Ένας στους δέκα νέους δοκιμάζει το τσιγάρο από την ηλικία των 11-12 ετών, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η συχνότητα του καπνίσματος στις νέες και μεσήλικες γυναίκες, καθώς εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης του καρκίνου του πνεύμονα και της υπογεννητικότητας.

«Αν και την τελευταία τριετία ο επιπολασμός του καπνίσματος μειώθηκε από 42% σε 40%, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο επιπολασμός του στις γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονος και αύξηση της υπογεννητικότητας. Επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό 10% των νέων δοκιμάζει το τσιγάρο στην ηλικία των 11-12 ετών», επισημαίνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Παρασκευή Αργυροπούλου Πατάκα, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Ζωή χωρίς κάπνισμα» που διοργανώνει απόψε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η κ. Πατάκα υπογραμμίζει ότι τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί η προσέλευση στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, διότι αφενός τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν και αφετέρου διότι οι καπνιστές αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένοι και δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το τσιγάρο.

«Τα ταμεία καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος μόνο όταν ο καπνιστής πάσχει από στεφανιαία νόσο ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Χρονικά η αντικαπνιστική φαρμακευτική αγωγή διαρκεί 2-3 μήνες και το συνολικό κόστος των φαρμάκων κυμαίνεται από 80 έως 200 ευρώ. Όμως το πιο σημαντικό στη διακοπή του καπνίσματος είναι ο καπνιστής να είναι ψυχολογικά έτοιμος και να θέλει να κόψει το τσιγάρο», προσθέτει η κ. Πατάκα

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο η κ Πατάκα επισημαίνει ότι δεν βοηθάει, γιατί αυτός που το χρησιμοποιεί και μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης παίρνει και διατηρεί όλες τις συνήθειες του καπνιστή.

Πηγή: www.newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ισραηλινά πυρά σκότωσαν δύο ανθρώπους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας

Φωτιά σε διπλοκατοικία στην Πάτρα – Εντοπίστηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του

Aνασύρθηκε σορός γυναίκας από το λιμάνι της Ερμούπολης

ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 300.000 νοικοκυριά εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας

«Παιδί μου πέθανα, μη με σκοτώνεις άλλο»: Συγκλονιστική περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα στη Γλυφάδα

«Θα σκοτώσω και τα αδέρφια μου, αν με αφήσετε ελεύθερο» - Τι είπε ο 46χρονος πατροκτόνος στη Γλυφάδα

Σε υπόγειο καταφύγιο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, καθώς πλησιάζει η αμερικανική αρμάδα

Ευθύμης Λέκκας για τις πλημμύρες από την κακοκαιρία στην Αττική: Αγνοήσαμε τα ρέματα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Πορτοκαλί προειδοποίηση και για την Αττική- Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Νέες διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο δεύτερου Αμερικανού στη Μινεάπολη, από πυρά πρακτόρων της ICE