Ο Παναθηναϊκός μέσα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» έφτασε μία ανάσα από την πηγή… Έπαιξε στα ίσια την Μπαρτσελόνα, χωρίς να επηρεαστεί από τα φαλτσο-σφυρίγματα των διαιτητών και παρά την ήττα με σκορ 83-82 – με τον Διαμαντίδη να αστοχεί στην εκπνοή – έδειξε στους Καταλανούς ότι δεν θα ρίξουν στο καναβάτσο όσο εύκολα νόμιζαν τον πεντάκις πρωταθλητή Ευρώπης.

Πλέον, η συνέχεια της σειράς θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στο ίδιο γήπεδο.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έκανε ατομικό ρεκόρ στην Euroleague με 26 πόντους.

«Μίλησε» για του Ισπανούς ο Ναβάρο όταν τον χρειάστηκαν.

* Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.


Το ματς

Με Διαμαντίδη, Καλάθη, Σάτο, Φώτση και Βουγιούκα ξεκίνησε τον Παναθηναϊκό ο Ομπράντοβιτς. Από τον Άντερσον ήρθε το πρώτο εύστοχο καλάθι της αναμέτρησης (3-0) με τον Βουγιούκα να απαντά άμεσα (3-2). Οι «πράσινοι» έφεραν την μπάλα κοντά στο καλάθι και κατάφεραν να μην αφήσουν την Μπαρτσελό,να να ξεφύγει. Πόντο-πόντο πορεύονταν οι δύο ομάδες. Δύο συνεχόμενα καλάθια του Λόρμπεκ, όμως, επέτρεψαν στους γηπεδούχους να φτάσουν στο +5 (11-6). Στο -1 μείωσαν οι Βουγιούκας και Νίκολας (11-10), ενώ λίγο αργότερα σε συνδυασμό με την καλή αμυντική λειτουργία ήρθε η ισοφάριση με τον αρχηγό της ομάδας (14-14). Αξιοσημείωτο το ότι ο Παναθηναϊκός δεν επιχείρησε στην πρώτη περίοδο ούτε ένα σουτ από τα 6,75.

Δυνατά μπήκε στο παρκέ ο Διαμαντίδης και με τέσσερις δικούς του πόντους έφερε μπροστά τους φιλοξενούμενους με 18-14. Εν' Ντονγκ και Γκριμάου ξανάδωσαν προβάδισμα στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ (21-18), ενώ ζημιά έκανε ο πρώην "πράσινος" Γιάκα Λάκοβιτς με ένα λέι απ και ένα τρίποντο (26-21). Οι Αμερικανοί του Παναθηναϊκού, Νίκολας και Μπατίστ, μείωσαν σε 26-25. Καλό νέο ήρθε για το "τριφύλλι" με το τρίτο φάουλ που χρεώθηκε ο Εν' Ντονγκ. Τρίποντο από τον Άντερσον έφερε τους "μπλαουγκράνα" στο +4 (29-25). Μετά από πολύ ώρα έκαναν το πρώτο τους σουτ από τα 6,75 οι «πράσινοι» και συγκεκριμένα ο Νίκολας για το 30-30. Λόρμπεκ, Πέροβιτς και ο Ναβάρο με ένα τρίποντο, έτρεξαν σερί 7-0 και έφεραν τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της 1' πριν την ολοκλήρωση του δευτέρου δεκαλέπτου (37-30). Απάντησαν οι πρωταθλητές Ελλάδας με λέι απ του Αμερικανού σούτινγκ γκαρντ και ένα τρίποντο του αρχηγού τους. Με σκορ 37-35 οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε τους γηπεδούχους να "χτίσουν" διαφορά, επιβάλλοντας στο μεγαλύτερο μέρος το ρυθμό του.

Μπροστά πέρασε με την έναρξη του β' μέρους ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Καστοριανού γκαρντ (37-38). Ο πρώτος πονοκέφαλος ήρθε για τον Ομπράντοβιτς με τον Φώτση να χρεώνεται το τρίτο του φάουλ και ενώ το σκορ ήταν στο 40-40. Χάρις στον Μπατίστ οι "πράσινοι" ξαναπέρασαν μπροστά με 44-43, ενώ λίγο μετά το τρίποντο του Νικ Καλάθη έκανε το 47-45 για τους φιλοξενούμενους. Ισοφαρίσε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών ο Ρίκι Ρούμπιο. Εξαιρετικός ο Διαμαντίδης έβαλε επικεφαλής στο σκορ την ομάδα του με 48-52. Καλά μαντάτα για τον "Ζοτς" με το τέταρτο φάουλ για τον Βάθκεθ. Γκολ φάουλ του Μπατίστ διαμόρφωσε το 51-55. 2’14’’ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου πέρασε στο παρκέ ο Άλεξ Μάριτς. Γρήγορα ο Σερβοαυστραλός κερδίσε φάουλ πετυχαίνοντας τους πρώτους του πόντους μετά την επιστροφή του (δεν είχε σκοράρει το ματς με τον Άρη για το πρωτάθλημα). Ο σέντερ του Παναθηναϊκού με 5/6 βολές έκανε το 55-60. Καλάθι του Πέροβιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα ο οποίος πήρε και το φάουλ, ωστόσο ήταν άστοχος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και έτσι το σκορ παρέμεινε στο 57-60.

Στο +5 έφτασε με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ο Παναθηναϊκός με λέι απ του Καλάθη, 62-57. Σερί 11-0 για την Μπαρτσελόνα. Από τη μία τα τρίποντα των Μόρις και Λάκοβιτς και από την άλλη το αντιαθλητικό με το οποίο χρεώθηκε ο Φώτσης και το τρίποντο του Ναβάρο ξαναέφεραν μπροστά τους «μπλαουγκράνα» με 70-64. Τα σφυρίγματα των διαιτητών προκάλεσαν εκνευρισμό τόσο στους παίκτες όσο και στο τεχνικό επιτελείο των «πράσινων», ωστόσο διατήρησαν την συγκέντρωση τους και επέστρεψαν στο ματς (76-75). 20’’ πριν το τέλος η «Μπάρτσα» ήταν μπροστά με πέντε πόντους (82-77) και ενώ όλα έδειχναν να έχουν κριθεί ο Διαμαντίδης ευστόχησε σε τρίποντο για το 82-80. Έγινε φάουλ στο Ναβάρο ο οποίος έβαλε τη μία βολή (83-80). Απέμεναν λίγα δεύτερα, ο Σάδα έκανε αντιαθλητικό στον αρχηγό του Παναθηναϊκού στο 1 δευτερόλεπτο και 7 δέκατα ο οποίος μείωσε σε 83-82 ωστόσο σε νεκρό χρόνο δεν κατάφερε να βάλει το τρίποντο και να χαρίσει στην ομάδα του μια νίκη κόντρα στις προβλέψεις και όχι μόνο…


Τα δεκάλεπτα: 14-14, 37-35, 57-60, 83-82

Μπαρτσελόνα (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα 2, Ρούμπιο 4, Λάκοβιτς 12 (2), Ναβάρο 13 (2), Πέροβιτς 6, Βάθκεθ 4, Ινγκλες, Εν΄Ντονγκ 8, Μόρις 5 (1), Λόρμπεκ 12 (1), Άντερσον 10 (3), Γκριμάου 7 (1)

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 5, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 15, Φώτσης 2, Σάτο, Νίκολας 16 (2), Τσαρτσαρής (2), Διαμαντίδης 26 (4), Βουγιούκας 4, Καλάθης 5 (1), Καϊμακόγλου 1

Γήπεδο: «Παλάου Μπλαουγκράνα»

Διαιτητές: Ζόραν Σουτούλοβιτς (Μαυροβούνιο), Ματέι Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία)

Φλώρα Μιχαλοπούλου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube