Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η άδεια Τούμπα...

Τίποτα δεν κατάφερε να σταματήσει τον ΠΑΟΚ, ο οποίος επικράτησε 1-0 και… κέρασε πικρό αποκλεισμό τους «ερυθρόλευκους», παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ.

Μοναδικός σκόρερ της αναμέτρησης ο Σαλπιγγίδης (57’) που με εντυπωσιακό τρόπο νίκησε τον Νικοπολίδη.

Κατώτεροι των περιστάσεων οι Πειραιώτες, έβγαζαν φάσεις με το σταγονόμετρο και στο τέλος έμειναν με δέκα παίκτες από την αποβολή του Μιραλάς στο 85’.



Αδεια η Τούμπα; Ε, και;

Ούτε συνθήματα, ούτε καπνογόνα, ούτε πολεμική ατμόσφαιρα, ούτε τίποτα… Κι όμως οι παίκτες του Μάκη Χάβου, στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, έδειξαν ανεπηρέαστοι από την βουβαμάρα της καυτής τους έδρας. Μόλις στο 2’ ο Βιεϊρίνια «ζύγισε» το σουτ και εξαπέλυσε έναν κεραυνό εκτός περιοχής που για κακή του τύχη σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Νικοπολίδη.

Ο Ολυμπιακός αιφνιδιάστηκε και έριξε το ρυθμό, κυκλοφορώντας την μπάλα, μέχρι να βρει τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο. Οι γηπεδούχοι από την άλλη περίμεναν, καλύπτοντας σωστά τους χώρους στην άμυνά τους και έβγαιναν στην αντεπίθεση με αξιώσεις. Στο 17’ ο Γκαρσία με μαγικό τρόπο βγάζει μία κάθετη μπαλιά στον Ίβιτς, ο οποίος αν είχε περισσότερη υπομονή θα έβγαινε μόνος του απέναντι από τον Νικοπολίδη. Παρ’ όλα αυτά, βιάστηκε και το σουτ που επιχείρησε έστειλε την μπάλα απελπιστικά άουτ.

Ναι μεν, αλλά…

Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος, όμως η δυσκολία του να τελειώσει τις φάσεις ήταν χαρακτηριστική. Ο ΠΑΟΚ είχε δώσει την πρέπουσα προσοχή στα μετόπισθεν και οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να βρουν διαδρόμους προς την εστία του Χαλκιά, ο οποίος πέρασε ένα πολύ ήσυχο 45λεπτο. Ο Τζεμπούρ έβγαινε συνεχώς από την περιοχή για να συμμετάσχει στο δημιουργικό κομμάτι και κατά συνέπεια στα καρέ των γηπεδούχων δεν υπήρχε ούτε μία «ερυθρόλευκη» φανέλα. Τα μακρινά σουτ των Φουστέρ και Μιραλάς, όχι απλά δεν βρήκαν στόχο, αλλά ούτε καν «ξύπνησαν» τον Χαλκιά…

Φουλ για την πρόκριση

Με την ίδια διάθεση και το ίδιο πάθος επέστρεψε ο ΠΑΟΚ από τα αποδυτήρια. Στο 49΄ο Βιεϊρίνια δοκίμασε ξανά το πόδι του, αλλά ο Νικοπολίδης απέκρουσε με υπερένταση την μπάλα. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να αδυνατεί να πιάσει τα στάνταρ της απόδοσής του, κι αυτό οφειλόταν στο καλό διάβασμα του παιχνιδιού από τον Χάβο. Ο Έλληνας τεχνικός, με τον τρόπο που έστησε την ομάδα του, δεν άφησε ούτε στιγμή τους «ερυθρόλευκους» να αναπνεύσουν.

«Σάλπι» και φύγαμε για... (ημι)τελικό

Στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού ήταν εξαφανισμένος. Στο πρώτο ημίχρονο έδειχνε ότι κύριο μέλημά του ήταν να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και μετά να ασχοληθεί, αν και εφόσον του το επέτρεπαν οι συνθήκες, με τη δουλειά που ξέρει να κάνει καλύτερα απ’ όλες... Ο λόγος για τον Σαλπιγγίδη, που στο 57’, με μία κίνηση που φανέρωσε τη μεγάλη κλάση του, έστειλε τον ΠΑΟΚ στους «4» του θεσμού. Αφού κατέβασε με υπέροχο τρόπο την μπάλα μέσα στην περιοχή, πριν προλάβει κανείς να τον ενοχλήσει, έπιασε το γυριστό σουτ και ανάγκασε τον Νικοπολίδη να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του.

Τα αίματα άναψαν

Ο Βαλβέρδε είδε ότι έπρεπε να αλλάξει πολλά στην ομάδα του, ώστε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Οι τρεις αλλαγές που έκανε μέσα σε οκτώ λεπτά, αποδείχτηκαν πολύ λίγες για να αλλάξουν την εικόνα της. Ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικά διαβασμένος, ήξερε τι ακριβώς ήθελε και, όπως όλα έδειχναν, ήταν θέμα χρόνου να πετύχει το στόχο του.

Στο 85’ κι αφού η υπομονή είχε εξαντληθεί από την πλευρά του Ολυμπιακού, ο Μιραλάς απώθησε τον Ίβιτς εκτός φάσης προκειμένου να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο διαιτητής ήταν κοντά και δείχνοντας στον Βέλγο μία αυστηρή κόκκινη κάρτα (απευθείας) τον έστειλε πρόωρα στα αποδυτήρια. Κατά την είσοδο του παίκτη στη φυσούνα, τον πέτυχαν κάποια αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν από την κερκίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρώς. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έφερε πολύ κόσμο μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κάποια στιγμή, τα αίματα άναψαν. Τελικώς, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων… αποφύγαμε τα χειρότερα.

* Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών του Κυπέλλου ΟΠΑΠ είναι γεγονός. Η ΑΕΚ θα αναμετρηθεί με τον ΠΑΟΚ, με το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ και τον επαναληπτικό στην Τούμπα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς από την ΕΠΟ.

Το φιλμ του αγώνα



ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Σαβίνι (71' Ελ Ζαρ), Μαλεζάς, Τσιρίλο, Γκαρσία, Τσουκαλάς, Ίβιτς, Λίνο, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (84' Μουσλίμοβιτς).

Στον πάγκο: Κρέσιτς, Μπαλάφας, Πετρίσεβιτς, Αθανασιάδης, Σταφυλίδης

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Μπράβο, Τοροσίδης, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ (54' Ζαϊρί), Μιραλάς, Φουστέρ (60' Πάντελιτς), Τζεμπούρ (61' Φετφατζίδης).

Στον πάγκο: Πάρντο, Μανιάτης, Χολέμπας, Γ. Παπαδόπουλος





Επιμέλεια: Κώστας Τσούγκος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube