Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να φάει ένα μόνο πατατάκι και καταλήγει έχοντας καταναλώσει ολόκληρη τη σακούλα με τα τσιπς;

Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι βρήκαν την απάντηση: οι λιπαρές τροφές, όπως οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια, «πυροδοτούν» στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, των λεγόμενων ενδοκαναβινοειδών, που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό.

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο έντερο κρύβονται πίσω από την αστείρευτη λαχτάρα στον άνθρωπο να «φάει κι άλλο ένα», «κι άλλο ένα»…

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν.

Η Ντανιέλε Πιομέλι εκτιμά ότι το «μυστικό» βρίσκεται στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, όταν τα λίπη -που δεν υπήρχαν σε αφθονία στη φύση- ήταν ζωτικά για την επιβίωση του ζώου, οπότε ο οργανισμός χρειαζόταν «ενθάρρυνση» για την κατανάλωση κι άλλων ποσοτήτων.

Σήμερα, βέβαια, που τα λίπη αφθονούν στη διατροφή μας, ο ίδιος αυτός βιολογικός μηχανισμός, ο οποίος ενθαρρύνει την κατανάλωση λίπους, κάνει κακό, οδηγώντας σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο κ.α.

Η μελέτη δείχνει ακόμα ότι μπλοκάροντας τα μηνύματα των ενδοκαναβινοειδών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της απόλαυσης, που ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε ανεξέλεγκτες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού με λίπη.

Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει απαραίτητα ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο αφού η καταστολή της παραγωγής ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο μπορεί να έχει ως παρενέργεια την πρόκληση άγχους και κατάθλιψης

Ευελπιστούν ότι σύντομα θα βρουν το φάρμακο εκείνο το οποίο θα στοχεύει κατευθείαν στους υποδοχείς καναβινοειδών στο έντερο εξαλείφοντας παράλληλα και τυχόν παρενέργειες.

Πηγή: newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Αγροτικά μπλόκα: Έκλεισε το ρεύμα εξόδου στα διόδια Μαλγάρων - Τι ισχύει σε Χαλκιδική, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Καβάλα

Θρίλερ στην Τουρκία: Η ΜΙΤ ανέκρινε αεροσυνοδό με κυπριακή υπηκοότητα για την πτώση του Falcon!

Εξαφάνιση 16χρονης: Πούλησε κοσμήματα πριν ταξιδέψει στην Αθήνα-Τι λέει ο οδηγός ταξί που τη μετέφερε

Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στον Άρειο Πάγο για τρίτη φορά η υπόθεση

Στις 15:00 το ραντεβού Μητσοτάκη με τους αγρότες - Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση

Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Άλμα 13% στις τιμές κρέατος και 8,4% στα ενοίκια

Novartis: Ενοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Τελεσίγραφο Στάρμερ στο X για το Grok: «Αν δεν το ελέγξετε εσείς, θα το κάνουμε εμείς»

Κρις Ρόκος: Ο «αόρατος» μάγος των αγορών που κέρδισε μισό δισεκατομμύριο ευρώ το 2025 είναι ελληνικής καταγωγής