Όσο... «αναπνέει» ελπίζει. Παίζοντας σαν… Παναθηναϊκός στην τελευταία περίοδο του αγώνα, οι «πράσινοι» διέλυσαν την Τσιμπόνα με 88-69, και συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα είναι η μία από τις δύο ομάδες που θα προκριθούν στους «8» της Ευρωλίγκα. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Λάκοβιτς 10(2), Μπατίστ 18, Σπανούλης 22(1), Αλβέρτης 18(4) και Τομάσεβιτς 10. Όλα τα σενάρια πρόκρισης.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Με τον Τομάσεβιτς να σκοράρει στην αρχή του αγώνα ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με 4-0, όμως η ζώνη 3-2 της Τσιμπόνα δυσκόλεψε στη συνέχεια τους γηπεδούχους. Έτσι οι Κροάτες με αιχμή τον Πεν (ο Λάκοβιτς δεν μπορούσε με τίποτα να τον περιορίσει), κάνουν σερί 2-13 και είναι μπροστά στο 5’ με 6-13 και 10-20 3’ 30’’ πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Τελικά με 6-0 από τους «πράσινους» μέσα σε 1’50’’ το πρώτο δεκάλεπτο τελειώνει με 19-24.
Σαφώς βελτιωμένοι στο δεύτερο δεκάλεπτο οι παίκτες του Ομπράντοβιτς, με καλό passing-game και τους Μπατίστ και Αλβέρτη να κυριαρχούν στην επίθεση φέρνουν το παιχνίδι στα ίσια (26-26 στο 13΄) ενώ στο 16’ παίρνουν προβάδισμα (35-34) για να λήξει το ημίχρονο με τους γηπεδούχους στο +2 (44-42). Αλβέρτης 13, Σπανούλης 11 και Πεν με 10 πόντους, είναι οι πρώτοι σκόρερ για το πρώτο ημίχρονο.
Η τρίτη περίοδος του αγώνα έβαλε σε… μαύρες σκέψεις όλους όσοι βρίσκονται στο ΟΑΚΑ αφού οι Κροάτες κάνουν ένα σερί 5-16 και βρίσκονται μπροστά με +9 (49-58) στο 26’. Οι πρωταθλητές όμως αντιδρούν άμεσα και με δικό τους σερί 10-2 τελειώνουν το τρίτο δεκάλεπτο με τη μικρότερη δυνατή διαφορά εις βάρος τους (59-60).
Η τέταρτη και τελευταία περίοδος του αγώνα είναι ένα πραγματικό πάρτυ, που ούτε και ο πιο αισιόδοξος φίλος του «τριφυλλιού» θα περίμενε. Με άμυνα που… δάγκωνε (καταλυτική στον τομέα αυτό η συνεισφορά των Διαμαντίδη και Παπανικολάου), γρήγορο μπάσκετ που απέφερε πολλά εύκολα καλάθια και πολυφωνία στην επίθεση, οι «πράσινοι» εξαφάνισαν από το παρκέ την Τσιμπόνα και με τη βοήθεια των 8.000 φίλων τους έκαναν ένα εκπληκτικό συνολικά σερί 29-9(!) για να πάρουν έτσι πανηγυρικά την πρώτη τους νίκη με 88-69 στη διοργάνωση και φυσικά να ελπίζουν σε καλύτερη συνέχεια.
Δεκάλεπτα: 19-24, 44-42, 59-60, 88-69
Συνθέσεις
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 18(4), Παπανικολάου 2, Λάκοβιτς 10(2), Μπατίστ 18, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας, Σπανούλης 22(1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 6, Σκεπάνοβιτς 2, Τομάσεβιτς 10, Σάκοτα
ΤΣΙΜΠΟΝΑ (Ντράζεν Αντζούλοβιτς): Πεν 19(3), Κους 9(1), Σκέλιν 7, Ντάβισον 12, Γουόρεν 5(1), Ράντσιτς 11(3), Μάρτσελιτς 3(1), Άντριτς, Τρεπάλοβατς, Ζούζα, Ρόζιτς, Μάρκοτα 3.
Τα σενάρια πρόκρισης για το "τριφύλλλι"
Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα πετύχει δύο νίκες στα δύο παιχνίδια που απομένουν, με τις μεγαλύτερες δυνατές διαφορές, (έξω με Εφές και ΟΑΚΑ με Μπενετόν), τα πιθανά σενάρια πρόκρισης είναι τα εξής:
-Αν η Εφές Πίλσεν κερδίσει στο Ζάγκρεμπ και η Μπενετόν την Τσιμπόνα στο «Παλαβέρντε», ο Παναθηναϊκός ευνοείται από την τριπλή ισοβαθμία λόγω του +19, και μπορεί (με καλές διαφορές στα δύο ματς) να περάσει ως πρώτος!
-Αν η Εφές Πίλσεν χάσει στο Ζάγκρεμπ και η Μπενετόν κερδίσει στην Ιταλία την Τσιμπόνα, οι «πράσινοι» θα ισοβαθμίσουν με την Μπενετόν στη δεύτερη θέση, ενώ οι Κροάτες με 4 νίκες περνάνε ως πρώτοι. Οπότε, όσον αφορά τη δεύτερη θέση, όλα θα κριθούν στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπενετόν, με την Ελληνική ομάδα να θέλει νίκη πάνω από 7 πόντους.
-Αν η Εφές Πίλσεν κερδίσει στο Ζάγκρεμπ και η Τσιμπόνα κερδίσει στο Τρεβίζο, ο Παναθηναϊκός θα ισοβαθμίσει στη δεύτερη θέση με την Τουρκική ομάδα, και θα πρέπει να κερδίσει με τέσσερις πόντους, αφού στο ΟΑΚΑ είχε χάσει (73-76).
-Αν η Τουρκική ομάδα χάσει στο Ζάγκρεμπ και η Τσιμπόνα κερδίσει στο Τρεβίζο, τότε Παναθηναϊκός και Τσιμπόνα προκρίνονται, με τους Κροάτες να είναι πρώτοι και οι «πράσινοι» να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση.
Αντώνης Μπότσικας