Μπορεί όλη η ποδοσφαιρική Ουκρανία να κινέιται γύρω από τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας στην τελική φάση του Μουντιάλ της Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, όμως ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Γκριγκόρι Σούρκις, δε συμμερίζεται αυτό το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί, αφού έχει την άποψη πως το ουκρανικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε διάλυση, επισημαίνοντας για αυτό δύο λόγους: το πολύ χαμηλό επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων, αφού Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Κιέβου βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τις υπόλοιπες ομάδες, όπως επίσης και το πρόβλημα των στοιχημάτων και των «στημένων» αγώνων.
«Το επίπεδο του πρωταθλήματός μας, μοιάζει με ελβετικό τυρί, γεμάτο με τρύπες, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των στημένων αγώνων» τόνισε ο Σούρκις και υποστήριξε πως το πρόβλημα θα καταπολεμηθεί μόνο με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα προβλέπει, όχι απλά την αφαίρεση βαθμών, αλλά και τον υποβιβασμό των ομάδων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σκάνδαλα. «Ειδικά αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί από την εππόμενη περίοδο» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.
Οσο για τον ανύπαρκτο ανταγωνισμό, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ήταν αφέσταστος. «Οταν το χάσμα ανάμεσα στους δύο πρωτοπόρους και στον τρίτο της βαθμολογίας είναι 30 βαθμοί διαφορά, ποιος θα μπορούσε να επενδύσει κάποια λεφτά στο ποδόσφαιρο της Ουκρανίας; Η ποιότητα των γηπέδων, η απόδοση των διαιτητών, το ενδιαφέρον των φιλάθλων και φυσικά το επίπεδο ανταγωνισμού δίνουν μια άλλη διάσταση και άλλο ενδιαφέρον».
Ολα αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σούρκις, ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα και στην παρουσία της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ. «Πώς θα καταφέρουν οι παίκτες μας να αποδώσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Με ποιον τρόπο ο προπονητής μπορεί να τους φέρει στο πολύ υψηλό επίπεδο που αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση, από τη στιγμή που οι περισσότεροι αγωνίζονται στο εθνικό πρωτάθλημα χωρίς να υπάρχει κάποιος συναγωνισμός»;
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης