Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάσσονται οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, προαναγγέλλοντας, στα τέλη του μήνα, εξελίξεις στο θέμα του PSI.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι «το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Παπαδήμου με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, έκανε λόγο για πρόοδο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5 για τα ομόλογα που θα λήγουν έως το 2020.
Όσον αφορά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, φαίνεται ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά, και να αναζητήσουμε, επειγόντως, άλλες πηγές χρηματοδότησης (π.χ. Ρωσία, Κίνα, εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου).
Ανδρέας Μορφόπουλος