Σε δηλώσεις στις οποίες παραδέχθηκε πως συμμετείχε σε απόπειρα δωροδοκίας διαιτητή προέβη…πρώην διαιτητής στην Κολομβία. Ο Χον Φερνάντο Μοσκέρα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol ανέφερε πως τηλεφώνησε ο ίδιος στον ρέφερι, Έντερ Βεργκάρα, το προηγούμενο Σάββατο και του προσέφερε περίπου 5.500 ευρώ για να βοηθήσει την Αμέρικα Ντε Κάλι να κερδίσει την πρώην κάτοχο του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες, Όνσε Κάλντας, στα πλαίσια του ημιτελικού της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Ο Μοσκέρα, ο οποίος «σφύριζε» παιχνίδια στην Κολομβία μέχρι το 2002 είπε πως πήρε αρνητική απάντηση στην πρόταση που έκανε: «Δούλευα μαζί με ένα τζογαδόρο, όμως δεν έχω σχέση με καμία ομάδα. Εγώ θα έπαιρνα ποσοστά, αλλά τελικά ο Βεργκάρα δε δέχθηκε». Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας με ανακοίνωσή της αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, τόνισε πως θα αρχίσει έρευνα για την υπόθεση, τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος, Φρανσίσκο Σάντος, ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να ξεκινήσει ξεχωριστά τη διερεύνηση του σκανδάλου.
Η…απολογία του Μοσκέρα ήρθε μια μέρα (Δευτέρα) αφότου ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας, Χουάν Πάμπλο Φορέρο, έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία ήθελαν τον Βεργκάρα να είναι ανάμεσα στους δύο οι οποίοι ήταν ύποπτοι για δωροδοκία. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο εν λόγω ρέφερι να αντικατασταθεί για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ο παλαίμαχος ρέφερι, που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του συνεργού του, υποστήριξε πως είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να χρηματίσει διαιτητή ενώ παράλληλα έδειξε να θεωρεί πως η πράξη του δεν ήταν κάτι το τρομακτικό: «Αυτό που έκανα δεν είναι κάτι σοβαρό. Όταν σκοτώνεις ή όταν κλέβεις κάποιον, αυτό είναι σοβαρό».
Το ποδόσφαιρο της Κολομβίας έχει ούτως ή άλλως μία μελανή ιστορία. Τα καρτέλ των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν τις ομάδες ως βάση τους κατά κόρον από τα τέλη της δεκαετίας του 80’ έως και τις αρχές του 90’, γεγονός που οδήγησε το χώρο σε ευρεία διαφθορά. Ποδοσφαιριστές πολύ συχνά γίνονται στόχος απειλών και βίας, με αποκορύφωμα την υπόθεση του διεθνή Κολομβιανού αμυντικού, Αντρές Εσκομπάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε επειδή σκόραρε αυτογκόλ στο Μουντιάλ των Ηνωμένων πολιτειών το 1994.
Επιμέλεια: Γιώργος Κοντογεώργης