Υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο για το 2012, στην ανοιχτή θάλασσα είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης! Ο τέταρτος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στα 10 χιλιόμετρα και νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ίδια απόσταση, με 3 πρωτιές σε 8 αγώνες φέτος, επιλέχθηκε όπως ήταν φυσικό από τη FINA, να περιληφθεί στις υποψηφιότητες του αθλήματος, μαζί με άλλους τέσσερις αθλητές.

Ο Αυστραλός Τρεντ Γκρίμσλεϊ, που πρώτευσε στη βαθμολογία των Γκραν Πρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ο Γερμανός Τόμας Λουρτζ, ασημένιος ολυμπιονίκης στο Λονδίνο και χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης στο ομαδικό, ο Τυνήσιος Ουσάμα Μελουλί, χρυσός ολυμπιονίκης στο Λονδίνο και ο Καναδός Ρίτσαρντ Βάινμπεργκερ, χάλκινος ολυμπιονίκης στο Λονδίνο είναι οι «αντίπαλοι» του Γιαννιώτη για αυτή την διάκριση.

Η σχετική ψηφοφορία, στην οποία μετέχουν εθνικές ομοσπονδίες, προπονητές, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου και αφού προηγουμένως διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης 25άρας πισίνας στην Κωνσταντινούπολη (12-16 Δεκεμβρίου).

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, στην αντίστοιχη ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN), ήταν τρίτος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube