Κόντρα σε ένα μεγαθήριο και σε δυο πολύ καλές ομάδες του ευρωπαϊκού βόλεϊ «έπεσε» η Εθνική Ελλάδας, στην κλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα γίνει στην Ρωσία 6-16 Σεπτεμβρίου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την Σερβία, που είναι φαβορί για την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου και τις Ολλανδία και Γερμανία, με τις οποίες θα «παλέψει» για την τρίτη θέση. "Δύσκολη κλήρωση", σχολίασε ο ομοσποδιακός τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης.
Οι αγώνες του Α΄ και του Γ΄ομίλου θα γίνουν στην Αγ.Πετρούπολη και του Β΄και του του Δ΄ ομίλου στη Μόσχα. Η κλήρωση των ομίλων έγινε στη Μόσχα και είναι η εξής:
Α΄ΟΜΙΛΟΣ (Αγ.Πετρούπολη): Σερβία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία
Β΄ΟΜΙΛΟΣ (Μόσχα): Ρωσία, Πολωνία, Τουρκία, Βέλγιο
Γ΄ΟΜΙΛΟΣ (Αγ. Πετρούπολη): Ισπανία, Γαλλία, Σλοβακία, Σλοβενία
Δ΄ΟΜΙΛΟΣ (Μόσχα): Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία, Φιλανδία
Πως έγινε η κλήρωση
Πριν την κλήρωση οι ομάδες είχαν χωριστεί σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.
Στο Α΄ γκρουπ ήταν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2005 (Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Ισπανία) και κάθε μια από αυτές τοποθετήθηκαν επικεφαλής.
Στο Β΄ γκρουπ ήταν οι ομάδες που πήραν την 5η, 6η και 7η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2005 (Πολωνία, Ελλάδα, Γαλλία) συν μια ομάδα από αυτές που πήραν την πρώτη θέση από τους προκριματικούς ομίλους. Μετά από κλήρωση βγήκε η Κροατία.
Στο Γ΄ γκρουπ ήταν οι υπόλοιπες πρώτες ομάδες των προκριματικών ομίλων.
Στο Δ΄ γκρουπ ήταν οι ομάδες που προκρίθηκαν από τα μπαράζ.
Το νέο σύστημα της διοργάνωσης
Στην Α΄ φάση της διοργάνωσης σε κάθε όμιλο θα γίνουν τρεις αγωνιστικές. Η 4η ομάδα κάθε ομίλου θα αποκλειστεί από τη συνέχεια.
Στην Β΄ φάση θα προκριθούν οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και θα μεταφέρουν τη βαθμολογία των αγώνων της Α΄ φάσης.
Οι τρεις πρώτες ομάδες του Α΄ ομίλου όπου βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας και οι τρεις πρώτες ομάδες του Γ΄ ομίλου θα σχηματίσουν τον Ε΄ όμιλο αποτελούμενο από έξι ομάδες που θα παίξουν μεταξύ τους στην Αγ. Πετρούπολη, ενώ θα έχει υπολογιστεί η βαθμολογία της Α΄ φάσης. Οι ομάδες του Β΄ ομίλου και οι ομάδες του Δ΄ ομίλου θα φτιάξουν τον ΣΤ΄όμιλο και οι αγώνες θα γίνουν στη Μόσχα.
Στα ημιτελικά θα περάσουν οι δύο πρώτες ομάδες του Ε΄ ομίλου και οι δύο πρώτες ομάδες του ΣΤ΄ομίλου. Τα ημιτελικά και τα τελικά θα γίνουν στη Μόσχα.
Το πρόγραμμα της τελικής φάσης του Euro 2007:
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (Α΄, Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ)
1η ημέρα (6/9)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ολλανδία-Σερβία (ρεπό η Ελλάδα και η Γερμανία)
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Σλοβενία-Ισπανία, Σλοβακία-Γαλλία
2η ημέρα (7/9)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ελλάδα-Ολλανδία, Σερβία-Γερμανία
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Σλοβακία-Σλοβενία (ρεπό η Γαλλία και η Ισπανία)
3η ημέρα (8/9)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Γερμανία-Ελλάδα (ρεπό η Σερβία και η Ολλανδία)
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ισπανία-Σλοβακία, Γαλλία-Σλοβενία
4η ημέρα (9/9)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Γερμανία-Ολλανδία, Σερβία-Ελλάδα
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ισπανία-Γαλλία (ρεπό η Σλοβενία και η Σλοβακία)
ΜΟΣΧΑ (Β΄, Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ)
1η ημέρα (6/9)
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Βέλγιο-Ρωσία (ρεπό η Πολωνία και η Τουρκία)
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία-Βουλγαρία, Φιλανδία-Ιταλία
2η ημέρα (7/9)
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Πολωνία-Βέλγιο, Ρωσία-Τουρκία
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία-Φιλανδία (ρεπό η Ιταλία και η Βουλγαρία)
3η ημέρα (8/9)
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Τουρκία-Πολωνία (ρεπό η Ρωσία και το Βέλγιο)
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Βουλγαρία-Φιλανδία, Ιταλία-Κροατία
4η ημέρα (9/9)
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Τουρκία-Βέλγιο, Ρωσία-Πολωνία
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία-Βουλγαρία (ρεπό η Φινλανδία και η Κροατία