Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε τελικά η «Κραυγή», έργο του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ. Ο πίνακας πουλήθηκε έναντι 119.922.500 δολαρίων , το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ δηλαδή σε δημοπρασία για έναν πίνακα.

Τιμή εκκίνησης ήταν τα 40 εκατ. δολάρια, όμως μέσα σε 12 –μόλις- λεπτά οι επτά ενδιαφερόμενοι που βρίσκονταν στην αίθουσα του οίκου «Sotheby's» αλλά και άλλοι δύο οι οποίοι συμμετείχαν τηλεφωνικά, εκτόξευσαν την τιμή σε ύψη ρεκόρ.
Η ταυτότητα του πλειοδότη, όπως συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν έγινε γνωστή.

Η «Κραυγή», μαζί με τη «Μόνα Λίζα» τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα τέχνης στον κόσμο, όπως ανέφερε ο ειδικός Μάικλ Φραμ, απεικονίζει μια ανθρώπινη «σκοτεινή» φιγούρα με τα χέρια στο κεφάλι και το στόμα ανοιχτό, ενώ πίσω της κυριαρχεί το πορφυρό χρώμα που αφήνει το ηλιοβασίλεμα σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που είχε αφήσει στον ουρανό και η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές.

Ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε από το 1893 μέχρι το 1895 μια σειρά τεσσάρων έργων, κάποια εκ των οποίων –συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου- είχαν κλαπεί παλιότερα, αλλά ευτυχώς βρέθηκαν στη συνέχεια. Αυτός που τελικά πουλήθηκε ήταν ο μοναδικός που άνηκε σε ιδιώτη, ενώ ακόμη μια ιδιαιτερότητά του είναι πως στο πλαίσιο υπέρχει και ένα ποίημα του Μουνκ.

Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης έργου τέχνης σε δημοπρασία ήταν το «Γυμνό, πράσινα φύλλα και προτομή» του Πάμπλο Πικάσο, για το οποίο συλλέκτης είχε καταβάλει 106,5 εκατομμύρια δολάρια πριν δύο χρόνια.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θλίψη στο χώρο του ποδοσφαίρου και της δημοσιογραφίας, πέθανε ο Σταύρος Πετρακόπουλος

Κραν Μοντανά: «Η αστυνομία δεν με άφηνε να περάσω», δήλωσε ο αδερφός της 15χρονης Ελληνίδας

Καιρός: Έρχεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2026

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν 113 από τους 119 τραυματίες - Η φωτιά ξεκίνησε από κεριά

Κραν Μοντανά: «Να αποδοθούν ευθύνες», ζητά Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι από το σημείο της τραγωδίας

Στην τελική ευθεία οι έρευνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 3 εγκληματικές οργανώσεις σε Κρήτη, Κοζάνη και Τρίκαλα

Χειροπέδες σε 13χρονο και 15χρονο που λήστεψαν παρέα 4 ανηλίκων που έλεγαν τα κάλαντα στην Πεύκη

Έπεσε η κεραία της ΕΡΤ στη Σούδα - Υποψίες για δολιοφθορά, κομμένα τα συρματόσχοινα που συγκρατούσαν τον ιστό

Έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του - Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Αγνοείται 15χρονη ελληνικής καταγωγής, μόνιμη κάτοικος Ελβετίας