Η πρώτη φετινή νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή για την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 75-70 των «ερυθρολεύκων» στο ΣΕΦ στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τους τελικούς της Α1 μπάσκετ των ανδρών, έκαναν το «break» και πήραν το προβάδισμα για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου.

Ο Διαμαντίδης (21 π) ήταν αυτός που στα δύσκολα πήρε ξανά την ομάδα του στις πλάτες ωστόσο η νίκη για το τριφύλλι δεν θα ερχόταν εάν δεν είχε τόσο καλή απόδοση το… μυστικό όπλο Άλεξ Μάριτς (14 π).

Από την πλευρά των «ερυθρόλευκων» ο Τεόντοσιτς (14π) ήταν αυτός που ξεχώρισε ωστόσο οι δικές του βιαστικές επιλογές στα τελευταία λεπτά κόστισαν στην ομάδα του οι οποίοι στις πρώτες δύο περιόδους έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση αλλά στην συνέχεια έπαθαν «μπλακ άουτ» διαρκείας στην επίθεση.

Η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ την Κυριακή (22:00) όπου θα γίνει το δεύτερο ματς.

Το ματς:

Ο Ολυμπιακός αμυντικά στα πρώτα λεπτά βρήκε τρόπο να περιορίσει πολύ το πικ εν ρολ παιχνίδι του Παναθηναϊκού, όπως είχε κάνει και στον τελικό Κυπέλλου. Επιθετικά οι «ερυθρόλευκοι» όμως είχαν κακές επιλογές και αρκετά λάθη (3 ο Τεόντοσιτς). Μετά από 2,5 λεπτά αγώνα κάθε ομάδα είχε σκοράρει μόλις από μία φορά, δείγμα της αστοχίας των παικτών. Οι εξαιρετικές άμυνες του Γκόρντον αλλά και οι σωστές επιλογές του στην επίθεση είχαν ως αποτέλεσμα το 8-4 για να έρθει το τρίποντο του Τεόντοσιτς να κάνει το +7 για τους Πειραιώτες. Η παρουσία του Τέπιτς στην αρχική πεντάδα ώστε να πιέσει τον Τεόντοσιτς δεν βγήκε στον Ομπράντοβιτς και έτσι πάνω στον Σέρβο γκαρντ πήγε στη συνέχεια ο Καλάθης. Οι «πράσινοι» δεν έβρισκαν λύσεις πλην του Διαμαντίδη που έπαιζε μόνος του και έτσι στο τέλος της περιόδου το 21-15 υπέρ του Ολυμπιακού ήταν φυσιολογικό, με τον Τεόντοσιτς να έχει φτάσει τους 8 πόντους.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Μάριτς ήταν αυτός που έδινε λύσεις στην επίθεση του Παναθηναϊκού, μετά από συνεργασία με τον Διαμαντίδη. Ο Αυστραλός σέντερ όμως κουράστηκε και βγήκε από το παρκέ με το σκορ στο 23-21. Το 23-23 έγινε στα μισά της περιόδου με επιμέρους σκορ 2-9 για τους «πράσινους». Ο αρνητικός Νίκολας συνέχιζε να είναι εκτός αγώνα με αποτέλεσμα τα λάθη του Παναθηναϊκού να έχουν φτάσει τα 8. Το 29-23 υπέρ των γηπεδούχων έγινε με τον Μαυροκεφαλίδη που ολοκλήρωσε ένα νέο 6-0 σερί. 1,30΄πριν το ημίχρονο ο Μπατίστ έκανε ξανά το ματς ισόπαλο (30-30) ενώ οι δύο βολές του Σάτο έδωσαν προβάδισμα στους «πράσινους» για πρώτη φορά. Το 35-34 του ημιχρόνου, προμήνυε ντέρμπι.

Η παρουσία του Μάριτς στο παρκέ έδωσε εκ νέου δυναμική στη γραμμή ψηλών του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα το σκορ να γίνει 41-38 υπέρ των φιλοξενούμενων που είχαν πλέον φέρει το ματς στα μέτρα τους, έχοντας βελτιώσει την άμυνά τους. Ο Ολυμπιακός επιθετικά είχε πρόβλημα και έτσι έμεινε πίσω με πέντε 4,5΄πριν το τέλος. Το σχήμα χωρίς κλασικό σέντερ από πλευράς «ερυθρολεύκων» έδινε την ευκαιρία στον Μπατίστ να ποστάρει και να πετύχει πόντους με ευκολία, φθείροντας και με φάουλ τον Μαυροκεφαλίδη. Το +5 για τους «πράσινους» έμεινε μέχρι το τέλος.

Το ξέσπασμα του Σπανούλη έφερε το ματς στα ίσια ουσιαστικά (58-57), 7΄πριν το τέλος του αγώνα. Κάπου εκεί ο Διαμαντίδης πήρε τις προσπάθειες του Παναθηναϊκού και ευστοχώντας σε δύο φάσεις καρμπόν διατήρησε το προβάδισμα για την ομάδα του. Οι «πράσινοι» έμεναν μπροστά στο σκορ εκμεταλλευόμενοι τις βιαστικές επιλογές του Ολυμπιακού το τρίποντο του Σπανούλη όμως 2,3΄πριν το τέλος έκανε το σκορ 66-68 και με δική του προσπάθεια στην επόμενη φάση έκανε το 68-68. Το λάθος στην επαναφορά του Νίκολας δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» και αμέσως μετά ο Φώτσης με τρίποντο έκανε το 71-68. Το τελικό 75-70 έδωσε στον Παναθηναϊκό προβάδισμα τίτλου.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 35-34, 51-56, 70-75

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9 (1), Γκόρντον 7, Μπουρούσης 14 (7 ριμπ), Κέσελ, Σπανούλης 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 8 (8 ριμπ), Χαλπερίν, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 14 (2), Πρίντεζης 2.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 4, Μάριτς 14, Μπατίστ 13, Φώτσης 5 (1), Σάτο 4, Νίκολας 4, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 21 (9 ασιστ), Βουγιούκας 2, Καλάθης 6, Καϊμακόγλου 2, Μπόγρης.

Γήπεδο: ΣΕΦ

Διαιτητές: Σχινάς, Αναστόπουλος, Σώμος

Κομισάριοι: Σγουρος, Ντίνος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube