσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νέα Ζηλανδία ήταν εμφανής πριν την έναρξη της μεταξύ τους αναμέτρησης για τους «16» του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2007 επικράτησαν με 78-56 των τετραθλητών κόσμου του 2002 και πήραν το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και θα αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ την Πέμπτη. Το ματς ήταν ντέρμπι μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου, όμως, από εκεί και έπειτα, οι περισσότερες επιλογές, η εμπειρία των πρώην Σοβιετικών και η κυριαρχία τους κάτω από τα καλάθια τους έδωσαν την πρόκριση.

Οι άμυνες μαν του μαν των δύο τεχνικών δυσκόλευαν τις προσπάθειες των δέκα παικτών, οι οποίοι αστοχούσαν, με τους Ρώσους να προσπαθούν να παίξουν μέσα στο καλάθι και τους Νεοζηλανδούς από την περιφέρεια, με τον Πένι να έχει δυο άστοχα τρίποντα. Πάντως, οι Ωκεάνιοι κρατούσαν ένα μικρό προβάδισμα στο πρώτο τρίλεπτο, που έγινε +5 με το τρίποντο του Κάμερον. Οι Νεοζηλανδοί βρήκαν τελικά τις λύσεις μέσα στην αντίπαλη ρακέτα και προηγήθηκαν με +7, την ώρα που οι Ρώσοι είχαν «σπάσει» τα καλάθια και είχαν «κολλήσει» στους δυο αρχικούς πόντους τους. Το έμμεσο τρίποντο του Πονγκρασόφ «ξεκόλλησε» τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2007, όμως οι Νεοζηλανδοί ήταν εύστοχοι και στις βολές στα φάουλ που τους έκαναν οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ στο κέντρο του γηπέδου, κρατώντας ένα προβάδισμα τριών με πέντε πόντων. Ένα 4-0 σερί των Ρώσων τους έφερε στο 11-11, σε ένα παιδικό σκορ για την πρώτη περίοδο, που ολοκληρώθηκε στο +2 για τη Νέα Ζηλανδία.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, η Νέα Ζηλανδία έκανε το 18-13, για να απαντήσουν αμέσως οι Ρώσοι με τρίποντο. Η διαφορά άρχισε να κυμαίνεται ξανά στους τρεις με πέντε πόντους, με τις δυο άμυνες να παραμένουν σταθερά σε μαν του μαν, όμως κάποια στιγμή η άμυνα των τετραθλητών κόσμου του 2002 μετατρέπονταν σε μια μίνι ζώνη. Οι Ρώσοι, όμως, εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των αντιπάλων τους και, με ένα σερί 6-0, πέρασαν μπροστά με ένα πόντο. Το σερί έφτασε στο 10-0 και όσο ο Πένι και ο Κάμερον είχαν «εγκλωβιστεί», δε φαινόταν να υπήρχαν επιλογές για τους Νεοζηλανδούς. Ο Μόνια έκανε το 29-21 και, σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες επιλογές μέσα στην αντίπαλη ρακέτα, έφεραν το +8 για τους πρώην Σοβιετικούς. Το τρίτο φάουλ του Βορόνοφ δημιούργησε προβλήματα στον Μπλατ, παρά το γεγονός πως ο συγκεκριμένος δεν είναι από τους βασικούς παίκτες του Αμερικανοισραηλινού τεχνικού. Ένα 4-0 σερί των Νεοζηλανδών έφερε τη διαφορά στο -4 και, στη συνέχεια, αυτή ανεβοκατέβαινε στους τέσσερις με έξι πόντους, όμως οι Ρώσοι είχαν βάλει το «νερό στο αυλάκι» με τους ψηλούς τους. Τελικά, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο +4.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, η διαφορά πήγε στο +7 , όμως η απάντηση των Νεοζηλανδών ήταν άμεση και το ματς παρέμενε ανοιχτό. Ο Καούν έφερε τη διαφορά στο +6, με τις άμυνες να παραμένουν σταθερά στο μαν του μαν. Τα μακρινά σουτ των Ρώσων τους έδωσαν ένα +8, αφού τα δυο μεγάλα αστέρια των Ωκεάνιων είχαν «σιγήσει», παρά το γεγονός πως ο Μπλατ δεν έπαιζε τη ζώνη που θα απαιτούνταν, ώστε να αντιμετωπίσει τα μακρινά σουτ τους. Ο Μοζγκόφ έκανε το 45-35 και τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους. Η διαφορά όλο και αυξανόταν και όσο οι Νεοζηλανδοί συνέχισαν να «σπάνε» το αντίπαλο καλάθι, δεν είχαν τύχη, με το +16 να φαντάζει «βουνό», ώστε να «ανατραπεί» στην τελευταία περίοδο. Ένα 5-0 των Νεοζηλανδών ολοκλήρωσε το τριαντάλεπτο στο +11 για τους Ρώσους.

Με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, ο Φριτζόν χρεώθηκε με τρίτο φάουλ και έδωσε το δικαίωμα στον Πένι να ευστοχήσει σε τρεις βολές και να μειώσει στους οκτώ πόντους, φτάνοντας το σερί των Νεοζηλανδών στο 8-0. Όμως, οι Ρώσοι απάντησαν με ένα δικό τους σερί 5-0 και έφεραν το ματς ξανά στο +13. Ο Φρανκ έκατσε στον πάγκο με τέσσερα φάουλ και η «πλάστιγγα» άρχισε να γέρνει υπέρ των Ρώσων, που κρατούσαν το διψήφιο προβάδισμα. Η διαφορά έφτασε στο +16, 4.30’ πριν τη λήξη, όμως οι Νεοζηλανδοί δεν έδειχναν να το πιστεύουν, με τη διαφορά να βρίσκεται ανάμεσα στους 13 και 15 πόντους, με το +18 1.30’ πριν τη λήξη να δείχνει τη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες. Το τελικό +22 ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στο ματς.


Τα δεκάλεπτα: 15-13, 31-27, 51-40, 78-56

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Νέναντ Βούτσινιτς): Τέιτ 1, Φίσετ 6 (1), Πένι 21 (1), Βούκοβα 2, Τζόουνς 7(1), Άμπερκρομπι 13 (1), Κάμερον 4 (1), Φρανκ, Μπράντσοου 2

ΡΩΣΙΑ (Ντέιβιντ Μπλατ): Βορόντσεβιτς 18 (3), Κολέσνικοφ, Μπίκοφ 5 (1), Φριτζόν 12 (2), Καούν 6, Πονκρασόφ 9 (1), Μόνια 8, Κβοστόφ 4, Βορόνοφ, Μοζγκόφ 16


*Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, οι Κάμερον και Τζόουνς ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube