Συνεχίζεται το "κρυφτούλι" της κυβέρνησης με την Τρόικα που πιέζει για πρόσθετες μειώσεις και συντάξεων ή ακόμα και για απολύσεις. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες απασχόλησε στη σύσκεψη που είχε χθες ο κ.Στουρνάρας με τον κ.Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ "ανοικτό" παραμένει αν θα επαναληφθούν σήμερα ή πότε τελικώς, οι συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των ελεγκτών.

Ωστόσο την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές ενισχύει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον Αύγουστο στον προϋπολογισμό, εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (τα οποία προ μηνός ο Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force είχε χαρακτηρίσει σαν τα "πληρέστερα" στην Ευρωπαϊκή Ένωση), στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου τα δημόσια έσοδα είχαν υπερκαλύψει τις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου (χωρίς τόκους) κατά 1,439 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει στον Γιάννη Στουρνάρα και την κυβέρνηση να μιλά και να διαπραγματεύεται με την Τρόικα από σχετικά καλύτερη θέση, αν αναλογιστεί κανείς ότι παρά τα μέτρα και τις "θυσίες" μιας τριετίας, το Αύγουστο πέρυσι το δημόσιο είχε πρωτογενές έλλειμμα 4,161 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λίγο μικρότερο, κατά 278 εκατ. ευρώ, αφού τόσο αυξήθηκαν σε ένα μήνα (από τον Ιούλιο) τα απλήρωτα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες. Από 7,624 δισ. έφτασαν στα 7,902 δισ. Και αν πλήρωνε όμως το δημόσιο αυτά τα 278 εκατ. ευρώ (κατά κύριο λόγο χρέη του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομεία), ο προϋπολογισμός θα εμφάνιζε και πάλι ένα αξιοπρεπές πλεόνασμα 1,161 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η θετική πορεία είσπραξης δημοσίων εσόδων που καταγράφηκε τον Αύγουστο, συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου τουλάχιστον.

Από την άλλη, αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου εμφανίζουν αισθητή αύξηση, έχουν καθηλωθεί εδώ και αρκετούς μήνες στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν τις εκλογές: από 5,7 δισ. τον Ιανουάριο και 7 δισ. τον Φεβρουάριο, από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο «κόλλησαν» στα 7,4-7,6 δισ. Αυτό σημαίνει, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες και δεν αυξάνονταν άλλο τα συσσωρευμένα από καιρό χρέη. Με την νέα αύξηση πάντως, τα χρέη αυτά αγγίζουν πια τα 8 δισ. και φαίνεται πως δύσκολα η κυβέρνηση θα «τιμήσει το λόγο της» για το πόσο σύντομα θα τα αποπληρώσει, αφού τα σχέδια που ετοίμαζε αφορούσαν ως τώρα χρέη 7 δισ. Με τα νέα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και «κούρεμα» οφειλών προς τους ιδιώτες, ύψους 1 δισ. τουλάχιστον, όπως προέβλεπε και παλαιότερα ένα σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Στις 16 Φεβρουαρίου η δίκη του Γιώργου Ξυλούρη για «το δικαίωμα σιωπής» στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ

Φοιτητής ξανά στα 70 του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης

Ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για «μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα πληγούν από την κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύρος: Εξετάζεται το σενάριο της ληστείας για τη δολοφονία της 40χρονης – Τι δείχνει βίντεο από κάμερα ασφαλείας

Θάνατος 40χρονης στη Σύρο: «Κυνηγήθηκε από το ζευγάρι και τραυματίστηκε εκ νέου», λέει η Δημογλίδου στον ΣΚΑΪ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη σπουδαία Μαίρη Λίντα

Μέχρι σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μητσοτάκης: «Οι εκλογές δεν θα γίνουν το φθινόπωρο, μην βγάζουμε συμπεράσματα από μια κινητικότητα»

Δολοφονία Γεωργίου: Ποινική δίωξη στον 28χρονο – Δημογλίδου: «Λέει πως μετά περιφερόταν στους δρόμους για βοήθεια»