Πένθος στα Σκόπια για τον θάνατο του Κίρο Γκλιγκόροφ. Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ( 1991-1999) πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών.

Αν και ήταν ο πρώτος από την τότε Γιουγκοσλαβία, ο οποίος χρησιμοποίησε ελληνικά σύμβολα, όπως τον Ήλιο της Βεργίνας στη σημαία του νέου κράτους και επέβαλε τη συνταγματική ονομασία «Μακεδονία», τα τελευταία χρόνια της ζωής του άλλαξε άρδην τη στάση του.

Σε δηλώσεις του το 2008 επιτέθηκε στους συμπατριώτες του εθνικιστές, αλλά και στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, υποστηρίζοντας πως : «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι οι πολίτες της FYROM είναι απόγονοι του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη, ο Κίρο Γκλιγκόροφ έλεγε ότι «όλα αυτά είναι αστειότητες», αναγνωρίζοντας πως «το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας ανήκει σήμερα στην Ελλάδα».

Δείτε απόσπασμα δήλωσης του:



Τον Οκτώβριο του 1995, ο Γκλιγκόροφ επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων, μία υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη, 17 χρόνια μετά.

Η κηδεία του θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 3 Ιανουαρίου, στα Σκόπια.

Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος - Σε ισχύ ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς

Το Ιράν υποχωρεί, ο Τραμπ σκληραίνει τη στάση - «Δεν θα υπάρξει πρόωρη αποχώρηση από τη σύγκρουση»

«Σκανάροντας» τα social media των εφήβων σε 43 χώρες – Τα ευρήματα για την Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε σπείρα ναρκωτικών: Κατηγορούμενος για την υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη ένας από τους συλληφθέντες

Σχεδίαζε επιθέσεις κατά πριγκιπισσών της Ολλανδίας – Είχε χαράξει τα ονόματά τους σε τσεκούρια

Το Ιράν έστειλε νέα πρόταση για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Εύοσμος: Αποκαταστάθηκε το τραύμα στο δάχτυλο του 5χρονου που τραυματίστηκε σε πόρτα νηπιαγωγείου

Ένας τραυματισμός από επίθεση με μαχαίρι σε μπαρ στο Ηράκλειο - Συνελήφθη 23χρονος, αναζητούνται δύο άτομα

Δωρεάν κρατικό χρήμα έως 36.000 ευρώ για ανακαινίσεις

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων για την Πρωτομαγιά - Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου