Σε μιά εποχή που αναζητούνται λύσεις στην οικονομία, η αναβάθμιση των αγροτικών υπηρεσιών και του τουρισμού μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των οικονομικών των πολιτών και της χώρας. Ειδικά οι νέες καλλιέργειες μπορούν να δώσουν τη διαφορετικότητα που χρειάζεται η ελληνική ύπαιθρος. Την Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, στις 10.00, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σεμινάριο κατάρτισης για την «Καλλιέργεια του γκότζι» για ενδιαφερόμενους που θέλουν να επενδύσουν στην καλλιέργεια του γκότζι.

Ο καθηγητής Γιώργος Δαουτόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Η Καλλιέργεια του γκότζι», διοργανώνει το συγκεκριμένο σεμινάριο κατάρτισης διάρκειας 6 ωρών, για να διαλύσει τους μύθους που περιβάλουν την καλλιέργεια και να προσφέρει ραφιναρισμένη και έγκυρη γνώση σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη νέα αυτή αξιόλογη και πολυδύναμη καλλιέργεια.

Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα πλήρες γεύμα στη φημισμένη ταβέρνα Κορυφή όπου και θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο και πλήρης φάκελος με δύο βιβλία του κυρίου Δαουτόπουλου, «Η Καλλιέργεια του γκότζι» και «Εφαρμογές των ΕΜ στη Γεωργία.»

Με το πέρας των εισηγήσεων-συζητήσεων θα γίνουν εξετάσεις και θα δοθούν βεβαιωτικά παρακολούθησης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει το γεύμα εργασίας με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν το σεμινάριο.

Δηλώσεις συμμετοχής (έως 30 άτομα) στο daoutop@otenet.gr. Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν και όσοι θέλουν να κάνουν οικιακό λαχανόκηπο.


Το φυτό Goji berry (Wolfberry)

Το φυτό Goji berry είναι ένα θαμνώδες δέντρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, στα Ιμαλάια, στο Θιβέτ και στην Μογγολία. Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα όμως μπορεί να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος.
Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1-2 χρόνο κιόλας, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο. Την πλήρη παραγωγή την διατηρεί μέχρι και το 35ο έτος. Από τον 35ο μέχρι και τον 50ο χρόνο η παραγωγή μειώνεται σταδιακά και μετά το 50ο έτος είναι πλέον ασύμφορο για καλλιέργεια.

Είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και καθόλου απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να αναπτυχτεί και στα πιο φτωχά εδάφη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και είναι αρκετά ανθεκτικό σε περιόδους ξηρασίας. Κατά την περίοδο παραγωγής χρειάζεται λίγο νεράκι παραπάνω, αλλά κι αυτό θα είναι σε συνάρτηση με την ζέστη που επικρατεί, καθώς και με την ιδιότητα του εδάφους σε αποστράγγιση.

Παράγει καρπό από τέλη Ιουνίου μέχρι και τις πρώτες παγωνιές του Οκτωβρίου, ανάλογα με το μέρος στο οποίο είναι φυτεμένο. Όλους αυτούς τους μήνες θα παρατηρήσετε πάνω στο δέντρο άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς. Συγκομιδή ώριμων καρπών γίνεται κάθε 3-4 ημέρες, όχι μηχανικά αλλά μόνο με τα χέρια διότι οι καρποί είναι πολύ ευαίσθητοι και η μηχανική συγκομιδή μπορεί να τους καταστρέψει. Οι νωποί καρποί μπορούν να διατηρηθούν από 10 έως το πολύ 15 ημέρες. Η αποξήρανσή τους γίνεται όπως και της σταφίδας, είτε με φυσική αποξήρανση, είτε σε ειδικά αποξηραντήρια.

Πηγή: biobaxes2.wordpress.com - Παναγιώτου Ελένη (Τ. Γεωπόνος).


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube