Η ηλεκτρική ενέργεια έχει μερικώς αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, φέρνοντας τους αρμοδίους της Tepco ένα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία των συστημάτων ψύξης, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Πρόκειται για την πρώτη αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα, όπου λειτουργεί ο φωτισμός. Το Φουκουσίμα 1 έχει έξι αντιδραστήρες, η ηλεκτρική τροφοδοσία των οποίων διακόπηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η λειτουργία των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, για να τροφοδοτήσουν εκ νέου τους εξοπλισμούς ελέγχου, καθυστέρησε, καθώς τα συνεργεία έπρεπε να ελέγχουν τις συσκευές μία προς μία, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα μέρη και να αποφευχθούν τυχόν βραχυκυκλώματα.

Ενώ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα ωστόσο, οι ιαπωνικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και ασυνήθιστα αυξημένα επίπεδα ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Στην προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες έγιναν ρίψεις με τόνους θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες και πολλοί εμπειρογνώμονες διερωτώνται τι συνέβη με το νερό αυτό. Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ποσότητα του νερού αυτού χύθηκε πάλι στη θάλασσα.

Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κyodo, επικαλούμενο την εταιρεία Tokyo Electric Power Co ανέφερε ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο ήταν χθες, Δευτέρα, 126,7 φορές υψηλότερα από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Τα επίπεδα του καισίου-134 ήταν 24,8 φορές υψηλότερα και τα επίπεδα του καισίου-137 ήταν 16,5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ ανιχνεύτηκε και κοβάλτιο 58.

Διαβάστε περισσότερα στο: www.protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ταυτοποίησαν οδηγό στη Θεσσαλονίκη που έτρεχε στον περιφερειακό με 304 χλμ/ώρα και τραβούσε βίντεο

«Δεν πιεζόμαστε, περιμένουμε την εξειδίκευση και αποφασίζουμε» απαντούν οι αγρότες της Νίκαιας στον Μαρινάκη

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 34χρονος από αναθυμιάσεις γκαζιού

Μαρινάκης: Την Τετάρτη το πρωί η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις με ή χωρίς την παρουσία αγροτών

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες από αύριο έως το πρωί της Πέμπτης - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 34χρονος από έκρηξη σε λέβητα σπιτιού

Βαρουφάκης: «Έχω κάνει ecstasy και χόρευα 16 ώρες - Θα ήθελα να δω τη Μέρκελ μαστουρωμένη»

Η πιο περιζήτητη ιατρική εξέταση στον κόσμο: Πώς θα δείτε το μέλλον της υγείας σας

Δεν υποχωρούν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας - Κλείνει στις 12 το μεσημέρι η αερογέφυρα, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη

Ακυρώνονται ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο Ιόνιο λόγω κακοκαιρίας