Ένας βαθμός!

Τόσο λίγη είναι η απόσταση που χωρίζει την Εθνική μας ομάδας από τα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Και πάει να τον πάρει την Τρίτη (στις 20:00) στην Τιφλίδα, από τη Γεωργία.

Και -αν όχι τη νίκη, έστω αυτόν- θα τον πάρει!

Γιατί;

Γιατί… εμπιστευόμαστε προϊστορία!

Η ομάδα του… δικού μας, Τιμούρ Κετσπάγια, σε έξι αναμετρήσεις στο παρελθόν δεν έχει νικήσει ΠΟΤΕ την Ελλάδα!

Το sport-fm.gr σας θυμίζει τι είχε γίνει στα ματς της «γαλανόλευκης» με τη Γεωργία.

Του Νίκου Ράλλη

8 Μαΐου 1996, Ελλάδα-Γεωργία 2-1 (58', 87' Νικολαΐδης-15' Γκογκριτσιάνιν)

Φιλικά… τα είπαν για πρώτη φορά Ελλάδα και Γεωργία. Στα Γιάννενα, στις 8 Μαΐου του 1996. Αν και η ομάδα του Κώστα Πολυχρονίου -τότε- βρέθηκε πίσω στο σκορ, μόλις, στο 15', το… γύρισε, τελικά, επικρατώντας 2-1, με δύο γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη.

Η σύνθεση της Ελλάδας: Ατματζίδης (46' Μιχόπουλος), Αποστολάκης (46' Κωνσταντινίδης), Κασάπης, Ουζουνίδης (46' Καραταΐδης), Καλιτζάκης, Νικολαΐδης, Ζαγοράκης, Αλεξανδρής (46' Βρύζας), Γ.Σ. Γεωργιάδης, Τσιάρτας (46' Φραντζέσκος), Δώνης (46' Μπατίστα/56' Νασιόπουλος)

14 Οκτωβρίου 1998, Ελλάδα-Γεωργία 3-0 (12' Μαχλάς, 15' Λυμπερόπουλος, 36' Ουζουνίδης)

Δυόμιση χρόνια αργότερα, τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα έδωσαν τον πρώτο, επίσημο -μεταξύ τους- αγώνα, στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro (καλή ώρα…) 2000. Στις 14 Οκτωβρίου του 1998, η Εθνική μας ομάδα υποδέχτηκε τους Γεωργιανούς στο ΟΑΚΑ και… καθαρίζοντας το ματς από το πρώτο ημίχρονο (12' Μαχλάς, 15' Λυμπερόπουλος, 36' Ουζουνίδης), επικράτησε 3-0 και έφτασε τους τέσσερις βαθμούς, μετά από δύο αγωνιστικές, στο δεύτερο όμιλο.

Η σύνθεση της Ελλάδας: Ατματζίδης, Νταμπίζας, Μάρκος, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Πουρσανίδης, Ζαγοράκης, Φραντζέσκος (74' Τσάρτας), Μαχλάς (84' Μαυρογενίδης), Λυμπερόπουλος (69' Γιαννακόπουλος), Γεωργάτος

5 Ιουνίου 1999, Γεωργία-Ελλάδα 1-2 (54' Κετσπάγια-85' αυτ. Κιτζαναϊσβίλι, 90'+1' Μαχλάς)

Λίγους μήνες μετά, οι δύο ομάδες τα… ξανάπαν στο «Μπόρις Παϊχάντζε» της Τιφλίδας. Η Ελλάδα, με τον Βασίλη Δανιήλ -και όχι τον Άνχελ Ιορντανέσκου, πια- στον πάγκο της, πέτυχε… τρίποντο, επικρατώντας 2-1! Ο νυν τεχνικός της Γεωργίας, Τιμούρ Κετσπάγια, άνοιξε το σκορ στο 54', αλλά όπως και προ τριετίας, η Ελλάδα έκανε την ανατροπή, με αυτογκόλ του Κιτζαναϊσβίλι (85') και το γκολ του Μαχλά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Η σύνθεση της Ελλάδας: Ατματζίδης, Μαυρογενίδης, Κασάπης, Ουζουνίδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Ζαγοράκης (79' Φραντζέσκος), Κ. Κωνσταντινίδης (46' Φρούσος), Μαχλάς, Νινιάδης, Γεωργάτος (60' Αναστασίου)

26 Μαρτίου 2005, Γεωργία-Ελλάδα 1-3 (21' Ασατιάνι-43' Καψής, 45' Βρύζας, 53' Γιαννακόπουλος)

Έπρεπε να περάσουν, σχεδόν, έξι χρόνια για να βρεθεί ξανά στο… δρόμο της Ελλάδας η Γεωργία. Στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Περίπου, ένα χρόνο νωρίτερα, στις 26 Μαρτίου, η Εθνική μας έφυγε νικήτρια με σκορ 3-1 από το «Λοκομοτίβι» της Τιφλίδας, και πάλι (τι άλλο;)… με ανατροπή! Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ασατιάνι στο 21', για να ισοφαρίσει ο Καψής (43') και οι Βρύζας (45') και Γιαννακόπουλος (53') να δώσουν το… τρίποντο στην ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ.

Η σύνθεση της Ελλάδας: Νικοπολίδης, Γκούμας, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καψής, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας

12 Οκτωβρίου 2005, Ελλάδα-Γεωργία 1-0 (17' Δ. Παπαδόπουλος)

Παρά την απογοήτευση, από τον αποκλεισμό της από το Μουντιάλ της Γερμανίας, η Εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά, νικώντας -και πάλι- την τελευταία αγωνιστική τη Γεωργία στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, χαρίζοντας τους τρεις βαθμούς στην Ελλάδα.

Η σύνθεση της Ελλάδας: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας (63' Ανατολάκης), Γκούμας, Ζαγοράκης (53' Καφές), Κατσουράνης, Μπασινάς, Παπαδόπουλος, Μάντζιος (46' Βρύζας), Σαλπιγγίδης

3 Σεπτεμβρίου 2010, Ελλάδα-Γεωργία 1-1, (3' Ιασβίλι-72' Σπυρόπουλος)

Η «γκέλα» του… προπερασμένου Σεπτέμβρη έχει, ήδη, ξεχαστεί! Στο ντεμπούτο του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της, στο εναρκτήριο παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2012, η Ελλάδα παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Γεωργία στο «Γ. Καραϊσκάκης» και -ως είθισται, σε τούτη εδώ τη χώρα- άρχισαν οι μουρμούρες. Ο Ιασβίλι «πάγωσε» το φαληρικό γήπεδο, μόλις, στο 3', για να χαρίσει, τελικά, ο Σπυρόπουλος στη «γαλανόλευκη» στο 72', έστω, το βαθμό της ισοπαλίας! Ακόμη κι ένας τέτοιος αρκεί ΚΑΙ την Τρίτη για να είμαστε στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Η σύνθεση της Ελλάδας: Σηφάκης, Σεϊταρίδης (70' Μήτρογλου), Σπυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς (59' Νίνης), Γκέκας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube