Συναγερμός στα ανώτερα κλιμάκια της Σκότλαντ Γιαρντ. Αφορμή η αποκάλυψη της ταυτότητας του 29χρονου Ταϊμούρ Αμπντέλ Ουαχάμπ – κάτοικου Αγγλίας, που έχασε τη ζωή του στις εκρήξεις του Σαββάτου στη Στοκχόλμη. Πολλά σουηδικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ο νεκρός ήταν βομβιστής αυτοκτονίας.
Το σπίτι που διέμενε μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του ο Αμπντέλ Ουαχάμπ, ιρακινής καταγωγής, στο Λούτον του Μπεντφορσάιρ, ερευνάται από τις βρετανικές Αρχές.
Σε πρώτη φάση η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι δεν έγιναν συλλήψεις και ότι δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.
Όπως αποκαλύπτουν την Δευτέρα οι εφημερίδες «The Guardian», «The Daily Mail» και «The Daily Telegraph», ο 29χρονος είχε εγκαταλείψει τη Βαγδάτη το 1992 για τη Σουηδία και το 2001 ήρθε για σπουδές στη Βρετανία.
Μάλιστα, παρακολουθούσε μαθήματα αθλητικής φυσιοθεραπείας στο πανεπιστήμιο του Μπεντφορντσάιρ.
Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τόσο αυτό, όσο και η αστυνομία ασφαλείας έλαβαν μέσω Διαδικτύου ηχητικό μήνυμα δέκα λεπτά πριν εκραγούν οι βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα οχήματα.
«Οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους» ανακοίνωνε το ηχητικό μήνυμα που απευθύνονταν τόσο στους «μουτζαχεντίν» που βρίσκονται στη χώρα όσο και «στη Σουηδία και το σουηδικό λαό» και αναφέρονταν στην αδιαφορία και σιωπή της χώρας μπροστά στα κοροϊδευτικά για τον Προφήτη Μωάμεθ σκίτσα καθώς και στην σουηδική παρουσία στο Αφγανιστάν.
Δείτε σε video σκηνές από τον τόπο της έκρηξης :
Ανδρέας Μορφόπουλος