Την μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της πέτυχε η Εθνική Νεανίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Ιβανζίτσα της Σερβίας. Τα κορίτσια του Απόστολου Οικονόμου κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο αφού ηττήθηκαν στον τελικό από την οικοδέσποινα Σερβία με 3-0 σετ.

Η ελληνική ομάδα «πάλεψε» τα δύο πρώτα σετ αλλά δεν τα κατάφεραν, χάνοντας με 25-22 και 25-17. Στο τρίτο σετ, τα σημάδια κούρασης εμφανίστηκαν και οι Σέρβες κέρδισαν εύκολα με 25-14.

Παρά την ήττα, τα κορίτσια το πανηγύρισαν δεόντων αφού ήταν το πρώτο ασημένιο μετάλλιο για την χώρα μας στο Βαλκανικό Νεανίδων.

ΣΕΡΒΙΑ (Παβλίσεβιτς): Μπούσα 3 (2/5 επ., 67% υπ.), Σάβιτς 7 (3/8 επ., 4 μπλοκ), Λούκοβιτς 9 (1 άσος, 7/23 επ., 1 μπλοκ), Ραντένκοβιτς 4 (1 άσος, 3/3 επ.), Μπιέλιτσα 13 (2 άσοι, 11/29 επ., 52% υπ.), Στεβάνοβιτς 10 (7/14, 3 μπλοκ), Πούσιτς (λ., 58% υπ.), Ράνκοβιτς 6 (2 άσοι, 4/7 επ.).

ΕΛΛΑΔΑ (Οικονόμου): Ιβάνοβα 14 (2 άσοι, 10/27 επ., 33% υπ.), Καραγκούνη 5 (4/15 επ., 1 μπλοκ), Κωνσταντινίδου 6 (3/5 επ., 3 μπλοκ), Λαμπρούση 3 (3/12 επ.), Κουντουρά 3 (1 άσος, 1/1 επ., 1 μπλοκ), Λαδένη 8 (4/23 επ., 4 μπλοκ), Αρτακιανού (λ., 77% υπ.), Διώτη 3 (3/9 επ.), Τσοχαζή, Οικονομίδου, Γάτση.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Τουρκία κερδίζοντας το Μαυροβούνιο με 3-0 (25-10, 25-22, 25-16) στον μικρό τελικό.

Τα μετάλλια
1. Σερβία (χρυσό)
2. Ελλάδα (ασημένιο)
3. Τουρκία (χάλκινο)

Οικονόμου: «Μπορούμε κόντρα στις παραδοσιακές δυνάμεις»

Αμέσως μετά τον τελικό, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Απόστολος Οικονόμου, τόνισε: «Θεωρώ χρέος μου να αφιερώσω αυτήν την επιτυχία στους προπονητές των αθλητριών, οι οποίοι δουλεύουν όλο τον χρόνο με τις συγκεκριμένες αθλήτριες, θέλοντας να τονίσω τη σημασία του να κατανοήσουμε όλοι μας ότι η Εθνική ομάδα δεν είναι κανενός παράγοντα, προπονητή η αθλητή, αλλά είναι η ομάδα που αντιπροσωπεύει το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ στο εξωτερικό. Στόχος του Κ. Φλώρου και δικός μου, μέσω της προετοιμασίας και της συμμετοχής μας στο συγκεκριμένο τουρνουά ήταν να αξιολογήσουμε αυτήν την γενιά των αθλητριών και να πάρουμε τις αποφάσεις μέσα από τις οποίες κάποιες από αυτές να στελεχώσουν την Εθνική ομάδα των γυναικών στην προσπάθεια που κάνουμε για να βελτιώσουμε την αγωνιστική της παρουσία».

Αναφορικά με τον τελικό: «Παίξαμε απέναντι σε μια καλύτερη ομάδα και θεωρώ πως ήμασταν ανταγωνιστικοί με εξαίρεση το τρίτο σετ. Είμαι περήφανος για την πορεία της ομάδας και το αποτέλεσμά της. Στο πρωτο σετ είχαμε πολύ καλό ρυθμό, αλλά χάσαμε τη συγκέντρωσή μας στις κρίσιμες λεπτομέρειες. Στο δεύτερο, μέχρι τα μισά του σετ ήμασταν κοντά στο σκορ μετά όμως κάποια λάθη στην υποδοχή μας έδωσαν στη Σερβία την ευκαιρία να ξεφύγει. Στο τρίτο σετ συνεχίστηκαν τα λάθη στην υποδοχή και στην επίθεση και η ήττα ήταν αναπόφευκτη.

Για τον απολογισμό του τουρνουά: «Θεωρώ πως η ομάδα έκανε την αγωνιστική της υπέρβαση και ήταν πολύ σημαντική η παρουσία της ομάδας Νεανίδων για πρώτη φορά στην ιστορία της σε έναν τελικό Βαλκανικού Πρωταθλήματος, αν σκεφτούμε το γεγονός ότι η προετοιμασία μας για ένα τέτοιο τουρνουά ήταν πολύ μικρή, όπως και το γεγονός πως από την συγκεκριμένη ομάδα έλειπαν δύο σημαντικά στελέχη της. Θεωρώ πως το επίπεδο της συγκεκριμένης ομάδας είναι τέτοιο που μπορεί να ανταγωνίζεται ομάδες παραδοσιακές όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και ομάδες οι οποίες τα τελευταία χρόνια κάνουν τεράστια επένδυση στον χώρο του βόλεϊ όπως είναι η Τουρκία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις αθλήτριες και τους συνεργάτες μου, Δημήτρη Μπαλασά, Στέφανο Μανιώτη και την Έλλη Τσίπη για την πολύτιμη βοήθειά τους και την άψογη συνεργασία που είχαμε καθώς και τον team manager της ομοσπονδίας Κ. Γιάννη Χλιό».

Mιχάλης Ηλιού

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Οι καλύτερες στιγμές από τη νίκη του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου

Η απονομή του Κυπέλλου Ελλάδας στον Παναθηναϊκό, με Αγραπιδάκη και Πρωτοψάλτη να σηκώνουν την κούπα!

Ανδρεόπουλος: «Έχουμε κάνει τα πάντα με τον Παναθηναϊκό, αλλά Κύπελλο δεν είχαμε - Αφιερωμένο στη Θύρα 13»!

Η ανάρτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την κατάκτηση του Κυπέλλου από την ομάδα βόλεϊ

Η «Χρυσή Βίβλος» του Κυπέλλου Βόλεϊ Ανδρών: Έφτασε τις 7 κατακτήσεις ο Παναθηναϊκός!

O ατσάλινος Παναθηναϊκός το Κύπελλο με ανατροπή, ο Φλοίσβος το χειροκρότημα με την αξία του!

Παναθηναϊκός-Φλοίσβος: Τελικός στη Λάρισα με ξεκάθαρο φαβορί που πρέπει να... προσέχει!

Επική ανατροπή κόντρα στον Πανιώνιο για τον Φλοίσβο και… ραντεβού με τον Παναθηναϊκό στον τελικό Κυπέλλου!

Ανδρεόπουλος: «Είχαμε προετοιμάστει σωστά για το παιχνίδι - Ας μην το... ματιάζουμε για τον τελικό, δεν θα πω κάτι»

Οι γνωστοί σου… άσοι: Παναθηναϊκός με «φαρμακερό» σερβίς, σάρωσε τον ΟΦΗ και φουλάρει για το Κύπελλο