Αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Εθνική μία μερίδα παικτών διαπιστώνει ο εκπρόσωπος των «Πελαργών», Ηλίας Παπαφλωράτος, όπως δήλωσε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Από εκεί που παρακαλούσαν και προσεύχονταν για την κλήση τους, τώρα κοιτάζουν πώς θα γλιτώσουν για να χαρούν το καλοκαίρι τους», τόνισε και πρόσθεσε πως «… με τιμωρίες αυξάνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις». Τι είπε για την παρουσία των οργανωμένων φίλων της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.
Αναλυτικά, ο Ηλίας Παπαφλωράτος μίλησε στον πρώτο αθλητικό σταθμό της χώρας για:
-την παρουσία των «Πελαργών» στη Λιθουανία: «Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση στις διοργανώσεις μάς έχει πλήξει, καθώς το κόστος, τόσο όσον αφορά τα εισιτήρια όσο και τη διαμονή, είναι πολύ υψηλό. Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Το Μάιο δύο μέλη μας πήγαν στη Λιθουανία κι έκλεισαν τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία. Αναγκαστήκαμε να μείνουμε πολύ μακριά από το γήπεδο. Στην τρίτη φάση, που θα γίνει στο Κάουνας, εμείς θα μένουμε στο Βίλνιους, που απέχουν μία ώρα οδικώς. Θα πάμε γύρω στα 60 άτομα, αριθμός που πιστεύω πως είναι καλός, αν αναλογιστούμε την περσινή άτυχη χρονιά στο Μουντομπάσκετ, αλλά και την κρίση στη χώρα μας».
-τους τρόπους να γίνει κάποιος μέλος των «Πελαργών»: «Για να γίνει κάποιος μέλος, θα πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα και να δει τη φόρμα για την αίτηση. Θα πρέπει να καταθέσει 50 ευρώ στην τράπεζα, που αφορούν την έγγραφή του (20 ευρώ) και τη συνδρομή του για τον πρώτο χρόνο (30 ευρώ). Υπάρχουν πολύ που μας θεωρούν ξενέρωτους γιατί δεν βρίζουμε κι άλλοι που μας θεωρούν φανατικούς επειδή σε όλη τη διάρκεια των αγώνων χορεύουμε και τραγουδάμε. Υπάρχουν και κάποιοι που μεγαλώνουν την παρέα μας. Πιστεύω πως το σημαντικότερο για να γίνει κάποιος ‘Πελαργός’ είναι να αγαπά την Εθνική ομάδα, αλλά δεν βρίζει ούτε… αράζει και κάνει υψηλή κριτική. Στηρίζει τους παίκτες, τον προπονητή και την ομάδα».
-τις αποχωρήσεις από την Εθνική: «Το πρόβλημα στην Εθνική δεν είναι ούτε ο Μαυροκεφαλίδης, ούτε ο Σχορτσανίτης. Το πρόβλημα είναι ότι έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι παίκτες τη συμμετοχή τους σε αυτή. Από εκεί που παρακαλούσαν και προσεύχονταν για την κλήση τους, τώρα κοιτάζουν πώς θα γλιτώσουν για να χαρούν το καλοκαίρι τους. Υπάρχει μία αλλαγή στο κλίμα και οι όροι που διαμορφώνουν το κλίμα αυτό δεν είναι τόσο περιστασιακοί, αλλά ίσως έχουν μεγαλύτερο βάθος. Σίγουρα δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το κλίμα με τιμωρίες. Όταν τιμωρείς κάποιον αυξάνεις τις φυγόκεντρες δυνάμεις, τον απομακρύνεις περισσότερο. Εμείς πάντως θα βρούμε δώδεκα παιδιά, αυτό είναι σίγουρο, και θα στηρίξουμε την ομάδα και τον προπονητή που είναι Έλληνας. Αν η ομάδα πάει καλά φέτος, θα μετανιώσουν αυτοί που δεν ήρθαν».
-τις προοπτικές της φετινής ομάδας: «Είναι μια ευκαιρία για ανανέωση, αναγκαστικά. Υπάρχουν μικρά παιδιά στην ομάδα, που μάλλον δεν θα βλέπαμε στις κλήσεις αν δεν υπήρχαν οι αρνήσεις από άλλους παίκτες. Στα φιλικά δεν είδαμε διαστημικό μπάσκετ, αλλά και πέρυσι που βλέπαμε διαστημικό μπάσκετ στην προετοιμασία, μετά την κλωτσοπατινάδα με τους Σέρβους είδαμε τα αποτελέσματα στο Μουντομπάσκετ. Η ομάδα φέτος δουλεύει, προσπαθεί να βελτιωθεί στην άμυνα και την ταχύτητα. Να δούμε πώς θα δέσει αυτό το πράγμα και τι θα παρουσιάσουμε στη Λιθουανία».