Μπορεί το μήνυμα να το πήραμε από το περσινό καλοκαίρι, ωστόσο, στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση χτύπησε για τα καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι μεταγραφές «αεροδρομίου» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Οι περισσότεροι σύλλογοι πραγματοποιούν μετρημένες κινήσεις από το εξωτερικό, με παίκτες που βλέπουν το ελληνικό πρωτάθλημα ως σκαλοπάτι στην καριέρα τους και πολλούς Έλληνες πιτσιρικάδες, κάτι που αποτελεί το μεγάλο κέρδος της υπόθεσης. Το sport-fm.gr σας δίνει μια πρώτη εικόνα, στα μέσα της μεταγραφικής περιόδου.

Γράφει ο Βαγγέλης Νερατζιάς

ΑΕΚ

Καμία σχέση με την ΑΕΚ των περασμένων ετών δε θα θυμίζει το φετινό ρόστερ των κιτρινόμαυρων. Η Ένωση έδωσε τα ηνία στον Βαγγέλη Βλάχο, ο οποίος καλείται να φτιάξει ένα σύνολο που θα απαρτίζεται κυρίως από 20χρονους. Τα οικονομικά προβλήματα στην ΠΑΕ είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν μεταγραφές, ενώ οι απώλειες ήταν τεράστιες. Λυμερόπουλος, Δέλλας, Καφές, Γεωργέας, Μάκος, Μανωλάς, Μπέλεκ και Κλωναρίδης αποτελούν παρελθόν, όπως και ο Γκερέιρο.

Άρης

Η εποχή που η ενδεκάδα του Άρη απαρτίζονταν από Λατίνους μοιάζει πλέον μακρινή ανάμνηση. Οι κίτρινοι έχουν αποκτήσει τους 22χρονους Γκέσιο(επιθετικός) και Παντίδο(στόπερ), ενώ οι υπόλοιπες κινήσεις ως τώρα αφορούν παιδιά που προέρχονται από τις Ακαδημίες τους, μη ξεχνάμε ότι ο Άρης πήρε το πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών. Οι απώλειες σημαντικές με τους Σηφάκη, Νέτο, Ούμπιντες, Καστίγιο, Πρίττα, Λαζαρίδη, Φατί, Ακόστα και Γκαρσία να έχουν κουνήσει μαντήλι…

Αστέρας Τρίπολης

Από τις πλέον νοικοκυρεμένες ομάδες είναι ο Αστέρας Τρίπολης που εκμεταλλεύτηκε τις περιπέτειες της ΑΕΚ και θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο πολύπειρος Φραγκουλάκης και ο Καστέλς από τη 2η ομάδα της Βαλένθια είναι ήδη παίκτες των Αρκάδων. Ο Σάκης Τσιώλης έχει φτιάξει ήδη έναν βασικό κορμό και οι κινήσεις που θα γίνουν στη συνέχεια θα είναι συγκεκριμένες. Αποχωρήσεις από την Τρίπολη υπήρξαν αλλά όχι ηχηρές.

Ατρόμητος

Και κάπως έτσι ο νοικοκυρεμένος Ατρόμητος του Γιώργου Σπανού συγκαταλέγεται πλέον στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου…Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι οι Περιστεριώτες απέκτησαν ήδη τους Κούτσι, Λαζαρίδη και Ταυλαρίδη, ενώ έχουν στο στόχαστρο και τους Ναπολεόνι και Σουμπίνιο. Τάτος και Μήτρογλου είναι οι σημαντικές απώλειες για την ομάδα ενώ αποχώρησαν και οι Σφακιανάκης, Αναστασάκος.

Βέροια

Δύο ποδοσφαιριστές από την Ισπανία απέκτησε η Βέροια, πρόκειται για τους Μορένο και Μενέντεζ. Η ομάδα της Ημαθίας έχει στο στόχαστρο κάποιους έμπειρους παίκτες με θητεία στην Σούπερ Λίγκα, αλλά είναι δεδομένο ότι οι κινήσεις θα είναι προσεκτικές όσον αφορά το οικονομικό σκέλος.

Κέρκυρα

Στο καθεστώς των συγκεκριμένων σε αριθμό μεταγραφών κατατάσσεται η Κέρκυρα και αυτό καθιστά το έργο της δύσκολο. Ο Ντιέγο Λεόν ξεχωρίζει από τις έως τώρα κινήσεις της, ενώ όσον αφορά τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει το δίδυμο των πολύπειρων Αγρίτη-Μπάρκογλου.

Λεβαδειακός

Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται ο Λεβαδειακός που έκανε πέρσι την υπέρβαση με την παραμονή και συνεχίζει με τον Παράσχο στον πάγκο. Ο επιθετικός Ροτζέριο που ήρθε από τον Αστέρα και ο στόπερ Γεωργίου από τον ΟΦΗ είναι οι κινήσεις που ξεχωρίζουν ως τώρα, ενώ οι παίκτες που χαιρέτησαν τη Λιβαδειά δεν ήταν στον βασικό κορμό.

Ξάνθη

Η απόκτηση του Μπέντζαμιν Ονουάτσι ξεχωρίζει από τις μεταγραφές που έκανε μέχρι αυτή τη στιγμή η Ξάνθη. Στον αντίποδα, η παραχώρηση του Παναγιώτη Βλαχοδήμου στον Ολυμπιακό και η αποχώρηση του Σουάνη μετά από 4 χρόνια μπορεί να θεωρηθούν σημαντικές απώλειες.

Ολυμπιακός

Από θέση ισχύος ο Ολυμπιακός στο μεταγραφικό παζάρι. Οι ερυθρόλευκοι απέκτησαν ότι καλύτερο κινείται εντός συνόρων, και συγκεκριμένα τους Σιόβα, Βλαχοδήμο, Μανωλά, τους ελπιδοφόρους Καραγκούνη, Γιαννιώτη, ενώ επιστρέφουν οι Τάτος και Μήτρογλου από τον δανεισμό στο Περιστέρι, καθώς και οι Ζαραδούκας, Χαβίτο, Σουμπίνιο. Ταυτόχρονα, αναμένονται και οι κινήσεις από τη διεθνή αγορά, αφού ο μόνος ξένος που έχει αποκτηθεί ως τώρα είναι ο Γάλλος Ντιελνά. Σημαντική η διαφαινόμενη απώλεια του Όλοφ Μέλμπεργκ, ενώ χαιρέτησαν το Ρέντη και οι Μακούν, Ορμπαίθ, Μαρκάνο και Μόνχε.

ΟΦΗ

Εντυπωσίασε με την παρουσία την περσινή σεζόν ο ΟΦΗ, αλλά η ομάδα την νέα περίοδο δε θα τη θυμίζει σε τίποτα. Πολλές και σημαντικές οι απώλειες, ενώ οι μεταγραφές θα περιοριστούν σε νέα παιδιά από τις Ακαδημίες του συλλόγου, αλλά και ολόκληρη την Κρήτη.

Παναθηναϊκός

Τηρουμένων των αναλογιών και με τις πρόσφατες διοικητικές περιπέτειες, ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό ρόστερ και μάλιστα γρήγορα. Ήρθαν οι Σισοκό, Σο, Μπαρμπαρούσης, Πίντο και Βελάσκες, ενώ άμεσα κλείνει και ο επιθετικός, με τον Ουρουγουανό Φορναρόλι να είναι ο επικρατέστερος. Οι Σιμάο και Νίνης είναι οι σημαντικότερες απώλειες του τριφυλλιού, ενώ παρελθόν αποτελούν και οι Κλέιτον, Καντέ και Μπιάρσμιρ. Σημαντικό για την ομάδα του Φερέιρα ότι παρέμεινε ο βασικός κορμός, ενώ απομένει η εξέλιξη των υποθέσεων με Κουίνσι και Καραγκούνη.

Πανθρακικός

Οι νεοφώτιστοι δημιούργησαν από πέρσι ένα σοβαρό σύνολο με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο και κάπως έτσι θα κινηθούν και φέτος. Ο ταλαντούχος Ηλίας Μιχαλόπουλος αποκτήθηκε από την Καλλιθέα, ενώ όπως έδειξαν οι διοικούντες τον σύλλογο της Κομοτηνής οι μεταγραφές τους θα αφορούν παίκτες με εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα, είτε Έλληνες είτε ξένους.

Πανιώνιος

Στην πλατεία αποφάσισαν να δώσουν τα «κλειδιά» του Πανιωνίου στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, σε μια περίοδο που τα χρήματα δεν περισσεύουν. Αποκτήθηκαν ήδη 6-7 ελληνόπουλα με τον Αραβίδη να είναι ο πιο γνωστός, ενώ με τα κονέ του «Έλε» προσπαθούν να φέρουν και 1-2 παίκτες από το εξωτερικό, όπως τον Κροάτη Μπιελάνοβιτς. Οι Σιόβας, Κούτσι και Σκέμπρι θα λείψουν από τη φετινή ομάδα.

ΠΑΟΚ

Αλλαγή πλεύσης από τον ΠΑΟΚ στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς αποχαιρέτησε τους Ίβιτς, Τσιρίλο και Χαλκιά. Οι Κουμαλό και Μπανγκουρά αποκτήθηκαν ήδη, ενώ δοκιμάζονται από τον Γιώργο Δώνη ο Τσέχος Ζέμαν και ο Άγγλος Μπαρνς. Είναι δεδομένο ότι θα δοθούν ευκαιρίες σε πολλά νέα παιδιά.

ΠΑΣ Γιάννινα

Περίπου δέκα παίκτες έχει αποκτήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα όλοι Έλληνες, ενώ κανείς τους δεν έχει παραστάσεις Σούπερ Λιγκ. Σφιχτή οικονομική πολιτική από τους Ηπειρώτες, ο κορμός των οποίων τη νέα σεζόν θα έχει ελληνικό χρώμα.

Πλατανιάς

Πέρασαν λίγες μόνο μέρες που ο Πλατανιάς πανηγύρισε την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ και όλα είναι ανοιχτά στην ομάδα των Χανίων. Ο Χατζηνικολάου παραμένει στο τιμόνι, αποκτήθηκε ο Κάλαιτζιτς από τον ΟΦΗ, ενώ είναι κοντά στην απόκτηση του Ηλία Κώτσιου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube