Την πεποίθησή του πως η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά της και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, εξέφρασε, σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο οποίος όμως παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

Ερωτώμενος σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρκέστηκε στο να απαντήσει ότι θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών. «Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες. Αλλά βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και αυτές οι ιδέες θα τεθούν», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Τέλος, ερωτώμενος για το αν η ιταλο-ισπανική λύση περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά λέγοντας πως η χώρα μας έχει ενταχθεί σε Μνημόνιο, αλλά αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας τότε η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η απόφαση της Συνόδου για την Ισπανία και την Ιταλία αναφορικά με την ανακεφαλαίωση Τραπεζών μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα;

«Η ιδιαιτερότητα των πτυχών του Προγράμματος που αποφασίσαμε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε Πρόγραμμα (Μνημόνιο), ενώ η Ισπανία και η Ιταλία πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση και a priori η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα».

Ωστόσο η φράση για «similar cases» (σ.σ.: ομοειδείς περιπτώσεις) δεν αφήνει περιθώρια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα;

«Αν η Ελλάδα μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».

Οι Έλληνες πολίτες αναρωτιούνται ωστόσο -το έχετε επισημάνει και εσείς- αν αυτό το Πρόγραμμα της λιτότητας θα έχει τέλος κάποια στιγμή;

«Πιστεύω ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την αδυναμία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει -και δεν αγνοώ ότι οι συνθήκες διαβίωσης κυρίως για εκείνους με χαμηλά εισοδήματα όπου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ζήσουν- ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κατάσταση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, είναι επαναδιαπραγματεύσιμο το Μνημόνιο;

«Θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών. Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες. Αλλά βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και αυτές οι ιδέες θα τεθούν».

Πηγή: protothema

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Εικόνες χάους στη Μινεάπολη μετά τα φονικά πυρά της ICE

Τραμπ μετά τον θάνατο του 37χρονου στη Μινεάπολη: «Δήμαρχος και κυβερνήτης υποκινούν την εξέγερση»

Στα κάγκελα οι κάτοικοι της Μινεσότα: «Ήρθε ή ώρα να κάνουμε κάτι, δεν φοβόμαστε τον ICE»

Σέρρες: Ποινή φυλάκισης με αναστολή σε καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία

Πέθανε η Αναστασία Αθήνη, η γυναίκα που χαστούκισε την Δήμητρα Λιάνη

Τραγωδία με μετανάστες στην Ικαρία - Ένας ανήλικος χωρίς τις αισθήσεις του, 4 αγνοούμενοι

«Δεν δεχόμαστε εντολές από ξένες δυνάμεις» - Το Ιράν χλευάζει τον Τραμπ ενώ ενισχύσεις φτάνουν στον Περσικό Κόλπο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Κηφισό από την Δευτέρα, ως και 29 Ιανουαρίου

Τροχαίο με νεκρό στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου - Νταλίκα συγκρούστηκε με μηχανάκι

Πώς θα προλάβουν οι γονείς μία εξαφάνιση του παιδιού τους – 10 συμβουλές από το Χαμόγελο του Παιδιού