Στην ανάγκη να γίνει άνοιγμα σε νέες αγορές και με νέους τρόπους, με στόχο να υπάρξει ανάπτυξη και… τουριστική δραστηριότητα σε όλο το χρόνο στάθηκε ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ Fm 94.6
«Στα θέματα του τουρισμού η εικόνα είναι μιας χώρας που προσπαθεί να το καλύτερο. Ο κόσμος βλέπει την ιδέα να έρθει στην Ελλάδα με μεγαλύτερη όρεξη», πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού.
Οι σημαντικότερες δηλώσεις του Παύλου Γερουλάνου στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6 και στον Δημήτρη Μπαλή.
-Για τους τρόπους και τις ενέργειες ανάπτυξής του τουρισμού:
«Ειδικά στα θέματα του τουρισμού η εικόνα είναι μιας χώρας που προσπαθεί για το καλύτερο. Ο κόσμος βλέπει, πλέον, την ιδέα να έρθει στην Ελλάδα με μεγαλύτερη όρεξη κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς.
Υπήρχε πάντα μια εικόνα ότι την καλή εικόνα την αγοράζεις με τις διαφημίσεις. Σίγουρα βοηθάει μια διαφήμιση. Έχουμε δει μια σειρά από δημοσιεύματα σε εφημερίδες που έχουν προέρθει από σχέσεις που προσπαθούμε να έχουμε σαν πολιτεία ή φορείς και βλέπουμε αποτελέσματα.
Υπάρχουν 24 είδη τουρισμού προς ανάπτυξη. Από αυτά τα 4-5 χρειάζονται μια θεσμική αποτύπωση, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός. Υπάρχουν περίπου 20 από που δεν είναι αναπτυγμένα, όπως και ο θρησκευτικός τουρισμός. Χρειάζονται άνθρωποι με φαντασία και ρίσκο και να αναπτύξουν αυτό το είδος του τουρισμού. Μην περιμένουν όλα τα κάνει η πολιτεία γιατί όταν τα κάνει ίσως να είναι αργά».
-Τα πιο δυνατά σημεία της Ελλάδας:
«Υπάρχει μεγάλη πλειάδα από διαφορετικές εμπειρίες που θα πρέπει να αναδείξουμε. Η θάλασσα και τα νησιά μας είναι το μεγάλο μας ατού, αλλά αν δεις τις εμπειρίες που μπορεί να έχει κάποιος, τότε οι άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν, όχι μια φορά για να μείνουν σε μια ξαπλώστρα αλλά να δουν όλες τις ομορφιές της.
Η δομή του τουρισμού για τα τελευταία 3-4 χρόνια ήταν τέτοια που έπρεπε να αξιοποιήσουμε ορισμένους μήνες. Οι μεγαλύτεροι πελάτες ήταν οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί. Αν ανοίξουμε τις αγορές μας προς Κίνα ή Ισραήλ θα δούμε ότι αυτοί ταξιδεύουν άλλους μήνες.
Πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για Αγγλία και Γερμανία. Αναγκαστήκαμε να κοιτάξουμε σε άλλες αγορές. Ανοιχτήκαμε σε ‘’αγορές’’ όπως Τουρκία, Ισραήλ, ακόμη και την Κίνα και έτσι ισορροπήσαμε. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι πηγαίνοντας σε νέες αγορές, θα δώσει αποτελέσματα. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε την νοοτροπία που βγάζαμε ένα σποτ το καλοκαίρι. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η δουλέψουμε για όλη τη σεζόν.
-Για την εκμετάλλευση των μνημείων:
«Ανακαλύψαμε είναι ότι από τα 170 τα 110 μνημεία δεν παρέχουν ούτε τις βασικές παροχές. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θέλουμε όλα τα μνημεία να παρέχει τις βασικές ανάγκες και δέκα μνημεία να είναι στην πρώτη κατηγορία. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει.
Αυτό που έχουμε βάλει ως στόχος είναι η Ελλάδα να μπει μέσα στους πρώτους δέκα τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Αυτό θα γίνει εάν δουλέψουμε μέσα στην επόμενη 10ετία και συνεχιστεί η δουλειά από κυβέρνηση σε κυβέρνηση».
-Για την αξιοποίηση του Ελληνικού:
«Στο Ελληνικό μπορεί να γίνει μια παρέμβαση και να επαναφέρει την Αθήνα στο χάρτη. Η όποια παρέμβαση κάνουμε στο Ελληνικό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και εντυπωσιακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στο Ελληνικό η Ελλάδα θα μπορέσει να δείξει ότι τη δυναμική που έχει».
-Για το ‘’άνοιγμα’’ στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού:
«Χρειάζεται προσοχή. Η Τουρκία έκανε μια μεγάλη επένδυση. Από την Φόρμουλα 1 όμως η Τουρκία χάνει λεφτά κάθε χρόνο. Δεν είναι συμφέρον να επενδύει μια χώρα. Φέτος μετά από χρόνια ξαναφέρνουμε το Ράλι Ακρόπολις, δίνοντας άλλη μια ευκαιρία στην Αθήνα να προσκαλέσει κόσμο. Είναι πρωτοβουλίες, ειδικά όταν κάποιοι τις αγκαλιάζουν, που αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες για την πόλη.
Έχουμε μια ευκαιρία με την αύξηση του τουρισμού. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να περιμένουμε οι άνθρωποι που θα έρθουν φέτος να έρθουν και άλλη χρονιά».