Οι τελικοί των «αιωνίων» ανήκουν στο παρελθόν και η μπασκετική σκυτάλη περνά στην επίσημη αγαπημένη. Το Προολυμπιακό Τουρνουά της Βενεζουέλας (2-8 Ιουλίου) απέχει λιγότερο από ένα μήνα και η Εθνική είναι έτοιμη να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη συνεχή χρονιά.

Από μέρα σε μέρα αναμένονται οι κλήσεις των παικτών για την προετοιμασία. Ελλείψει χρόνου, ο Ηλίας Ζούρος δεν αναμένεται να καλέσει περισσότερους από 15-16 παίκτες, αλλά και δεν θα προχωρήσει σε πολλές αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που κατέκτησε την έκτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Εκτός πλάνων είναι ο Διαμαντίδης που έχει αποσυρθεί, αλλά και οι τραυματίες Σχορτσανίτης και Κουφός (ο τελευταίος έχει λιγοστές πιθανότητες). Επανέρχεται σίγουρα ο μεγάλος απών του περσινού καλοκαιριού Βασίλης Σπανούλης, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο έτερος που απουσίαζε τότε για λόγους υγείας, Στράτος Περπέρογλου, αποτελεί ερωτηματικό.

Στους έντεκα της Λιθουανίας (εξαιρείται ο Κουφός), δηλαδή Ζήση, Φώτση, Μπουρούση, Καλάθη, Καϊμακόγλου, Παπανικολάου, Σλούκα, Μαυροειδή, Βασιλειάδη, Μπράμο και Ξανθόπουλο, αναμένεται να προστεθούν ο εξαιρετικά φορμαρισμένος Γιώργος Πρίντεζης, ο ανερχόμενος Βαγγέλης Μάντζαρης και ο χρήσιμος-ελλείψει πολλών επιλογών στο «5»-Ίαν Βουγιούκας. Ο πονοκέφαλος του τεχνικού τιμ αφορά την καθυστερημένη ενσωμάτωση των «Ιταλών», αφού-αν τελικά Σιένα και Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο φτάσουν στους τελικούς-θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το συντομότερο στις 15 και το αργότερο στις 21 Ιουνίου.

Κατευθείαν φιλικά

Οι διεθνείς θα συγκεντρωθούν στο τέλος της εβδομάδας και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις θα αρχίσουν προπονήσεις. Μάλιστα όλα δείχνουν πως από την έναρξη της προετοιμασίας πιθανότατα θα απουσιάσει ο Ηλίας Ζούρος, καθώς θα έχει υποχρεώσεις με την Αναντολού Εφές στους τελικούς της τουρκικής λίγκας τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιουνίου και το αργότερο ως τις 14 του μήνα. Μέχρι να αναλάβει τα ηνία, οι προπονήσεις θα γίνονται από τους συνεργάτες του, Δημήτρη Πρίφτη και Σωτήρη Μανωλόπουλο.

Φέτος δεν θα γίνει προετοιμασία στο Καρπενήσι, αφού δεν υπάρχει χρόνος. Η ομάδα μετά από κάποιες προπονήσεις στο ΟΑΚΑ θα αναχωρήσει για το Κάουνας, όπου θα αντιμετωπίσει στις 16 Ιουνίου τη Ρωσία και την επομένη τη Λιθουανία (που επίσης συμμετέχουν στο Προολυμπιακό Τουρνουά). Η Εθνική για να προσαρμοστεί στη διαφορετική ώρα της Βενεζουέλας θα ταξιδέψει στη Βραζιλία, όπου στις 26, 27 και 28 Ιουνίου θα αντιμετωπίσει σε τουρνουά τη «σελεσάο», τη Νέα Ζηλανδία και τη Νιγηρία. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Καράκας για το Προολυμπιακό Τουρνουά, που χαρίζει τα τελευταία τρία εισιτήρια για το Λονδίνο. Αντίπαλοι της Εθνικής στην πρώτη φάση θα είναι η Ιορδανία (2/7) και Πουέρτο Ρίκο (4/7).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πιάνει στην κορυφή των συμμετοχών τον Ιωαννίδη ο Μπαρτζώκας

Μόντε Μόρις: «Μου ταιριάζει ο Ολυμπιακός, θα δώσω ό,τι έχω-Μίλησα με Ναν και Χουάντσο»

Έφτασε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό ο Μόντε Μόρις

Stoiximan GBL: Έξοδος στο Περιστέρι για τον Ολυμπιακό και Μαρούσι-ΠΑΟΚ στο πρόγραμμα

Αταμάν: «Καλή αντίδραση από τους παίκτες - Αν παίζουμε σωστά, έχουμε μεγάλες δυνατότητες» - Τι είπε για Όσμαν και Χολμς

Τολιόπουλος: «Περιμένω τις ευκαιρίες μου, όταν με χρειάζεται η ομάδα θα είμαι έτοιμος»

Σάκοτα: «Ξυπνάω και δεν ξέρω ποια ομάδα θα παίξει, δεν έχουμε παίκτες - Δεν θέλω να τους… σκοτώσω με τις κριτικές»

Τα highlights από το σόου του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΕΚ

Αταμάν: «Να μείνουμε σταθεροί και δυνατοί πνευματικά - Τελικά πιστεύω ότι θα παλέψουμε για τους στόχους μας»

Παναθηναϊκός από άλλο πλανήτη, διέσυρε με 100άρα την τραγική ΑΕΚ στα Λιόσια!