Ολοκληρώθηκε την Τρίτη το 30ο Διεθνές Συνέδριο Ελλήνων και Κυπρίων αθλητικών συντακτών με θέμα: «Η κρίση στο ποδόσφαιρο και ο ρόλος των ΜΜΕ», που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ. Την παράσταση «έκλεψε» ο δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, Ντέκλαν Χιλ που με το διάσημο βιβλίο του («Τα στημένα») αποκάλυψε όλες τις πτυχές της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Ο Χιλ έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου και μίλησε για τον… «ψηλό με το πούρο»!
Ο Ντέκλαν Χιλ παραβρέθηκε στη 2η και τελευταία ημέρα του διεθνούς συνεδρίου αθλητικών συντακτών Ελλάδας και Κύπρου και μεταξύ άλλων πρότεινε «να δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή ώστε οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές και ο οποιοσδήποτε, να καταγγέλλουν πιέσεις ανάλογες με αυτές που έκανε ο “ψηλός με το πούρο”», όπως είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας προφανέστατα τον Μάκη Ψωμιάδη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναφέρθηκε στη μάστιγα των στημένων αγώνων λέγοντας:
«Πριν από τρία χρόνια κανείς δεν ήθελε να συζητήσει για διαφθορά. Τουλάχιστον τώρα διαφαίνεται λύση. Το έγκλημα και η διαφθορά υπήρχε από παλιά και θα υπάρχει και για τα επόμενα δύο χιλιάδες χρόνια. Μπορούμε να σώσουμε τον αθλητισμό. Πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι».
Ο Ντέκλαν Χιλ, εξάλλου, αποκάλυψε πως υπήρξαν σκάνδαλα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
«Ξέρω ότι υπήρχαν ασιατικά συμφέροντα από στησίματα που γίνονταν εδώ. Κάποιοι μιλούσαν με ομάδες, με αθλητές και προσπαθούσαν να στήσουν παιχνίδια εθνικών ομάδων.
Υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά στην Τουρκία και στην Ελλάδα και πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν αναφέρω ονόματα γιατί δεν θέλω να χάσω την αξιοπιστία μου. Αν άκουσα πολλά για την Ελλάδα; Ναι, άκουσα».