«Ψυχρολουσία» μετά την κίνηση της «Standard & Poor’s» να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία, από την κατηγορία CCC, στην κατηγορία Selective Default («επιλεκτική χρεοκοπία»).
Σε συνέχεια της υποβάθμισης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε προσωρινά από σήμερα να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Καθησυχαστικό για τις επιπτώσεις εμφανίσθηκε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, που διαβεβαιώνει ότι το θέμα της ρευστότητας έχει, ήδη, αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας.
Σημαντικές απώλειες λόγω … «Standard & Poor’s» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 3,08% . Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές εταιριών τεχνολογίας.
Στο μεταξύ, αναβάλλεται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, λόγω απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το τείχος προστασίας των χωρών του ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά το Eurogroup της Πέμπτης 1η Μαρτίου, που θα έχει θέμα την Ελλάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Ανδρέας Μορφόπουλος