Από τον «ψυχρό» πέρασαν στον κανονικό πόλεμο Νότια και Βόρεια Κορέα και 47 χρόνια μετά τη λήξη της μεταξύ τους διαμάχης, το ενδεχόμενο μιας νέας γενικευμένης σύρραξης είναι ορατό. Ξεκινώντας από μία διαμάχη στα σύνορα, οι Βόρειοι βομβάρδισαν θέσεις των Νοτίων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο πεζοναύτες να πέσουν νεκροί. Παγκόσμια αγωνία για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.

Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση της Σεούλ να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, που ζήτησε να αποσυρθούν οι δυνάμεις των Νοτίων. Όταν αυτό δεν έγινε, η Πιονγιάνγκ απάντησε με βομβαρδισμό του μικρού νησιού Γέονπιενγιονγκ, που αποτελεί στρατιωτική βάση με λίγους μόνο κατοίκους.

Η νότια Κορέα απάντησε χτυπώντας αντίστοιχους στόχους πέρα από τον 38ο παράλληλο και η ανταλλαγή πυρών διήρκησε πάνω από μία ώρα.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καταδίκασε την επίθεση της Βορείου Κορέας, χαρακτηρίζοντάς την «το χειρότερο περιστατικό από τη λήξη του πολέμου», ενώ η Κίνα ζήτησε από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η παρουσία 28.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Νότια Κορέα αλλά και το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει η Βόρεια συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα, που απειλεί όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.



Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πέθανε ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας από τους ιδρυτές της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Ιράν: Έξι νεκροί στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών ετών

Σοβαρός τραυματισμός 16χρονου από πυροβολισμό στην Πρέβεζα - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Κραν Μοντανά: Στους 47 οι νεκροί – Αγνοούνται 16 Ιταλοί

Τροχαίο με 2 τραυματίες στην Αθηνών-Λαμίας: Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία στο ύψος της Βαρυμπόμπης

Τραγωδία στην Ελβετία: Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Μαρτυρίες για «βεγγαλικά» σε μπουκάλια σαμπάνιας

Ταγιάνι: H φωτιά στο Κραν Μοντανά ενδέχεται να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα

Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά

Ολλανδία: Παρανάλωμα του πυρός εκκλησία του 1884 στο Άμστερνταμ – 2 νεκροί από πυροτεχνήματα

Ρεβεγιόν άνευ… αλκοόλ - «Πρωτοχρονιάτικο» σαφάρι από την Τροχαία στην Αττική: 6.129 αλκοτέστ, θετικά τα 62