Στη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν – μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ουάσιγκτον, ενώ έτοιμη να καλύψει το κενό εμφανίζεται η Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα, τα 27 κράτη – μέλη κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν ένα μήνα.
Αφορμή, το πυρηνικό πρόγραμμα που εξακολουθεί να αναπτύσσει η Τεχεράνη, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για επιβολή νέων κυρώσεων.

Ωστόσο, η τελική συμφωνία για εμπάργκο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 30 Ιανουαρίου.

Το Ιράν εξάγει περίπου δυόμισι εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Τα περισσότερα τα αγοράζει η Κίνα και μετά η Ευρώπη, η οποία μετά τις εξελίξεις θα στραφεί αναγκαστικά στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Σοβαρότατο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, αφού εισάγει ιρανικό πετρέλαιο και μάλιστα με πίστωση, λόγω και της πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας.

Στον κύκλο των προμηθευτών υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) φιλοδοξούν να μπουν, κάποια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος, αν και μάλλον προηγούνται οι χώρες της «αραβικής Άνοιξης», όπως επιτάσσουν τα κελεύσματα των ισχυρών...

Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Γιώργος Μαυρίδης: «Μακάρι να είναι η τελευταία φορά - Ήταν να πάω και εγώ οδικώς για το ματς με τη Λιόν»

Μάτι: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης των 4 καταδικασθέντων

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις την Πέμπτη

Νεκρό βρέφος επτά ημερών στο Παίδων Αγία Σοφία

Τριήμερο πένθος στην Κεντρική Μακεδονία για το δυστύχημα με θύματα φιλάθλους του ΠΑΟΚ

Δυστύχημα στη Ρουμανία: «Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση» ανέφερε επιζών σε Έλληνα γιατρό

Ηγουμενίτσα: Φωτιά σε βανάκι στην Εγνατία Οδό - Δείτε βίντεο

Τουρσουνίδης: «Τραγικό γεγονός, δεν υπάρχουν λόγια - Χάσαμε επτά αετόπουλα»

To Iράν εκτέλεσε άνδρα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

Τσάκας: «Ήρθαμε στην Τιμισοάρα για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα»