Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων -λόγω του τεταμένου κλίματος που έφερε η εντός έδρας ήττα από τη SKODA Ξάνθη- ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος, Γεράσιμος Βεντούρης, παραχώρησε τη Δευτέρα (24/1) συνέντευξη Τύπου για όλα τα θέματα του συλλόγου της Νέας Σμύρνης.

«Ο Κουμορτζί μένει στον Πανιώνιο», τόνισε, ενώ για το αν υπάρχει σχέση εξάρτησης με τον Ολυμπιακό, είπε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση εξάρτησης! Είναι μία κατά κόρον εκμετάλλευση από τον Πανιώνιο της προσωπικής μου σχέσης με τον κ. Μαρινάκη και όσο μπορώ θα φέρνω παίκτες του βεληνεκούς του Μήτρογλου. Κανένας δεν μπορεί να με κατηγορήσει για αυτό»!

Αναλυτικά:

Ο κ. Βεντούρης, αρχικά είπε: «Μετά από 20 και πλέον χρόνια, το ποδόσφαιρο του Πανιωνίου γύρισε στον Ερασιτέχνη, κάτω από περίεργες ιδιότυπες και ιδιόρρυθμες συνθήκες. Αυτό αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και μία ιδιαιτερότητα που καλούμαστε σαν Δ.Σ. να τη διαχειριστούμε σωστά. Θα δούμε ποια θα είναι η συνέχεια. Βλέπετε, τα προβλήματα υπάρχουν, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλες ομάδες. Θα δούμε αν θα ακολουθήσουν κι άλλες ΠΑΕ το δικό μας παράδειγμα, γιατί οι περισσότεροι έχουμε παρόμοια προβλήματα».

Για τον κ. Τσακίρη: «Το Νοέμβριο ο κ. Τσακίρης αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΠΑΕ. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο για το πρόσωπο που επέλεξε να δώσει τις μετοχές του και τελικά, αυτή η μεταβίβαση δεν έγινε. Το να πάρουμε τις μετοχές εμείς δεν ήταν κάτι σχεδιασμένο. Έγινε μια πρόταση αυθόρμητη από εμένα, χωρίς να ξέρουν τίποτα τα άλλα μέλη του Ερασιτέχνη. Η ιδέα αυτή φούντωσε και μέσα από αυτή την πρόταση βρήκαμε διέξοδο. Εν τέλει, με κάλεσε ο Τσακίρης να πάρουμε τις μετοχές ως Ερασιτέχνης και δεν είχα το δικαίωμα από κάθε άποψη να αρνηθώ. Όπως και τότε, με την ανακοίνωση μας, έτσι και τώρα, λέω το ίδιο πράγμα: Δηλώνουμε παρών, είμαστε παρόντες και θα παραμείνουμε παρόντες. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να ορθοποδήσει η ομάδα αγωνιστικά, καθώς βρισκόταν και βρίσκεται σε δύσκολη βαθμολογική θέση. Ο δρόμος είναι μακρύς, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, θέλει πολλή δουλειά, αλλά είμαστε σε σωστό δρόμο. Μετά το τέλος των μεταγραφών θα ασχοληθούμε και με θέματα εσωτερικά της ΠΑΕ. Μέλημά μας είναι να βρεθεί επενδυτής. Αυτό το ευχόμαστε και θα το επιδιώξουμε, αλλά δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε. Οικονομικά, πάντως, η ΠΑΕ είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Σε σύγκριση με άλλες ΠΑΕ, το πρόβλημα που εμείς έχουμε είναι ότι θέλουμε είμαστε ημερολογιακά σωστοί στις υποχρεώσεις μας. Πάμε σε καλή βάση και ο κ. Τσολακάκης, που είναι ισχυρός παράγοντας, ασχολείται με αυτό το κομμάτι. Αν βρεθεί επενδυτής, θα παραλάβει μία υγιή ΠΑΕ. Μέσα στις επόμενες μέρες ελπίζουμε να γίνει απόλυτα υγιής και αγωνιστικά η ομάδα
».

Για τα χρήματα που έβαλε ο κ. Τσακίρης: «Ο κ. Τσακίρης ήταν και είναι φίλος μου. Ήταν και είναι Πανιώνιος! Εγώ πρώτος, όμως, του ασκώ δριμεία κριτική. Ήρθε με αγνές προθέσεις στο σύλλογο και έβαλε πάρα πολλά λεφτά. Απίστευτα λεφτά. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, συνοψίζεται σε μία ατάκα του κ. Μπέου, που είχε πει σε ραδιοφωνικό σταθμό: ''με τα λεφτά που έβαλε, θα έπρεπε να γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο''! Αλλά δεν έγινε σωστή διαχείριση. Αυτό ήταν ένα από τα λάθη του. Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, ωστόσο, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου. Ελπίζω, κάποια στιγμή, στο μέλλον, να έρθει ξανά δίπλα μας για να βοηθήσει. Εξάλλου, κάποιοι που φεύγουν από μία ΠΑΕ και αφήνουν στα ταμεία της ένα εκατ. ευρώ, δεν έχουν κακές προθέσεις».

Για τον κ. Κιντή: «Κομβικό σημείο στη διαχείριση που έκανε ο Κώστας και ήταν το μεγαλύτερο λάθος του, ήταν ο Κιντής. Οικονομικά κληρονομήσαμε μια πολύ καλή κατάσταση στην ΠΑΕ, με ένα εκατ. ευρώ στα ταμεία. Οι αποφάσεις όμως του κ. Κιντή ήταν λανθασμένες, αν όχι ηθελημένες. Αγωνιστικά και διοικητικά διέλυσε την ομάδα. Έχουμε παίκτες που έχουν παχυλά συμβόλαια, ανεξήγητα. Το θέμα του κ. Κιντή θα απασχολεί και το επόμενο διάστημα τον Πανιώνιο… στα δικαστήρια! Πιστεύω πως έχει κάνει μεγάλο κακό στον Πανιώνιο. Όταν πείθει τον μεγαλομέτοχο να πάρει εν λευκώ τη διαχείριση, αυξάνει τον αριθμό των παικτών στους 33 και οι μισοί είναι εκτός, όταν παίρνει τελευταία μέρα των μεταγραφών δύο πανάκριβα συμβόλαια και ο ένας δεν έχει παίξει λεπτό, είναι σοβαρό το πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε. Όταν έχει αγοραστεί παίκτη χωρίς χρήματα και στα χαρτιά φαίνεται ότι κόστισε 150.000 ευρώ στην ομάδα. Πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα σοβαρά, είναι και νομικά και δεν θέλω να πω άλλα. Σίγουρα θα μας απασχολήσουν όμως».

Για τον Μήτρογλου και γενικά, για τις μεταγραφές: «Τα αγωνιστικά δεν είμαι αρμόδιος να τα αναλύσω, τα λέτε με τον προπονητή. Έχει αλλάξει η νοοτροπία της ομάδας, η προσθήκη του Μήτρογλου ήταν κομβική, ήταν και άποψη του προπονητή όταν αρχίσαμε την προσπάθεια να τον φέρουμε. Αποδείχθηκε σωστή κίνηση, το δείχνουν τα αποτελέσματα. Έχει γίνει, ήδη, ενίσχυση και με τον "Βασίλη", όπως τον λέω εγώ, τον Σβέρκος. Σήμερα πήρε τη βίζα του από τη Γεωργία ο Κβρκβέλια και αύριο το πρωί θα είναι εδώ για να περάσει από ιατρικά τεστ και να υπογράψει. Να βοηθήσει στο αριστερό άκρο της άμυνας που έχουμε έναν ακραιφνή Πανιώνιο, τον Γιαννάκη τον Κοντοέ, που παίζει με φοβερή ψυχή, άλλα όχι στη φυσική του θέση».

Για το τι θα γίνει αν, τελικά, δεν βρεθεί επιχειρηματία-επενδυτής: «Υπάρχει η σκέψη να παραμείνουμε, με κάποιες ετήσιες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όμως. Δεν μπορώ να σας πω. Καταλαβαίνετε, πάντως, ότι για να υπάρξει ενδιαφέρον, για να βάλει κάποιος λεφτά, θα πρέπει να φτιάξουμε την εικόνα μας, να μην υπάρχει, δηλαδή, το φάσμα του υποβιβασμού από πάνω μας. Το δέλεαρ, ωστόσο, όπως σας είπα, είναι άλλο. Όποιο αποφασίσει να αγοράσει τις μετοχές, δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει 3 ή 5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά θα μπορεί να τα επενδύσει, προκειμένου να μεγαλώσει κι άλλο ο σύλλογος. Το θέμα είναι, βέβαια, τι προφίλ θα έχει ο επενδυτής. Άνθρωπος της νύχτας δεν μας κάνει! Πρέπει να είναι κάποιος που θα έχει πλάνο, θα μας προτείνει πράγματα και θα είναι ηθικός. Το πολύ θετικό είναι ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσει μαύρες τρύπες… Ούτε κρυφές. Εμείς, πάντως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε του χρόνου δύο παιχταράδες στην ομάδα. Ο Ερασιτέχνης έχει τη δυνατότητα, όμως, να βάλει 500-600 χιλιάδες ευρώ και με αυτά τα λεφτά να τρέξει την ομάδα μια χαρά. Είτε με παραχώρηση των μετοχών σε επενδυτή, είτε με το καθεστώς που έχουμε τώρα με τον Ερασιτέχνη, θα μπορέσουμε με ετήσιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μέσω ανθρώπων που είναι κοντά στον Πανιώνιο, να καλύψουμε τα μικρά ανοίγματα και με πρωτοποριακό τρόπο να προχωρήσουμε στην εταιρία λαϊκής βάσης που αναφέραμε».».

Για τον κ. Λιανό: «Ο κ. Λιανός είναι μέλος της οικογένειας του Πανιωνίου. Μόλις ηρεμήσω λίγο, γιατί δεν έχω προλάβει από τότε που αναλάβαμε, θα μιλήσω μαζί του. Δεν ξέρω μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές του. Δεν τον έχω ρωτήσει. Έχει και το μπάσκετ. Σίγουρα, όμως, θα κάνω μία συζήτηση μαζί του. Είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, μπορεί κάτι να προκύψει στο μέλλον».

Για τον Κουμορτζί: «Υπήρχε μία συμφωνία να παραχωρηθεί και ο Κουμορτζί στον Ολυμπιακό. Η συμφωνία ήταν προφορική, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τα έμψυχα ανταλλάγματα και όχι για το οικονομικό. Τελικά, μετά τις διαμαρτυρίες του κόσμου στο ματς με τη SKODA Ξάνθη, με πήρε τηλέφωνο ο κ. Μαρινάκης και μου είπε να μην προχωρήσουμε με τη μεταγραφή γιατί έχει δημιουργηθεί στον κόσμο αυτή η ιδέα της σχέσης εξάρτησης. Το θέμα έχει να συζητηθεί δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχει καμία εξάρτηση με τον Ολυμπιακό. Είναι μία κατά κόρον εκμετάλλευση από τον Πανιώνιο της προσωπικής μου σχέσης με τον κ. Μαρινάκη και όσο μπορώ θα φέρνω παίκτες του βεληνεκούς του Μήτρογλου. Κανένας δεν μπορεί να με κατηγορήσει γι' αυτό! Και κανένας δεν μπορεί να με κατηγορήσει γι' αυτό. Θέλω επίσης να σας πω για τον Κουμορτζί ότι ήταν πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό. Είχε γίνει μία πρόταση, όχι επίσημα από την ομάδα, αλλά από τον μάνατζερ του Γκανέζου, με χρηματικό αντίτιμο, αλλά και έμψυχα ανταλλάγματα. Επήλθαν, όμως, αυτές οι διοικητικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό, συν του ότι τελευταία στιγμή ο κ. Αντωνίου μας είπε ότι χρήματα δεν προτίθεται να δώσει ο σύλλογος, μόνο δανεικούς και δεν προχώρησε, τελικά. Πλέον, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει ο Κουμορτζί. Το καλοκαίρι θα δούμε».

Για την ανανέωση του συμβολαίου του Γιάννη Κοντοέ: «Ο Γιάννης δεν συνδέεται με τον Πανιώνιο μόνο με συμβόλαιο, αλλά με… δεσμούς αίματος, όπως λένε και οι μαφιόζοι! Φυσικά και θα μιλήσουμε μαζί του και θέλουμε να τον κρατήσουμε, όπως και τους Μπέλιτς, Γουνδουλάκη και Γιόνσον. Κανονικά έπρεπε, ήδη, να έχουμε ξεκινήσει να μιλάμε μαζί τους».

Για τον πανηγυρισμό του Κώστα Μήτρογλου, χθες: «Δεν υπάρχει αντίρρηση για τον Μήτρογλου, είναι εκρηκτικός, αλλά δεν τον έχουμε ζήσει από κοντά για να προλάβουμε πράγματα. Έγινε μεγάλη προβολή για τον χθεσινό του πανηγυρισμό. Θα μιλήσουμε μαζί του και θα προσπαθήσουμε να τον φέρουμε σε λογικά πλαίσια».

Για το αν μπορεί να δώσει αναλυτικά, οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ: «Δεν μπορώ να δώσω ακριβή στοιχεία αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε 100% ολοκληρωμένη εικόνα. Το καλό είναι ότι οι εκπλήξεις δεν είναι μόνο από την αρνητική πλευρά των εξόδων, μας ήρθαν έσοδα που δεν περιμέναμε. Έτσι, περίπου ισοσκελίζονται μεταξύ τους. Με τα χρήματα που ήρθαν από τη μεταγραφή Μανιάτη θα κλείσει η χρονιά, αν όχι ισοσκελισμένη, θα είναι ένα άνοιγμα μικρό. Ο Κώστας Τσακίρης δεν παρέδωσε μόνο την ομάδα στον Ερασιτέχνη, αλλά και ένα εκατ. ευρώ σε μετρητά και καταθέσεις έναντι υποχρεώσεων, μέσα στο πρόγραμμά μας είναι να τις τακτοποιήσουμε. Είμαστε σε πάρα πολύ κατάσταση. Για του χρόνου, με τα τωρινά δεδομένα, χωρίς να έχουμε κάνει ένα σωστό απολογισμό, υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 500.000 με 600.000 ευρώ, αλλά δεν είναι οριστικά τα νούμερα. Κοιτάμε τώρα τη διαχείριση, ως το τέλος του χρόνου. Θα εξαρτηθεί από τις αποδεσμεύσεις που πιστώνονται για του χρόνου, του παραχρόνου, ακόμα και σε βάθος πενταετίας. Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό έκανε ο κ. Κιντής αυτά τα συμβόλαια».

Για το αν θα γίνου άλλες μεταγραφές, πλην ενός αμυντικού χαφ και του Γεωργιανού αριστερού μπακ: «Προς το παρόν όχι, χωρίς να θέλω να αποκλείσω τίποτα. Έχουν έρθει διάφορες προτάσεις. Είχα πάρα πολύ καιρό να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο και μιλώντας με άλλους παράγοντες για να καταλάβω τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώ ότι θα δούμε μία μεγάλη αναταραχή και ανακατάταξη σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και σαν φίλαθλοι να το δούμε, βλέπουμε πάρα πολλούς δανεισμούς, μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έχουν προβλήματα και δίνουν παίκτες για να πάρουν χρήματα δανείζοντάς τους. Μας έχουν προταθεί τέτοιες περιπτώσεις που δεν κρίνονται απαραίτητες, δεν προχωράμε σε μη προγραμματισμένες κινήσεις. Βέβαια, δεν αποκλείουμε τίποτα, αν έρθουν και μας δώσουν τον Μέσι δανεικό, τι θα πούμε; Όχι; Χρησιμοποιώ το ακραίο παράδειγμα για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ».

Για το νέο γήπεδο: «Είναι καλή ερώτηση, αλλά δεν ξέρω μήπως θα έπρεπε να απευθυνθεί στον κ. Κουτελάκη (σ.σ. γέλια). Το όραμα του γηπέδου είναι κάτι που σίγουρα πάντα μας ενθουσίαζε. Μακάρι να μπορούσα να πω αυτή τη στιγμή ότι είναι υλοποιήσιμο. Δεν μπορούμε να το δούμε σύντομα, με δεδομένη την τωρινή οικονομική συγκυρία. Γιατί μιλάμε για μία επένδυση και θα πρέπει να δούμε τα χρήματα που θα έπρεπε να έχει ως συμμετοχή ο Πανιώνιος, για να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο. Ευχή μου είναι να αλλάξουν οι συγκυρίες και να μπορέσει ο κ. Τσακίρης ή και άλλοι Πανιώνιοι να μας κάνουν πραγματικότητα το έργο ζωής για την ομάδα. Δεν μπορούμε στην παρούσα φάση να πούμε ''ναι, το προχωράμε''».

Για το πρόβλημα της βίας: «Το πρόβλημα της βίας είναι μεγάλο στον ελληνικό αθλητισμό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Πολιτεία πηγαίνει σε τελείως λάθος δρόμο. Είμαστε κάθετα ενάντια σε αυτό. Η Πολιτεία θέλει να ''νίψει τας χείρας της'', κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και ρίχνει τις ευθύνες στα σωματεία. Ο Πανιώνιος και κάθε ομάδα, δεν έχει ούτε εισαγγελικές, ούτε αστυνομικές δυνατότητες. Έχουμε σεκιούριτι, αλλά τους ελέγχει η αστυνομία και μπαίνουν οι φίλαθλοι και ρίχνουν κροτίδες. Αν η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της, εμείς πληρώνουμε 10.000 πρόστιμο. Θα το συζητήσουμε και με τον κόσμο, γιατί τα έξοδα αυτά είναι μεγάλα για εμας. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα να το δει αλλιώς το θέμα η Πολιτεία. Σε πολύ πρόχειρο επίπεδο, θεωρώ απαράδεκτο να πει η Πολιτεία ότι πρέπει να πάει ο κάθε πρόεδρος να καταργήσει τους συνδέσμους. Αν το κάνω εγώ ή ο κάθε Βεντούρης, θα δείτε τα πρωτοσέλιδα με τις γνωστές εκφράσεις. Η Πολιτεία να μην πετάει το μπαλάκι. Άκουσα ένα νούμερο τεράστιο, των 9 εκατ. ευρώ, που δίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην αστυνομία. Αυτά τα λεφτά δεν μπορούμε να τα δίνουμε όταν η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Όταν τρώμε πρόστιμο δεν το πληρώνει η αστυνομία, εμείς τα πληρώνουμε. Είναι θέμα της πολιτείας και του εισαγγελέα να ελέγχει φιλάθλους και συνδέσμους. Να σταματάνε να πετάνε το μπαλάκι στις ομάδες. Δε λέω ότι οι ομάδες είναι αμέτοχες και δεν έχουν ευθύνη. Όμως δεν είναι 100% ευθύνη δική τους. Εμείς σαν Πανιώνιος θέλουμε και φιλοξενία να δίνουμε στους αντιπάλους και να πηγαίνουμε σε άλλες έδρες στις ίδιες συνθήκες. Εμείς θα ασχοληθούμε σοβαρά με αυτά και θα δούμε τι θα κάνουμε. Χθες, ήταν το πρώτο μεγάλο παιχνίδι υπό τη δική μας διοίκηση. Πήραμε εμπειρίες. Στο θέμα της βίας ο Πανιώνιος θα είναι πρωταγωνιστής και θα φέρουμε την Πολιτεία προ των ευθυνών της. Δε θα συνεχιστεί αυτό, να μεταφέρει τις ευθύνες στις ομάδες η Πολιτεία».

Νίκος Ράλλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αλλαγές η 11άδα του Ολυμπιακού: Βασικοί Πασχαλάκης, Βέζο, Μασούρας και Ναβάρο

Τσακίρης: «Άλλο ένα… match ball για την ΑΕΚ, με νίκη τελειώνει την υπόθεση τίτλος»

Νικολακόπουλος: «Ίσως ευκαιρία σήμερα για τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά να ανέβει στην τρίτη θέση»

Νικολογιάννης: «Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει τη δουλειά του, για να συνεχίσει τουλάχιστον να ελπίζει»

Τα συλλυπητήρια της ΑΕΚ για τον Στράτο Σεφτελή

Βρούτσης: «Οι κάμερες παρακολουθούν κάθε γωνιά του γηπέδου, ακόμα και τα αποδυτήρια»

Τσανάκας: «Το σώμα θα είναι στη Λαμία, αλλά η καρδιά είναι ήδη στο Μπέρμινχαμ για τους παίκτες του Ολυμπιακού»

Ζίβκοβιτς: «Έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις-Ο ΠΑΟΚ δεν τα παρατά ποτέ, μόνος δρόμος η νίκη»

Κωνσταντινίδης: «Να είμαστε πανέτοιμοι ψυχικά και σωματικά απέναντι στην ΑΕΚ»

Τσορμπατζόγλου: «Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βγάλει αντίδραση εκεί που όλοι τον θεωρούν γονατισμένο»